Hayalini kurduğu üniversitenin kapılarını aralayan gençler, akademik yılın başlamasıyla geleceklerine doğru önemli bir adım atacak. Bu süreçte yaşadığı şehirden ayrılıp başka bir kentte eğitimini sürdürecek olanları yalnız bırakmadık. Tecrübeli öğrencilerden öneriler alarak bir rehber hazırladık.
#ÖğrenciBu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis YılmazHürriyet Ankara, ‘Altındağ’ı Keşfet’ turuna çıktı, başkentin kalbi Altındağ’ın tarih, kültür-sanat ve lezzet duraklarını gezdi. Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, “Ankara, Altındağ’da kurulmuştur. Bu nedenle ‘Altındağ’ demek, ‘Ankara’ demektir” dedi. Balcı, tarihi Ankara Kalesi için ise “Ankaralılara daha çok anlatmamız ve tanıtmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.
#Altındağ'ı KeşfetTelefonun hayatımızın her evresinde bulunduğu bu günlerde, turizmin ve gastronominin bundan etkilenmemesi mümkün mü? Hele ki, bilmediğimiz bir şehre gittiğimizde ilk işimiz internette popüler adresleri aramak olurken. Nereyi gezmeliyiz? Nerede yemek yemeliyiz? Sorularının cevaplarını arıyor, şehir trafiğine takılmadan gastronomi ve turizm rotalarını takip etmeye çalışıyoruz.
#BursaDoğuştan şanslıdır İzmirli. Yaşama sanatını iyi bilir. Midesine düşkündür. Kalabalık sofralarda saatler boyu keyif yapar. İzmir de yerlisinin ağzına layık yüzlerce farklı lezzet sunar. Bu lezzetlerin kuşaklar boyu yaşatıldığı en önemli yerlerden biri de şüphesiz tarihi Kemeraltı Çarşısı’dır.
#1İlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana MutfağıMalatya’daki Arslantepe Höyüğü UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kalıcı olarak girdi. Şehrin 10 bin yıllık tarihinin bir bakışta görülebildiği yerleşim, ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Sadece Arslantepe’yi görmek için bile Malatya’ya gidilir; yine de envai çeşit kayısılı ürünü denemeden, zırh kebabı yemeden, Nemrut’un zirvesine çıkmadan dönmeyin derim.
#MalatyaAnadolu tarihinde her dönem önemli bir merkez olmuş Bursa. Fetihler, göçler, savaşlar ve zaferlere tanıklık etmiş. Yeşil günleri geçmişte kalsa da her adımda tarihten bir iz çıkıyor bu şehirde karşımıza. Gelin size benim bildiğim Bursa’yı anlatayım. Sağlıklı ve yeniden gönlümüzce gezeceğimiz günler geldiğinde, yolunuz düşerse listenize almanız için hem lezzet durakları hem de görmeden dönmemenizi önereceğim yerleriyle ufak bir Bursa turuna hazır mısınız?
#YazarGeçen haftaki yazımda Kars’a gitmiştik, hazır oralarda dolaşırken bu hafta da Erzurum’a geçelim. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Erzurum, bölgenin en büyük ili ve Türkiye’nin en kalabalık 29. şehri olarak biliniyor. Şehrin kuzeyde bir bölümü Karadeniz Bölgesi sınırlarına yer alıyor. Denizden yaklaşık 1900 m yükseklikle ve Palandöken Dağı’nın eteklerinde kurulan şehir, tarihin ilk dönemlerinden bu yana farklı uygarlıkları ağırlamış.
#BursaBursalı sosyal medya kullanıcılarının hemen hemen hepsi “Gezen Timsah” Instagram sayfasından haberdardır. Aslında 2018’in ilk aylarında kurulan ve henüz yeni diyebileceğimiz bu sayfa, sahiplerinin de beklemediği bir hızla geniş bir takipçi kitlesine ulaştı.
#BursaTürkiye’nin ilk ‘dijital yemek festivali’ olma özelliği taşıyan 4’üncü Uluslararası Adana Lezzet Festivali, 9-11 Ekim’de gerçekleşecek. Tüm lezzet meraklıları sosyal mecradan ünlü şefleri, gastroşovları, mutfak atölyelerini, söyleşi ve panelleri izleyebilecek. Bu vesileyle hem Adana turu yapalım hem de festivale bakalım.
#Adana LezzetleriÖnümüzdeki iki hafta boyunca sürecek olan yarıyıl tatilinde ailece gidebileceğiniz şehir gezisi önerilerim var. İlginç müzelerden tarihi yerlere, eğlenceli etkinliklerden yerel lezzet adreslerine oğlumla deneyimlediğim, işinize yarayacağını düşündüğüm pek çok seyahat tavsiyesi bu yazıda bir arada!
#Sömestrda Gidilecek YerlerTürk edebiyatının önemli yazar ve şairlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar, 'Huzur', 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' ve 'Beş Şehir' gibi eserleriyle unutulmaz edebiyatçılar arasında yer alıyor. Kaliteli yapıtlarıyla okuyucuların kalbinde yer edinen Ahmet Hamdi Tanpınar, vefatının 57. yılında sevenleri ve edebiyata gönül verenler tarafından anılıyor. İşte, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın biyografisi ve eserleri...
#Ahmet Hamdi Tanpınar Kimdir?İçinde bulunduğumuz şehri sevmemiz için nedense hep bir yabancının övgüsüne, birkaç hoş sözüne ihtiyaç duyuyoruz. Financial Times’ın “İstanbul’da yaşamak için 5 neden” başlıklı haberiyle de öyle oldu. Gün içinde trafiğine şusuna busuna kızsak da bu şehrin yaşanası olduğuna FT sayesinde ikna olduk.
#Onur Baştürk2 bin kilometrelik bir demiryolu... Memleketin bir ucunu ötekine bağlıyor. Durakları Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars...Aslında bu hat 70 yıldır var. Ta 1949’dan beri! Ama nedense son iki yıldır patlama yaptı. Kış aylarında bilet, yataklı vagon bulmak neredeyse imkânsız. Gerçi esas hikâye bu değil. (Haber: Çınar Oskay - Fotoğraflar: Sebati Karakurt ve Levent Kulu)
#KarsAtakent Mahallesi’ne gittiğimi söylediklerimin çoğu ‘neresi ki orası’ bakışı attı, “Halkalı Toplu Konutları” deyince olay aydınlandı. Türkiye’nin ilk uydu kent bölgesi, akla getirdiklerinin aksine nefes alınabilen hatta macera yaşanan bir yer.
#Atakent MahallesiÇeşit çeşit balıklardan şişe dizilen kebaplara ve neredeyse kağıt kadar ince açılan baklavalara kadar ülkemiz damak tadına düşkün gezginler için adeta bir cennet... Peki, bu çeşitlilik içinde Türkiye'de mutlaka tadılması gereken lezzetler neler ve bu tatları denemek için rotanızı nerelere çevirmelisiniz dersiniz? İşte size Türkiye'den 8 lezzet durağı
#Türk YemekleriKim nerede yemek yiyor, kim nerede kahvaltı ediyor, hangi restoran dolu, hangi semt yeni trend... Fotoğraftaki adam, önündeki ekrana bakıp bütün bu soruların cevaplarını bilen bir ‘büyük abi’ gibi hepimizi gözetliyor. Her ay 4 milyon kişinin, 36 bin restoran arasından 11 milyon mekân incelemesi yaptığı Zomato’nun genel müdürü Ali Servet Eyüboğlu’yla ne yiyip ne içtiğimizi konuştuk.
#ZomatoYeni yıl tatilinde Uludağ’da kayak yapmak, özellikle de lezzetli yemekleri keşfetmek âdettendir. Bu hafta Bursa’yı iki bölümde anlatacağım. Birinci bölümdeki cümleler, bu kenti en iyi anlatan Ahmet Hamdi Tanpınar’a ait. Bir düz yazıdan daha çok bir aşk şiiri sanki... Ardındansa lezzet keşiflerine bakacağız.
#Bursa