Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2008 00:00
Gezgin ve gurme Mehmet Yaşin rehber gibi kullanılabilecek iki kitap yayınladı: "Lezzetli İstanbul" ve "Lezzet Durakları 2008".
Lezzetli İstanbul’da adından da anlaşılacağı gibi İstanbul’un en iyi yeme içme mekanlarıyla ilgili bilgiler yer alıyor. Bu mekanları Yaşin’in damak gücüne en çok güvendiği, Türkiye’nin en önemli gurmelerinden oluşan bir seçici kurul belirledi. Kurulda yer alan Ahmet Örs, Ali Esat Göksel, Ali Sirmen, Hülya Ekşigil, Nihat Karaköse, Osman Serim, Sevim Gökyıldız ve Teoman Hünal, Mehmet Yaşin’in onlara ilettiği büyük listeden kendilerine göre en iyi olan mekanları seçti.
Kitap bu lokantaları kategorize ederek okuyucuya sunuyor:
Balık Lokantaları, Meyhaneler, Türk Mutfağı, Esnaf Lokantaları, Lüks Lokantalar, Kebapçılar ve Et Lokantaları, Köfteciler, Etnik Lokantalar, Hamur İşleri, Tatlıcılar ve Pastaneler, Çorbacılar. Bütün adresleri kolay bulabilmek için semtlere göre ayrı bir fihrist de hazırlanmış.
Yaşin kitabı şöyle anlatıyor: "İstanbul’da yiyecek içecek mekanlarının sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Ama kaç tane, kesin sayısını bilen yok. Kayıt tutmasını pek sevmeyen milletiz. Her dalda yüzlerce örnek vardı ama kitabın sayfa sayısının da sınırı vardı. Sonuçta bir
seçim yapmak zorundaydık. Çok yeni yerleri almadık. Durmuş, oturmuş, kalitesini uzun yıllardır sürdüren yerlere öncelik tanıdık."
Bu kitap klasik anlamda kuru kuru bir rehber değil. Her bir mekan, öyküsüyle, en ünlü yemeğiyle ve tarifiyle anlatılıyor. Uslubu da akıcı, rahat ve dostça.
Yaşin’in diğer kitabı "Lezzet Durakları 2008" geçen sene çıkan aynı adlı rehberin genişletilmiş hali. Bu kitapta 85 yerine 130 adres var. Türkiye’nin her bölgesinden yerel lezzetleri tatmak ve tabii en iyisi nerededir bilmek istiyorsanız, bu kitabın sayfalarını çevirmeniz yeterli. Hepsinin irtibat telefonları ve nasıl gidileceğini net bir şekilde anlatan tarifler mevcut.
İki kitabı da büyük kitabevlerinde bulabilirsiniz.