İstanbul’un esnaf lokantaları kitap oldu
Mutfak araştırmacısı, yemek kültürü yazarı Sevim Gökyıldız, ikinci kitabını çıkardı. İstanbul Ticaret Odası tarafından basılan kitabın adı, İstanbul’un Esnaf Lokantaları.
Kimi şehrin simgesi haline gelmiş, kimiyse müdavimleri dışında pek de fazla bilinmeyen 40 adres var içinde. Hepsi de Sevim Gökyıldız onaylı, misafirlerini hayal kırıklığına uğratmayacak mekanlar. Aralarında Ağa Lokantası’ndan Kanaat’e, Hacı Abdullah’tan Subaşı Lokantası’na kadar birçok tanıdık isim var. Biz sizin için daha az tanınan 10 tanesini seçtik. Kitabı tüm D&R mağazalarında ve Beşiktaş Kabalcı Kitabevi’nde 50 liraya bulabilirsiniz.
ADIGÜZEL RESTORAN Her gün farklı bir mönü
Galata Kuledibi’nde, gizli kalmış bir adres. 12 yıl önce az ama öz, değişik, sağlıklı ve lezzetli yemekler sunmak üzere Yılmaz ve Yaşar Adıgüzel tarafından açıldı. Mönülerini her gün değiştiriyorlar. Hafif ve az yağlı yemekler yapmaya özen gösteren lokantanın şefi, 35 yıllık aşçı İsmet Görez. Her gün 10 çeşit sıcak, 2-3 çeşit zeytinyağlı yemek ve tatlı çıkıyor. Çerkez kebabından taze fasulyeye, kadın budu köfteden sebzeli bulgur pilavına kadar her şeyi bulmak mümkün. 40 kişilik mekanda bir bar havası da var. (212) 245 02 78
ANKARA LOKANTASI 8 masa 40 sandalye
65 yıllık mekanı bugün üçüncü kuşak Ömer Faruk Celep işletiyor. Eminönü’nün yıllanmış esnaf lokantalarından. Az çeşit bol lezzet vaat ediyor. Aşçıları 31 yaşındaki Murat Erkeçoğlu. Sabah 06.30’da çorba içerek güne başlayabilirsiniz. Akşam üzeri 16.00’da kapanıyor. Mekânda toplam 8 masa ve 40 sandalye var.
(212) 522 78 41
ANADOLU LOKANTASI Titiz aile işletmesi
1956’da Satılmış Kuzubaşoğlu tarafından Kadıköy’de açıldı, şimdi oğlu Hasan Kuzubaşoğlu tarafından işletiliyor. Hasan Bey’e mutfakta oğlu, kızı ve eşi de yardım ediyor. Tam bir titiz aile işletmesi. Yemeklerdeki soğanı kavurmayıp suda haşlıyor, fasulyenin kılçıklarını ayıklıyor, asla nişasta kullanmıyorlar. Günde yaklaşık 20 çeşit yemek çıkıyor. İsteyene ayrıca et, tavuk ve ızgara da yapılıyor. Öğle servisi 11.30-14.30 arasında. Geç kalırsanız çeşit bulamayabilirsiniz. (216) 463 18 72
ARZU RESTORAN Nostalji kokan yemekler
40 yıl önce Salih Yıldırım tarafından Harbiye’de açıldı. Şimdi torunları işletiyor. Yemekler 1969’dan beri aynı ocakta pişiyor. Burası da bir aile işletmesi. Dekorasyondan mutfağa ve yemeklere kadar her şey nostalji kokuyor. 11.30-16.00 arası açık. Asla değişmeyen klasik bir mönüleri var: Her gün pilav, kuru fasulye ve nohut. Tabii yanı sıra başka yemekler de çıkıyor. Tahta masalar, eski tip iskemleler ile en fazla 44 kişiye hizmet veriyorlar. Paket servisi var. (212) 246 77 50
DOYURAN LOKANTASI Her gün kuru-pilav
Kumkapı’da bir aile işletmesi. Kasada Musa Ergenç, mutfakta karısı Aynur ve serviste oğulları Gökşen var. Meze ve balığın bol olduğu meyhaneler sokağında bir esnaf lokantası. 07.00-20.00 arası açık. Her gün kuru fasulye - pilav ve en az 8-10 çeşit sebzeli etli yemek yapılıyor. Kapasitesi 60 kişi. Pazar hariç 20.00’ye kadar açık. (212) 517 24 26
BANKALAR- 1 LOKANTASI Her cuma havidz günü
Karaköy’deki Bankalar-1 Lokantası 1947’de Gasper Yarıcı tarafından kuruldu. Şimdiki sahibi Recep Karacan. Her gün 11.30 - 15.00 arası açık. Mönüler haftalık. Haftanın belirli günleri çıkan yemekler de var. Örneğin her cuma çıkan Ermeni tatlısı havidz. Bir hanın içindeki iki katlı lokantada ne abartılmış bir dekor ne de gösterişli eşyalar var. (212) 293 81 73
BATTAL USTA Memleket yemeği ıslama köfte
1968’de Sirkeci’de, Recep Battal tarafından açıldı. Adapazarı Akyazılı olan babası Mehmet Ali Battal’ın meşhur ıslama köftesini servis ediyor. İçeri girince ilk dikkati çeken duvardaki turşu kavanozları. İlk zamanlar 5-6 kilo köfte satılırken şimdilerde günde 30 kiloyu buluyorlar. Yanı sıra her gün iki çeşit çorba, kuru fasulye-pilav, 2-3 çeşit zeytinyağlı çıkıyor. 06.00-21.00 arası açık. (212) 511 04 20
ASLAN RESTORAN Mevsimine göre balık
1985’te Çemberlitaş’ta, Ümit Usta ve Aslan Karakoç tarafından Ümit Restoran ismiyle açıldı. Ümit Usta’nın ayrılmasıyla adı Aslan oldu. Şu anda oğul Fatih Karakuş tarafından işletiliyor. Aşçıbaşı Adem Kılıç, yemekleri yaparken içine neşe kattığını söylüyor. Günde 8-10 çeşit sıcak yemek, 5-6 çeşit zeytinyağlı çıkıyor. En büyük farkı, hergün balık olması. Mevsimine göre levrek, palamut, çipura, hamsi bulmak mümkün. (212) 513 76 10
ŞAHİN LOKANTASI Enginar ve bakla zamanı
Tepebaşı’nda 1967’de, Müslim Şahin tarafından açıldı. Şimdi yeğeni İsmail Şahin, oğlu Nazmi ile işletiyor. Mönü mevsime göre değişiyor. Kışın her gün kapuska ve paça yapılıyor. Baharda enginar ile bakla, yazlarıysa bol patlıcanlı yemekler bulunuyor. İki katlı, 12-15 masalı bir mekan. 6.30 - 16.00 arası açık. (212) 244 25 43
YANYALI FEHMİ LOKANTASI Fındık yağsız olmaz
Kadıköy’ün en eski ve köklü işletmelerinden. Sipahioğlu eşrafından Fehmi Efendi ve bir süre sarayda aşçılık yapan Bolulu Hüseyin Efendi tarafından 1919’da kuruldu. Bugün Fehmi Bey’in torunları tarafından işletiliyor. Mönüde çorbalar, et, balık ve sebze çeşitleri, haşlamalar, hamur işleri var. Yemeklerde daha lezzetli olduğu için fındık yağını tercih ediyorlar. Kapasitesi 200 kişi. Her gün 08.00 - 22.30 arası açık.
(216) 336 33 33