Edebiyat tutkunları için İstanbul’da şölen tadında günler bugün başlıyor. Bir hafta sürecek 34’üncü İstanbul Kitap Fuarı’nda da her zamanki gibi ‘Tolstoyevski’ eseri soranlar da olacaktır, stantlardan kitap yürütecek olanlar da... Peki kitap hırsızlarına karşı ne yapılıyor?
#İstanbul Kitap FuarıOsmanlı saray mutfağının reçeteleri dillere destan... Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu yemekleriyse o kültürlerin izlerini taşıyor hala. Alçak gönüllü esnaf lokantalarının sayıları giderek azalsa da, ‘Osmanlı-Türk mutfağı’ yemek kültürü gösterişli lezzet ve sunumlarla yaşıyor, üstelik de popülaritesi her geçen gün artıyor. Jürimize bu hafta bu alandaki en iyi 10 adresi sorduk. Bu adreslerin hepsinin imparatorluğun başkenti İstanbul’dan çıkmasıysa sürpriz olmadı.
FRANSA’daki Türkiye Mevsimi’nin en fazla ses getirecek etkinliklerden birinin açılışındaydık.Geçtiğimiz ekim Cumhurbaşkanı Gül’ün katılımıyla açılan Grand Palais’deki “Bizans’tan İstanbul’a” sergisi 242 bin gibi rekor bir ziyaretçi sayısıyla kapanırken, Türkiye bu kez de Pompidou Kültür Merkezi’ndeki Sarkis’in “Passages” sergisiyle yine sahnede.
Sevim Gökyıldız (64), emekli dış ticaret uzmanı, meraklı mutfak araştırmacısı ve gurme, yazar, gönüllü turizm elçisi, Mutfak Dostları Derneği’nin ikinci başkanı. Uzmanlık alanı dış ticaret olduğu için uzun yıllar Avrupa ülkelerini gezmiş. Kızının yaşadığı Fransa’da ayak basmadığı köşe kalmamış. 2001’den bu yana Annency’de "Istanbul La Magnifigue / Afiyet Olsun" adı altında Türk mutfağı günleri düzenliyor. Bu yıl da 17 Ekim - 2 Kasım arasında Anadolu lezzetlerini bu sehre taşıyacak. Annecy Gölü kıyısındaki kentin kayak turistlerinin ve yelkencilerin uğrak yeri olduğunu söyleyen Gökyıldız "Oysa çikolata ve peynirleriyle ünlü, gerçek bir lezzet mekanıdır. Yazın yelkenciler, kışın kayakçılarla dolan şehri gezmenin en güzel zamanı sonbahar" diyor.