Seyahatlerde en ucuz konaklama hostellerdir. Temel fıkrası gibi olurlar. Bir odada bir Fransız bir İtalyan bir de Türk derken liste uzar gider. Hostellerde birçok gezginle aynı odada kalıp seyahatlerde anıları paylaşmak da çok güzeldir. İşte ucuz ve eğlenceli konaklamanın yolu A'dan Z'ye hosteller...
#HostellerParis’teki tahtakurusu görüntüleri sosyal medyada gündem oldu. Havalimanında, otobüslerde, sokaklarda, her yerdeler. En son İngiltere’de de bir alarm verildi. Bu durum haliyle seyahat ederken hijyen meselesini de gündeme getirdi. Tatile çıkarken nasıl bir hazırlık yapmamız gerektiğini gezginlerimize sorduk.
#HijyenToskana’nın her köşesi ayrı bir cevher. Masalsı güzellikteki yolları, tarihi taş binaları, dünyaca ünlü bağları ve zeytinlikleri başka bir evrene ışınlanmış hissiyatı veriyor. Bölgede gezerken huzur ve mutluluk aşılayacak kişisel rotanızı oluşturmaksa ayrı bir macera... İşte benim hayal gibi lezzetlerle dolu üç otellik rotam.
#Ebru ErkeMısır gerek Kızıldeniz’in muhteşem sualtıyla gerekse binlerce yıllık piramitleri ve tapınaklarıyla mutlaka gezilip görülmesi gereken bir ülke. Bunda anlaşalım... Arap coğrafyasında daha önceki seyahatlerimden bildiğim üzere bu yolculuğun kolay geçmeyeceği belliydi. Vize sürecinde başladı ve katlanarak gitti. İki sırt çantalı kadın, tursuz ve arabasız Mısır’da ne yaptık? Zor muydu? Kesinlikle evet. Bu yazı biz gezginlerin nelerle karşılaşabileceğini anlatmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için bir rehber niteliğinde yazıldı...
#MısırKüresel anlamda aşılamayla birlikte koronavirüs pandemisinin etkisi azaldı. Yazın gelmesiyle turizm sezonun açılmasının da normalleşme sürecine denk gelmesi sektörü daha da hareketlendirdi. Tatil anlayışları Covid etkileriyle değişti. Talep normalleşmeyle artarken, sonbaharda tatil yapmak isteyenler için en ucuz ve en tercih edilen yerleri araştırdık.
#TatilKayak merkezlerindeki kar seviyesinin günden güne artmasıyla, ülkemizdeki kayak merkezlerinin neredeyse tamamı kayak tutkunlarının akınına uğruyor. Mart ayının sonlarına, hatta bir kısmında nisan ayının ortalarına kadar süren kayak sezonu sayesinde kış aylarının favori tatili kayak temalı oluyor. Hal böyle olunca kayak otelleri de en fazla tercih edilen konaklama alternatiflerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Peki kayak otelini hangi kriterlere göre seçeceğinizi biliyor musunuz? İşte kayak oteli seçerken dikkat etmeniz gerekenler...
#Kayak OtelleriAslı Dumlu (34) ekonomist. Şu sıralar pilates eğitmenliği yapıyor. İşinden vakit buldukça dünyayı geziyor. Her ay bir ülkeye gitmezse kendini mutsuz hissediyor. Bugüne kadar beş kıtada 35 ülke 73 şehir gezdi. Ya tek başına yola çıkıyor ya da arkadaşlarıyla… Meksika’da Mayaların ayinlerinde kullandığı göletlerde de yüzdü, Guanabara Körfezi’nin Atlantik Okyanusu’na açılan noktasındaki dağa da çıktı. Dumlu ile seyahat tutkusunu ve gezdiği yerleri konuştuk.
#GezginOğuz Tan (29), İstanbul’da sistem mühendisi olarak çalışırken geçen mayısta hayatını değiştirmeye karar verdi. Bisikletiyle Çin’e doğru dünyayı keşfe çıktı. Altı ayda Nepal’in başkenti Katmandu’ya ulaştı, birkaç aylık moladan sonra nisanda tekrar yola düştü. Şimdi Pokara’da. Tan, bisikletle geçtiği doğu Nepal’i anlattı.
Elektronik mühendisi Savaş Balaban (40), bir süre farklı sektörlerde satış alanında çalıştıktan sonra kendisini yollara vurdu. 2005’te motosikletle İstanbul’dan Katmandu’ya gitti. 2009’da Amerika’yı kuzeyden güneye geçti. Geçen yıl Orta Asya’da iki buçuk ay yolculuk yaptı. Balaban’la yolu ve yolculuğu konuştuk.
Şubattan itibaren dünyanın önemli film festivalleri birbirini izliyor. Açılışı 6 Şubat’ta Berlin Film Festivali yapıyor. Sinema eleştirmeni Esin Küçüktepepınar “Özellikle iş merkezi Potzdamer çevresi 10 günlük festival sırasında farklı bir atmosfere bürünüyor” diyor.
Gamze Sarıkoca, ekran koruyucu fotoğraftan çok etkilenince Hindistan’a gitmeye karar verdi. Amritsar’a kadar yol aldıktan sonra izleyeceği rotaya orada karar verdi ve Pushkar’a vardı. “Her şeyden çok uzakta, zamanın akmadığı bu naif coğrafya masalsı güzellikteydi” diyor.
İbrahim Ünaldı, bir kamu kuruluşunda başmüşavir. Her fırsatta seyahate çıkıyor, Avrupa’yı otomobille gezmeyi seviyor. Bu yıl eşiyle 20 günde 10 ülke geçti. İspanya - Fransa sınırındaki Andorra’nın başkenti Andorra La Vella’ya da uğradı. “Öyle ucuz ki, iki ülkeden pazar alışverişine geliyorlar” diyor.
İzmir’de yaşayan Melek Sarı Yüm, haziranda 14 yaşındaki kızı ve onun aynı yaştaki iki kız arkadaşıyla birlikte interrail turuna çıktı. Trenle 24 günde 5 ülke, 12 şehir gördüler. Almanya’dan başladıkları tur İspanya’da sona erdi. Yüm, çocuklarla yaptığı interrail macerasını ve tur sırasında uğradıkları Paris’teki Asterix Parkı’nı anlattı.
Soner - İnci Sarıhan çifti bisikletle dünyayı geziyor. Üç yaşındaki oğulları Tibet de iki yıldır Avrupa yollarında onlara eşlik ediyor. Bugüne kadar Almanya’dan Hindistan’a 16 ülke gezdiler. Hollanda’dan başlayıp 9 ülke aştıkları 53 günlük son yolculuklarını önceki hafta İstanbul’da tamamladılar. Sarıhanlar, bu yolculuk sırasında 13 gün Viyana - Belgrad rotasında Tuna’yı izledi.
Kemal Kaya, yaklaşık iki yıl süren Okyanusya ve Güneydoğu Asya seyahatinden yeni döndü. İzmir’de ailesinin yanında dinleniyor. Birkaç ay sonra yeniden yollara düşecek. Nepal, Hindistan rotasından başlayarak yolculuğunu sürdürecek. Kaya, dünya gezisi sırasında Güney Pasifik’teki Fiji Adaları Cumhuriyeti’ne uğradı. Naboro Köyü’nde yerlilerin misafiri oldu.
Semih Diken her fırsatta şeyahate çıkıyor, farklı kültürleri ve mutfaklarını keşfetmeyi seviyor. Gittiği şehirleri turist gibi değil de gezgin gibi günlük hayatın içine girerek keşfediyor. Halkla kaynaşıyor. Üç yıl önce mayısta Hırvatistan’a giden Diken, “Bu mevsimde deniz ürünleri şaşırtacak kadar bol ve ucuz” diyor.
İstanbullu Çınar Yıldırım (22), yazılım mühendisi. Yeni yerler görmek, yeni diller öğrenmenin yanı sıra müzikle ilgileniyor, kitap okumayı seviyor. “Polonya gezisinden sonra seyahat benim için yaşam şekli haline geldi” diyor. Polonya’nın kuzeyindeki Sopot’a geçen yıl gitti. Yıldırım, Avrupa’nın en uzun ahşap iskelesine sahip kentinde bindiği korsan gemisini unutamıyor.
İstanbul’da yaşayan elektrik öğretmeni Deniz Yavaş (37), gitar, motosiklet ve sporun yanı sıra seyahat etmeye ilgi duyuyor.“En ucuz maliyetle maksimum keyif nasıl yapılır sorusunun cevabını hayat felsefesi edindim” diyor. Bugüne kadar 18 ülkede 40 şehir gezen Yavaş, Sliema için “Avrupa’da tatil yapılacak en huzurlu şehirlerden biri” diyor.
Kredi kartları arasındaki rekabetin kızışması, birbirini izleyen kampanyalar milleri kullanarak yapılan seyahatlerin cazibesini artırdı. Mil programlı kredi kartı kullanıcıların sayısı katlanarak çoğalıyor. Alışverişlerini ücretsiz uçuşa çeviren, hobilerinin peşinde seyahat eden gezginlere tecrübelerini sorduk. Gezilerini ve millerini kullanma yöntemlerini anlattılar.
Hamdi Koç (46), Shakespeare, Faulkner ve Beckett gibi yazarların eserlerini Türkçe’ye çevirdi. İlk kez 1992’de Çocuk Ölümü Şarkıları adlı romanıyla ismini duyurdu. Bunu Melekler Erkek Olur, Çiçeklerin Tanrısı, İyi Dilekler Ülkesi, Kalpten Parçalar izledi. Bir Eski Kocanın Öğleden Sonrası ise yeni yayımlandı. Hamdi Koç, yazarlığının yanı sıra gezmeyi de çok seviyor. Pek çok şehir gördü ama onu hâlâ en çok etkileyeni Londra. “Çünkü burası bir edebiyat diyarıdır” diyor. Koç, zevkle okuduğu Dickens, Austen, Bronte romanları sayesinde keşfettiği sokakları anlattı.
Andreas Mahl’ın (36) iki tutkusu var: Yemek yapmak, seyahat etmek. Tam 20 yıldır yollarda. Diplomalı aşçı olması sayesinde dünyanın pek çok şehrinde çalışmış, yaşamış. Avusturya’da doğup büyüdüğü Salzburg’dan sonra hayatını Lüksemburg, Londra, Sidney, Bangkok, Amsterdam ve Frankfurt’ta geçirmiş. Büyük otellerin mutfaklarında ve Michelin yıldızlı restoranlarda çalışmış. Andreas Mahl’ın son durağı İstanbul, yeni yuvası Swissotel. Gezip gördüğü yerler arasında en çok büyülendiği ise Karayip Adaları’ndan St. Kitts. Nedeni bakir, büyüleyici doğaya sahip ve çok ucuz olması. Bu adada Marriott Resort’ın baş aşçısı olarak üç yıl yaşadı Mahl. Ve bize St. Kitts’te gerçek mutluluğu nasıl bulduğunu anlattı.
Hanife Yavuz (34), Şişli Etfal Hastanesi’nde Organ Nakil Koordinatörü. Toplumu organ bağışı konusunda eğitip bağışları artırmaya, ihtiyacı olanların hayatını kurtarmaya adamış hayatını. Havalar ısınmaya başladığında keşif duygusunun harekete geçtiğini söylüyor. Bulduğu ucuz biletlerle, nereye gittiğini fazla düşünmeden yollara düşüyor. 11 ülkede 30’un üzerinde şehir gezen Yavuz, Split yakınlarındaki Hvar Adası’nın lavanta kokulu dar sokaklarını unutamamış.
Sistem mühendisi olarak HP’de çalışan Başar Bilge (38), çok küçük bütçelerle inanılması zor yolculuklara çıkan sıradışı bir gezgin. Örneğin 1200 dolarla iki ayda İran’dan başlayıp, Ortadoğu’yu geçiyor, Pakistan’dan Çin’e ulaşıyor, Sibirya’da turlayıp geri dönüyor. 22 yaşında önce Interrail’le Yunanistan, İtalya, Kuzey Avrupa ülkelerini gezdi. Sonra yüzünü Doğu’ya çevirdi. Artık tutkusu kaosun, karmaşanın hüküm sürdüğü ülkeleri gezmek. Geçtiğimiz haftalarda çatışma ve ayaklanma haberleriyle gündeme oturan Myanmar’a bundan üç sene önce gitmiş. "Budist tapınaklarına hayran kaldım" diyor.
Güneydoğu Asya’da Çin, Myanmar, Tayland, Kamboçya ve Vietnam arasında kalan, yemyeşil bir ülke Laos. Turizmin yıpratıcı etkilerinden çevresindeki ülkelere oranla daha az etkilenmiş. Lanxang yani "Milyonlarca Fil Krallığı"ndaki en büyük şölen kutsal Mekong Nehri ve kollarında düzenlenen geleneksel kano yarışları. 45’er kişilik ekiplerin kürek çektiği kanoları seyirciler sessizce izliyor, finalde tencere-tava çalarak başarılarını kutluyor. Sonra deniz kızlarını temsil eden, transseksüellerin kanosu geçiş yapıp, yarışı kutsuyor. Laos ormanlarında siyah ayılara bakıcı annelik yapan Aylin Akkaya (26) anlattı...