Ülkemdeki her yörenin mutfağını severim ama başıma tabanca dayasanız ve “Tercih belirt” deseniz depremin en çok etkilediği bölgeler ağır basar... Humusçu İbrahim Usta o güzelim bakla ezmesine nasıl da sevgisini katıyordu... PÖÇ Kasabı ve Kebap Salonu’nun tepsi ve kâğıt kebapları, yörenin gelişmiş damak zevki kadar buranın sahibinin güzel kalbinin ve biz müşterilere olan saygısının ifadesi değil miydi? Leban’daki humus ve maklubenin müthiş lezzeti, yörenin kozmopolit kültürünün gastronomik alanda ifadesi değil miydi? Yöresel mutfak demek koca bir kültür demek. Barınma, beslenme ve iş bulma gibi acil sorunları çözdükten sonra kaybolma tehlikesinde olan kültürleri yeniden canlandırmak hepimizin boynunun borcu...
#AntakyaSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıYemek eleştirmeni Vedat Milor’un yer aldığı ‘Rehber’ adlı kısa metraj belgesel bu akşam YouTube’da yayımlanacak. ‘Giderek yozlaşan gastronomi dünyasında sayıları azalan lezzet ustalarına bir saygı duruşu niteliğinde’ diye özetlediği belgesel vesilesiyle konuştuğumuz Milor: “Ustalarımız takdir edilmiyor. Çocukları bile babalarının yaptığı meslekle gurur duymuyor. Adeta ‘Babam ciğerci’ demeye utanıyorlar.”
#GazetehaberleriDanimarka’dan Güney Afrika’ya hamburgere kafa tutuyor ama büyük zincirlerin aksine küçük işletmeler sistemiyle yayılıyor. Birçok Avrupa kentinde sayıları binlere ulaştı. Sempozyumlar düzenleniyor, tezlere konu oluyor. Yurtdışındaki macerasına kaldırım kenarlarında başlayan Türk döneri ikinci vatanı Almanya’da ‘yeni nesil dönerci’lerle sınıf atlıyor; dünyanın önemli otellerinin mönülerine giriyor. Üstelik artık kuvvetli bir siyasi sembol. Nasıl mı?
#DönerTam 30 senedir restoranı Çiya Sofrası’nda yerel ve geleneksel yemekler sunuyor, onları uluslararası alanda tanıtmaya çalışıyor. Yıllara yayılan bu çabanın son ürünü ise bu coğrafyaya ait tam 550 tarife yer verdiği ‘The Turkish Cookbook’ oldu. Şef Musa Dağdeviren’le dünyaca ünlü yayınevi Phaidon etiketiyle yarın çıkacak İngilizce kitabını ve unutulmuş lezzetlere sahip çıkmanın önemini konuştuk.
#Çiya Sofrasıİstanbul, yemekleriyle CNN Travel’a manşet oldu. Richard Quest imzalı “World of Wonder” (harikalar dünyası) serisinin son bölümü İstanbul’a ayrıldı. “Kebap şehri: Izgara et, İstanbul’un kaosuna nasıl anlam katıyor” başlıklı yazıda, Şef Musa Dağdeviren’den, yazar Azra Kohen’e birçok tanınmış ismin görüşlerine de ver yerildi.
#CNN TravelSıfırdan yarattığı Chobani markasını, ABD’de son 10 yılın en hızlı büyüyen ve en yenilikçi şirketlerinden biri haline getiren, ABD’deki bir numaralı Türk girişimci Hamdi Ulukaya evleniyor. Gelin, Fransız asıllı ABD’li restoran işletmecisi Louise Ulukaya (Vongerichten). Üç yıldır birlikte olan çiftin nikâhı aslında ocak ayında, New York’ta kıyıldı. Ancak İstanbul’da, yakın arkadaşlarının ve akrabalarının katılacağı geleneksel bir düğünle evliliklerini kutlamak istediler. Nikâh şahitleri ve yakın arkadaşları Selçuk Şirin, düğün öncesi onlarla bir araya geldi. Tanışmalarının hikâyesini, düğünün detaylarını sordu. Vongerichten, “Hamdi’nin doğduğu topraklarda evliliğimizi kutlamak, ailemin bu kültürü görmesini, öğrenmesini istedim. Türk değilim ama şimdi öyle hissediyorum” diyor. Hamdi Ulukaya ise kaybettiği annesinin, gelinini görse mutluluktan ağlayacağını söylüyor.
#LouıseMichelin değerlendirmeleriyle ilgili eleştirim, tavsiye listesinde olması gereken bazı restoranların Bib Gourmand’da, Bib Gourmand’da olması gerekenlerin tavsiye listesinde olması… Önümüzdeki senelerde Bodrum’dan Atgeç, İstanbul’dan Asmalı Cavit gibi meyhanelerin; Adana Ocakbaşı ve Zübeyir gibi kebapçıların, Basta! Neo Bistro, Nazende gibi şef lokantalarının girmesi temennim.
#Somer SivrioğluAvustralya’daki ekibimle birlikte deprem bölgesine yardım toplamak için pek çok etkinlik yaptık. Ama en özeli, geçen pazar, tüm gelirin UNICEF aracılığıyla Türkiye ve Suriye’deki depremzede çocuklara bağışlandığı geceydi. Avustralya’nın en önemli şefleri bizimleydi, Sidney’in en lüks restoranı Rockpool Bar&Grill’de birlikte yemek pişirdik, ciddi miktarda da para topladık...
#Rockpool Bar&GrillDöner, sahip çıkmamız gereken en önemli gastronomik ürünlerden biri... Yunanların ‘gyro’, Lübnanlıların ‘shawarma’ adıyla pazarladığı döner, Almanya’nın en önemli fast food yiyeceği oldu çoktan! Ülkemizde belli standartlar geliştirilir ve dönerciler eğitilirse işte o zaman bu özel yemeği hakkıyla sahiplenebiliriz. Bu konuda ben de çalışıyorum; ekibimle Avustralya’da tombik ekmek arasında kendi dönerimizi servis edeceğimiz yeni bir mekân açıyorum.
#Türk DöneriYemek hazırlamak, onun için yalnızca karın doyurmak için yapılan bir eylem değil... Sorunca, “Hayatımdaki en büyük tutkum” diyor. ‘MasterChef Türkiye’nin jüri üyelerinden Somer Sivrioğlu ile buluştuk... Bize büyüdüğü Kadıköy sokaklarını, kimsenin bilmediği hobi ve meraklarını, anneannesinin mutfağını, en sert jürisi olan annesinin restoranlarını ve Avustralya günlerini anlattı. Ayrıca iyi restoran seçimi ve lezzet sırlarından küçük tüyolar verdi.
#Somer SivrioğluŞef Somer Sivrioğlu, geçen hafta bir programda “Türk mutfağı dünyada ilk 10’da sayılmaz” dedi ve büyük bir tepki aldı. Hem Somer Şef’e hem de mutfağımızı tanıtmak için çalışan şeflere, akademisyenlere sorduk: Türk mutfağı uluslararası arenada nasıl algılanıyor? Bir mutfak nasıl daha bilinir hale getirilir?
#GazetehaberleriÜnlü şef Mehmet Gürs “Şimdiden tanış, ileride adını çok duyacaksın” diyerek oturtmuştu bizi karşılıklı. Yıl 2013... Efendy adlı restoranıyla Avustralya’da tanınan ama Türkiye’de adı sanı duyulmamış biriydi Somer Sivrioğlu. 7 yılda ünlendi, ünlendi ama bu kadarını ben de tahmin etmezdim. Bunda MasterChef’e jüri seçilmesinin katkısı büyük tabii. Programın formatı gereği yarışmacıların üstüne gitmesi kolay. “Somer Efendy”, bu sefer de biz sizi sorguya alalım...
#Somer ŞefÜnlü şef Mehmet Gürs “Şimdiden tanış, ileride adını çok duyacaksın” diyerek oturtmuştu bizi karşılıklı. Yıl 2013... Efendy adlı restoranıyla Avustralya’da tanınan ama Türkiye’de adı sanı duyulmamış biriydi Somer Sivrioğlu. 7 yılda ünlendi, ünlendi ama bu kadarını ben de tahmin etmezdim. Bunda MasterChef’e jüri seçilmesinin katkısı büyük tabii. Programın formatı gereği yarışmacıların üstüne gitmesi kolay. “Somer Efendy”, bu sefer de biz sizi sorguya alalım...
#Somer SivrioğluŞef ve MasterChef Türkiye jüri üyesi Somer Sivrioğlu’nun 2015’te Avustralyalı gazeteci David Dale’le birlikte kaleme aldığı ‘Türk Mutfağında Bir Macera: Anadolu’nun Türkçesi nihayet raflarda. Kitapta 140 yemeğimizi ve yemek kültürümüzü anlatan Sivrioğlu: “Anadolu mutfağı demeyi tercih ettim, uygarlığın beşiği olan bir coğrafyada mutfağımızı sadece Türk mutfağı olarak nitelendirmek, Anadolu’nun diğer sahiplerine saygısızlık gibi geliyor.”
#Masterchef TürkiyeDünyanın en ünlü şeflerinin hayatlarını konu alan Netflix belgeseli ‘Chef’s Table’ın cuma yayına giren yeni sezonunda ilk kez Türkiye’den bir şef var: Musa Dağdeviren. Belgeselin ona ayrılan bölümünde aşçılık tarihçisi Özge Samancı, Dağdeviren’i şöyle tanımlıyor: “Sadece bir şef değil, aynı zamanda bir yemek antropoloğu; restoranı Çiya da bir yemek müzesi.” Vogue yemek editörü Cemre Narin ise, “Onun lokantasına gittiğinizde Türkiye’nin bütün köylerini ve kentlerini aynı anda ziyaret etmiş gibi olursunuz” diyor. Musa Şef’le, belgesele konu olan hayatını ve bu coğrafyaya ait, onun ‘bizli’ dediği yemeklerimizi konuşmak üzere buluştuk.
#Netflix300 restoran, yüzlerce aşçı, binlerce garson, onbinlerce tepsi, yüzbinlerce tabak, milyonlarca çatal-bıçak Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük gastronomi etkinliğine hazır. Yeme-içme sektörünün temsilcileri, şefler, gurmeler ve lezzet tutkunları biraraya geldi, 9-12 Mayıs’ta İstanbul Küçükçiftlik Park’ta lezzete kazan kaldırıyor: Arçelik Gastro İstanbul Festivali.