Kadın hakları alanında çalışan, yazan, konuşan, eser üreten kadınlardan oluşan jürimize feminizmle ilgilenenlerin hem yeni başlayanların hem de bilgisini derinleştirmek isteyenlerin- okuması gereken kitapları sorduk. Tavsiyeleri arasında Virginia Woolf’un ‘Kendine Ait Bir Oda’sı ve Margaret Atwood’un ‘Damızlık Kızın Öyküsü’ de var.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMYazarlığının 40. yılını kutlamaya hazırlanan, edebiyat dünyamızın usta ismi Mario Levi ile buluştuk; 19 yaşında aşk acısını dindirmek için yazdığı ilk hikâyeden bugüne uzanan yolculuğunu dinledik. Levi, “Yazmak benim için bir hayata tutunuştu. Edebiyatın trajediden kaynaklandığına inanıyorum. Hayat toz pembe diye edebiyat olmaz; bir şey içinizi acıtacak” diyor. Kurgu dışı dünyada mutluluğun formülünü ise, “Sevmek” diye veriyor.
#Mario LeviÇok uzun süre isminin üzerinde bir görünmezlik perdesi olan Nahid Sırrı Örik, yaşadığı devrin kültür-sanat ortamını yakından takip eden önemli bir entelektüeldi. ‘Resim Yazıları’ ve ‘Eski Zaman Kadınları Arasında’ vesilesiyle Örik’in dünyasının içinde dolaşıp onu tanıyabileceğiz...
#Nahid Sırrı ÖrikTürk Edebiyatında, 1860 - 1895 yılları Tanzimat Dönemi olarak adlandırılır. II. Meşrutiyetin ilan edilmesiyle başlayan Milli Edebiyat Dönemi, 1923 yılına kadar sürmüş, daha sonra 1960 yılına kadar devam edecek olan Cumhuriyet Dönemi başlamıştır. 1960 sonra hikaye özelliklerini örneklerle birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimEdebiyattaki yazı tekniklerinden bir tanesi küçürek hikaye tekniği olmaktadır. Küçürek hikaye minimal hikaye olarak da adlandırılan bir hikaye türüdür. Bu hikaye türü ile çeşitli kaynaklar üzerinden araştırma yapmak söz konusu olmaktadır. Geçmişte çok fazla bilinmeyen ama günümüzde popüler olan bir yazı türüdür. Özelikleri ve yazım şekli ile diğer edebi eserlerin yazım şeklinden ayrılmaktadır.
#EğitimDuygu Çayırcıoğlu ‘Kadınca Bilmeyişlerin Sonu’nda Füruzan, Sevgi Soysal, Tezer Özlü, Sevim Burak, Leylâ Erbil, Nezihe Meriç ve Adalet Ağaoğlu’nun eserlerini feminist edebiyatın kuramsal çerçevesinde ve kadın hareketinin tarihsel perspektifiyle inceliyor.
#Kadınca Bilmeyişlerin Sonuİstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul, pandemi tedbirleri nedeniyle ertelenen İstanbul’u Koşuyorum Kadınlar Günü Etabı’nı 3 Temmuz Cumartesi günü saat 09.00’da gerçekleştirecek. Sporcular, kadınların tarihte iz bıraktıkları sembolik noktaların yer aldığı anlamlı parkurda toplumsal cinsiyet kalıplarını yıkmak için koşacak.
#Spor23 yıldır dergiler ve markalar için moda editörlüğü yapan Melis Ağazat, yeni etek koleksiyonuyla adından söz ettiriyor. Lady Diana’nın stilinin kendisine yıllar sonra hala ilham verdiğini söyleyen Ağazat, hem kendi moda anlayışını anlattı hem de sezon trendlerinden örnekler verdi.
#Lady DianaEdebiyat dergisi Notos, yıllık geleneksel soruşturmasının on dördüncüsünde ‘yüzyılın 40 yerli oyun metnini’ soruşturdu. Edebiyatçı, dramaturg, yönetmen, çevirmenlerin yer aldığı 237 kişilik jürinin oylarıyla yapılan listede ilk sıraya Haldun Taner’in kült eseri ‘Keşanlı Ali Destanı’ yerleşti.
#NotosGrafik tasarımın duayen isimlerinden Bülent Erkmen’in; 1970’lerin sonlarından bugüne ürettiği 400’ü aşkın iş, ‘Remix’ başlıklı sergide bir araya geldi. Farklı alanlarda yıllara yayılan üretiminden eserleri Akbank Sanat’taki bu sergide yeni bir ritimle izleyiciye sunan sanatçı, “Geriye dönüp işlerime baktığımda her biriyle hâlâ arkadaşlık edebildiğimi fark ettim. Yaptığım işleri kişiselleştiriyorum. Sonra onlarla oynuyorum, onlarla yeni oyunlar kuruyorum” diyor.
#Bülent ErkmenKaldırımda yürürken üzerlerine devrilen beton büzler sonucu 48 yıllık eşini kaybeden 74 yaşındaki İsmail Burak, bir yıldır adalet bekliyor. Bilirkişi raporunda ‘kaçmakta geç kaldıkları için ikinci derece tali kusurlu’ bulunduklarını söyleyen İsmail Burak, mahkeme tarihinin olaydan bir yıl bir gün sonrasına verilmesine de isyan ederek, “Geç kalmış bir adalet, adalet olmaz” diyor.
#AdaletCemal Süreya’nın kendisini layık gördüğü ‘lord’ unvanından ‘kültür sanatın cumhurbaşkanı’na onlarca sıfat sayabiliriz Doğan Hızlan için. Yıllardır çalıştığı Hürriyet’teki günlük kültür-sanat yazılarından haftalık/aylık dergilerdeki ‘oylumlu’ makalelere okuruna ‘hata yaptırmayan’ bir kılavuz o. 80’inci yaşını kutladığı şu günlerde art arda çıkan dört kitabı vesilesiyle ‘Doğan Hızlan dili ve edebiyatı’na buyurun...
#Kitapsanat