Hakan GENCE
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2007 00:00
Anadolu’nun geleneksel mutfak değerlerini ve gurme turizmini oluşturmayı amaçlayan "Anadolu Halk Mutfağı Platformu", birincisini geçen mayıs ayında Tokat’ta düzenlediği "Geleneksel Lezzetler Şenliği"nin ikincisini Sivas’ta gerçekleştirecek.
Şenlik, Kelkit Havzası Kalkınma Birliği, GOP Üniversitesi, Avrasya Aşçılar Birliği ve Assos Vakfı’nın katkılarıyla 24-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Gastronomi alanında önde gelen akademisyenlerin, yazarların, mutfak profesyonellerinin, beslenme uzmanlarının katılacağı şenliğin amacı Anadolu’da gurme turizmini geliştirerek, turizm potansiyelini arttırmak.
2005 yılında kurulan "Anadolu Halk Mutfağı Platformu" kurulduğu günden bu yana, Anadolu’nun tüm illerinde gönüllü platformlar oluşturdu ve Anadolu’da kaybolan geleneksel mutfak değerlerini geniş kitlelere tanıtmayı ve yeniden kazandırmayı, gurme turizmini hızlandırmayı amaçladı.
Platformun öne çıkan etkinliklerinden biri Geleneksel Lezzetler Şenliği. İlki geçtiğimiz yıl Tokat’ta düzenlenen şenlik, bu yıl Sivas’ta 24-27 Mayıs tarihleri arasında 42 dönümlük bir arazi üzerinde gerçekleştirilecek. Şenlikte, Trabzon, Konya, Edirne, Bursa, Erzurum, Sivas ve Malatya mutfaklarının lezzetlerine geniş yer verilecek, Kars ve Van gibi bölgeler de mutfaklarını tanıtmak için stantlar açacak, şehir merkezinde kabak, yağ veya çikolatayla yapılan heykelsi şekiller sergilenecek, konferanslar verilecek ve yemekler tadılacak. Organizasyona ünlü aşçılar ve Ali Esad Göksel, Sevim Gökyıldız, Mehmet Yaşin ve Arman Kırım gibi yazarlar da katılacak.
Şenlik Sivas turizmine de katkıda bulunacak. Etkinlik dahilinde Sivas’ın kültürel bölgelerine geziler düzenlenecek. Anadolu Halk Mutfağı Platformu şenliği her yıl bir başka ilde gerçekleştirip geleneksel hale getirmek istiyor. Ayrıca Sivas veya Tokat’ta geleneksel uygulamaları ve
yemek etnografilerini gösteren Anadolu Geleneksel Mutfak Sanatları Müzesi fikrini de hayata geçirmeye çalışıyor.
YEMEKLERİMİZ ULUSAL LİTERATÜRE GİRMELİAnadolu Halk Mutfağı Platformu kurucularından Adnan Şahin (solda), Türkiye’de gurme turizminin yeni gelişmeye başladığını belirtiyor ve "Bu tarz etkinlikler özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde yapılıyor. Biz de bu şenlikle Anadolu’da gurme turizmine canlılık katmak istiyoruz" diyor. Sivas Valisi Veysel Dalmaz (sağda) ise şenlikle bölge turizminin de hızlanacağını söylüyor: "Anadolu’daki çeşitli lezzetlerin ulusal literatüre geçmesini ve İstanbul’daki çeşitli lokantaların gündelik yemekler listelerine alınmasını amaçlıyoruz. Sivas tarih olarak çok önemli bir yere sahip. Bu bölgelerin yeterince değerlendirildiğini söyleyemeyiz. Beş yıldızlı oteller, sağlık merkezleri ve termallerimiz konusunda yatırımlar yapıyoruz. UNESCO’nun dünya miras listesine aldığı Divriği Ulu Camii’ni insanların görmesini istiyoruz. Konaklama sıkıntısını en az 100 kişilik bir konaklama yeri açarak yok edeceğiz."