Paylaş
İşyeriniz, hele hele “şehrin dışı” diyebileceğimiz bir yerdeyse ve o büyük, çok katlı plazalarda çalışıyorsanız, “öğlen yemeğinde ne yesek?” sorusunun ne kadar can alıcı olduğunu da bilirsiniz. Çünkü henüz merkez olamamış böyle yerlerde etrafta alelacele kondurulan birkaç büfeden ya da tostçudan başka bir şey yoktur. Her gün öğlen yemeğinde tost ya da dönerli sandviç yiyen biri, hazır yemekleri ne kadar severse sevsin, mutlaka bıkar bu yediklerinden.
İşte esnaf lokantaları bu amaçla açılır. Gününün çoğunu dışarıda geçiren ve öğle yemeklerinde temiz, lezzetli ve sağlıklı yemekler yemek isteyenler için. İşleri çok ama çok zordur bu lokantaların. Civarda çalışan insanların hemen her gün gelip yemek yedikleri yerler oldukları için güvenilir olmak zorundadırlar bir kere. Sevim Gökyıldız’ın imzasını taşıyan ve İstanbul Ticaret Odası tarafından basılan İstanbul’un Esnaf Lokantaları tam bir esnaf lokantası rehberi.
Esnaf lokantalarını keyifli bir dille anlatmış Gökyıldız. Hangi lokantada ne yiyebileceğiniz ise kitabın içinde saklı.
Tost Mösyö Tampini
YAPILIŞI: Tost ekmeklerinin ikisini ayırın. Diğer ikisinin üzerine sırasıyla iki dilim jambon ve birer dilim peynir koyun. Ayırdığınız tost ekmeklerini üzerlerine kapatın. Hazırladığınız tostları fırın ızgarasına yerleştirin. Tostları 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında iyice kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığınız sıcak tostların üzerine krem peynir ve yağı sürüp sıcak sıcak servise sunun.
· 4 dilim tost ekmeği
· 8 dilim dana ya da tavuk jambon
· 4 dilim kaşar peyniri
(Dilimlenmiş tost kaşarı kullanmanızı öneririm.)
· beyaz krem peynir
(Krem çedar peyniri de kullanabilirsiniz.)
· 2 tatlı kaşığı tereyağı
Sahrap’ın diyet top keki
YAPILIŞI: Altınbaşak tuzlu diyet bisküvi yerine istediğiniz bir tuzlu diyet bisküvi kullanabilirsiniz. Ölçü olarak da kendi neskafe fincanınızı kullanabilirsiniz. Bisküvileri mutfak robotunda un haline gelinceye kadar çekin. (Temiz bir buzdolabı poşetinin içinde çekiçle hafifçe döverek de aynı işlemi yapabilirsiniz) Krem peynir ve sütü derin bir kaba aktarıp mikserin yüksek devriyle 1 dakika kadar çırpın. Üzerine tozşeker ve tuzu da ekleyin. Yeşil soğanın sadece yeşil kısmından 2 sap alıp incecik doğradıktan sonra karışıma ilave edin.
Tel çırpıcı ya da plastik spatula yardımıyla karıştırmaya devam ederken, un haline getirdiğiniz bisküviyi de akatrın. Malzemeler iyice harmanlanıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Hamur önce sıvı olacaktır. Hamurun kıvama gelmesi için 5 dakika kadar bekleyin. Varsa mafin kalıplarını sıvıyağla yağlayın. Bu iş için yuvarlak kek kalıplarını da kullanabilirsiniz. Hamuru kek kalıplarına ağızlarında 1 santim kadar boşluk bırakarak paylaştırın. Bu iş için orta boy bir fırın kabını da kullanabilirsiniz. Üzerini kırmızı biberle süsleyin. Kekleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınzı fırında 30-35 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.
· 1,5 neskafe fincanı süt
(Diyet süt de kullanabilirsiniz.)
· ½ paket labne peyniri
(Diyet bir krem peynir de kullanabilirsiniz.)
· 1 adet yumurta
· 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
· 1 çay kaşığı tozşeker
· 2 neskafe fincanı altınbaşak bisküvi
(robotta un haline getirilmiş)
· 1 çay kaşığı tuz
· ½ adet yeşil soğanın sadece yeşil kısmı
· 1 paket kabartma tozu
Paylaş