Şuara Suresi Mekke döneminde inmiştir. 227 âyettir. Sûre, adını 224. âyette geçen “eş-Şu’arâ” kelimesinden almıştır. “Şu’arâ” şairler demektir. Sûre de başlıca Mûsâ, İbrahim, Nûh, Hûd,Salih ve Şu’ayb peygamberlerin kıssaları dile getirilmekte; müşriklerin, Kur’an’ın vahiy dışı bir kaynağa dayalı olduğu iddialarına karşılık, onun bir vahiy eseri olduğu vurgulanmakta, söz konusu kaynakların Kur’an üzerinde hiçbir etkisinin bulunamayacağı ifade edilmektedir. İşte, Diyanet'in yayımladığı bilgilere göre Şuarâ Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu
#ŞuaraFasıl kelimesi birden fazla sözcük anlamı taşımaktadır. Belirli bir süre ya da durum şeklinde çevrilmektedir. Fasıl kelimesi Arapça kökenli kullanımı bulunan sözcüklerden biridir. Bölüm, devre ve kısım anlamları taşımaktadır. Belirli bir dönemi ifade etmek için fasıl sözcüğü kullanılmaktadır. Aynı zamanda günlük kullanımda bütçe planlamasının yapılması ve bölümlere ayrılması olarak da çevrilmektedir. Fasıl nedir, ne anlama gelir ve TDK anlamı neyi ifade eder ayrıntıları ile derledik.
#TdkKlasik Türk Edebiyatı, hem ortaya çıkış tarihleri hem de özelikleri bakımından üçe ayrılır. Halk edebiyatının en önemli temsilcileri Karacaoğlan, Abdal Musa, Köroğlu, Dadaloğlu ve Kul Himmet'tir. Yunus Emre, Ayntablı Mahremi, Misli, Dertli ve Afif Efendi ise tekke edebiyatının en çok okunan isimleri arasında yer alıyor. Hece ölçüsü nedir? Nasıl bulunur? Hece ölçüsü nasıl hesaplanır detayları ile derledik.
#SözlükKlasik Türk Edebiyatı 3 ana döneme ayrılır. 8. yüzyılda ortaya çıkan Halk (Aşık) Edebiyatı bunların arasında en eski olanıdır. 11. yüzyıldan sonra tasavvufun Anadolu topraklarında yaygınlaşmasıyla birlikte önce Tekke, sonra Divan edebiyatı ortaya çıkmıştır. Halk, Divan ve Tekke edebiyatında kullanılan nazım birimleri ve biçimleri farklıdır. Varsağı nedir? Hangi edebiyata aittir? Varsağı genel özellikleri, hece ölçüsü ve kafiye düzenini örnek şiirlerle birlikte derledik.
Aşık tarzı halk edebiyatı, 12. yüzyılın ilk yıllarında Anadolu'da ortaya çıkmış sözlü edebiyat türlerinden biridir. En önemli temsilcileri arasında Karacaoğlan, Dadaloğlu ve Köroğlu yer alır. 15. yüzyıldan sonra bazı ozanlar, şiirlerini Cönk adını verdikleri kitaplarda toplamışlardır. Aşık edebiyatı, hem Tekke hem de divan edebiyatının öncülü kabul edilir. Aşık tarzı halk edebiyatının özelliklerini ve nazım biçimlerini örnek şiirlerle birlikte derledik.
#TDKEdebiyat bir yazın tarzıdır. Türk edebiyatı dendiğinde Türk yazını ve Türk metinleri devreye girmektedir. Aşık edebiyatı da Türk edebiyatında ismi duyulmuş bir tarzı yansıtmaktadır. Sonuçta edebiyat olay, duygu, düşünce ve hayallerin estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır. Edebiyatçılar sanat eserlerini oluştururken bazı düşünceleri benimserler ve eserlerini bu düşünce ve kurallara göre üretirler. Aşık edebiyatı nedir, nazım biçimleri ve özellikleri nelerdir gibi soruları detaylıca derledik.
#Aşık Edebiyatı Nedir?Taha Suresi mushaftaki sıralamada yirminci, iniş sırasına göre kırk beşinci sûredir. Meryem sûresinden sonra, Vâkıa sûresinden önce Mekke’de inmiştir. 130 ve 131. âyetlerin Medine’de nâzil olduğuna dair bir rivayet de vardır. Taha Suresi oku sayfamızda sizler için Taha Suresinin anlamı, tefsiri ve Diyanet Türkçe meali yer almaktadır. Ayrıca Taha Suresi surelerini ezberlemek isteyen kişiler Taha Suresi Türkçe ve Arapça okunuşu detaylarını derledik.
#Taha Suresi OkuEdebiyatta en önemli konulardan birisi de nazım biçimleri ve türleridir. Nazım türleri farklı başlıklar altında ele alınmaktadır. Bu anlamda araştırma yapan pek çok kişi nazım türlerini merak etmektedir. Peki, nazım türleri ve çeşitleri nelerdir? Nazım birimi nedir, nasıl belirlenir? Nazım biçimleri hakkında merak edilenleri detaylıca sizlere derledik.
Duyguları, izlenimleri ve fikirleri okurlara aktarmak için kaleme alınan eserlere edebi metin denir. Bir metinde anlatımı zenginleştirmek için başta tezat, aliterasyon, mecaz-ı mürsel ve istiare olmak üzere birçok söz sanatı kullanılır. Fıkra, makale ve deneme gibi yazılarda ise düşünceyi geliştirme yollarına yer verilir. Edebi metin nedir, özellikleri ve türleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Edebi Metin Nedir?Nazım kelimesi Türk Dil Kurumuna göre düzenleme, sıralama ve dizme anlamlarına gelmektedir. Nazım biçimi de Türkçe alanının konusu olup Türkçe bir kelime öbeğidir. Nazım biçiminin anlamı tek başına Nazım kelimesinden anlamından gelmektedir. Aynı zamanda nazım biçimi, Halk Edebiyatı ve Divan Edebiyatının konuları içerisine girmektedir. Sizler için nazım biçimi nedir, nasıl bulunur, nazım biçimi türleri nelerdir detayları ile derledik.
#Nazım Biçimi Nedir Nasıl Bulunur?Nazım; şiirin kafiyeli hali şeklinde tanımlanabilir. Pek çok değişik türü üstünden nazım şekilleri bulunmaktadır. Bilhassa eski zamanlardaki usta şairlerin sık sık kullandığı metotlardan birisidir. Peki; nazım nedir, ne anlama gelir? Edebiyatta Nazım şekli ve özellikleri nelerdir? İşte detaylar.
#Nazım Nedir?40,94,95 ve 96. âyetler Medine döneminde, diğerleri Mekke döneminde inmiştir.109 âyettir. Sûrede temel konu olarak Allah’ın rahmetinin gazabına üstünolduğu vurgulanmaktadır. Sûrede, Yûnus, Nûh ve Mûsâ peygamberlerile bunların kavimlerinin kıssalarına yer verilmektedir. Sûre, adını içindekiYûnus kıssasından almıştır. Yunus suresi oku ve dinle sayfamızda sizler için Yunus suresi anlamı, fazileti, meali, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu detaylarını bir araya getirdik. Ayrıca Yunus Suresi meali (Diyanet) yine içeriğimizde yer almaktadır.
#Yunus Suresi OkuHicr suresi okunuşu ve anlamı Kur’an-ı Kerim okumak isteyen vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Mekke döneminde inen sure, 99 âyettir. Hicr suresi, adını 80. âyette geçen “Hicr” kelimesinden almıştır. Hicr, Medine’nin kuzeyinde vaktiyle Semûd kavminin yaşadığı bir yerin adıdır. İşte Hicr suresi Türkçe ve Arapça okunuşu, anlamı, tefsiri…
#HicrFurkan Suresi Mekke döneminde inmiştir. 68-70. âyetlerin Medine döneminde indiği konusunda bir rivayet de vardır. 77 âyettir. Furkan Sûresi, adını ilk âyette geçen “elFurkân” kelimesinden almaktadır. Furkân, “hak ile batılı birbirinden ayıran”demek olup Kur’an’ın isimlerinden biridir. Furkan Sûresi içerisinde temel konular olarak Hz.Peygamber’in tüm insanlığa gönderildiği, onun tebliğ sırasında karşılaştığı zorluklar ve şirkin kökünün kazınacağı, geçmiş ümmetlerin hayatlarından bazı örnekler de verilerek ele alınmaktadır. İşte, birçok Müslümanın araştırdığı Diyanet kaynaklı Furkân Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu
#Furkan SuresiNahl Suresi Mekke döneminde inmiştir. 128 âyettir. Sûre, adını 68. âyette geçen “en-Nahl” kelimesinden almıştır. “en-Nahl” bal arısı demektir. Sûrede başlıca, kâinatta Allah’ın varlığını ve birliğini gösteren deliller, vahiy, öldükten sonra dirilme gibi konular yer almaktadır. İşte, Nahl Suresi anlamı, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu bilgileri
#NahlTarık Suresi Mekke döneminde inmiştir. 17 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki “et-Târık”kelimesinden almıştır. Târık, şiddetle çarpan, vuran, gece gelen şey demektir. Diyanet üzerinden Tarık Suresi anlamı, tefsiri ve Arapça-Türkçe okunuşu hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar, bu bilgilere ulaşmak için internet üzerinden araştırmalarını gerçekleştiriyor. İşte, Tarık Suresi tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu ve anlamı hakkında detaylı bilgiler
#Tarık SuresiNisa suresi Medine döneminde inmiştir. 176 âyettir. Sûre, özellikle kadın haklarından, onların hukûkî ve sosyal konumlarından bahsettiği için bu adı almıştır. ‘Nisâ’ kadınlar demektir. Nisa Suresi anlamı ile büyük önem arz etse de tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu ile de araştırılıyor. İşte, Nisa Suresi okumak, anlamı ve tefsiri ile birlikte Diyanet Mealini görmek isteyen Müslümanlar için Nisa Suresi Arapça ve Türkçe okunuşu bilgileri
#NisaCumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, canlı yayında CNN Türk'te Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. İhsanoğlu, "TRT bu tarafgirliğe devam ederse tarihin kara lekeli sayfalarında yerini alacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçim yarışının Çelebice geçmesi lazım" dedi.
#Ekmeleddin İhsanoğlu