‘Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?’, ‘Pizza mı yoksa pide mi?’ sorularıyla zaman zaman anketler düzenleyen ünlü yemek eleştirmeni Vedat Milor, bu kez ‘Tarhana mı, mercimek mi?’ diye sordu. Mercimek çorba yüzde 52 oyla şimdilik önde gidiyor ama Türkiye’nin sayılı şefleri tercihini şüphesiz tarhanadan yana kullanıyor. Peki neden?
#YazarSon olarak ferahlatıcı bir eşlikçi... Ebru Erke bayram sofraları için Şef Ali Güler’den tadına doyulmaz bir limonata tarifi aldı: "12 adet sulu limon ve 2 adet portakalı kaynar suda güzelce yıkayın. Bir kilo tozşekerin üzerine limon ve portakalların kabuğunu beyaz kısımlarını almayacak şekilde üstten rendeleyin. Ellerinizle güzelce ovarak kabukların hem renk hem de tat vermesini sağlayın. Bir demet taze nane yapraklarını da parçalayarak şekere ekleyin ve yine biraz daha ovun. İki saat dinlendirin. Portakal ve limon sularını sıkarak 10 litre içme suyuyla birlikte şekere ilave edin. Üç saat daha buzdolabında dinlendirdikten sonra süzüp servis edin. Buz koymayın, dolapta soğutmanız yeterli olacaktır.”
#Ebru ErkeSon olarak ferahlatıcı bir eşlikçi... Ebru Erke bayram sofraları için Şef Ali Güler’den tadına doyulmaz bir limonata tarifi aldı: "12 adet sulu limon ve 2 adet portakalı kaynar suda güzelce yıkayın. Bir kilo tozşekerin üzerine limon ve portakalların kabuğunu beyaz kısımlarını almayacak şekilde üstten rendeleyin. Ellerinizle güzelce ovarak kabukların hem renk hem de tat vermesini sağlayın. Bir demet taze nane yapraklarını da parçalayarak şekere ekleyin ve yine biraz daha ovun. İki saat dinlendirin. Portakal ve limon sularını sıkarak 10 litre içme suyuyla birlikte şekere ilave edin. Üç saat daha buzdolabında dinlendirdikten sonra süzüp servis edin. Buz koymayın, dolapta soğutmanız yeterli olacaktır.”
#Ebru Erke6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazDöner benim şahsi meselem. Ama sadece benim değil, Almanların bile şahsi meselesi artık. Bu ülkede sosisi, hamburgeri dahi solladı. Türkiye’nin en ünlü şeflerine ve gurmelerine, “Yabancı bir misafirinize İstanbul’da döner yedirecek olsanız nereye götürürdünüz” diye sordum, şehrin en iyi dönercileri ortaya çıktı. İki tane de ben ekledim... Eğer döner seviyorsanız ve bunları tatmadıysanız İstanbul’da yaşamıyorsunuz demektir.
#Savaş ÖzbeyBazen insan yaptığı işe, yazdığı yazılara yabancılaşıyor. İnsanlık suçları işlenirken, tek günahı o bölgede doğup yaşamak olan binlerce insan terör saldırılarıyla veya bombalar altında yaşamını yitirip, yüz binlercesi evinden yurdundan kaçarken, aç susuz kalırken yeme-içme ve seyahat yazmalı mıyım diye düşünüyor.
#Müge AkgünBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirDalaman’da uçaktan indikten sonra dünyanın en özel noktalarından biri olan Datça Yarımadası’na ulaşmak için üç saat süren maceralı araba yolculuğu sırasında insan, Antik dönemin önemli merkezlerinden biri kabul edilen teraslar kenti Knidos’un bu dağlık arazide ne zorluklarla inşa edildiğini düşünmeden edemiyor.
#Müge AkgünÜç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, Avrupa’nın sayılı büyük deniz ürünleri üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Ancak toplum olarak yeterince balık yediğimiz söylenemez. Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 6.5 kilogram balık tüketilirken, bu oran Avrupa’da 25 kilo. Oysa uzmanlar neden balık yememiz gerektiğini anlata anlata bitiremiyor. Egeliler bunun farkında olmalı ki yıllık kişi başına tükettikleri balık miktarı 15 kilo civarında. Yani Türkiye ortalamasının 2.5 katı. Zira Ege Denizi, barındırdığı 50’den fazla balık çeşidini ve diğer deniz ürünlerini bonkörce sunuyor. Kıyısında bir inci gibi duran Kuşadası da bu bonkörlüğe mutfağında kucak açıyor. Tuzda lagostan balık köftesine, asma yaprağında barbundan ahtapot soteye, fesleğenli balık kavurmadan midye dolmaya, sardalya buğulamadan karides güvece, sütlü balıktan kalamar tavaya saymakla bitmeyecek kadar çok lezzet sofralarda yer buluyor. Bundan dolayıdır ki Ada’da lezzet durakları ağırlıklı olarak balık restoranlarından oluşuyor. Bugün sizi bu duraklardan Mezgit by Şükrü ile tanıştırmak istiyorum.
#1Gastronomi tutkunlarının heyecanla beklediği ‘Dünyanın En İyi 50 Restoranı’ listesi açıklandı. Her zamanki gibi ‘Türkiye’den listeye giren restoran var mı?’ ya da ‘Dünyadan Türk mutfağını temsil eden şefler var mı?’ diye listeye bakıldı. Daha önce listede iyi performans gösteren ülkemizden hiçbir restoranın ilk 50 içinde yer alamaması şaşırttı. Peru’nun başkenti Lima ise listeye damga vurdu. Peki neden son yıllarda ülkemizden restoranlar ilk 50 içinde yer alamıyor? Peru nasıl oldu da gastronomi merkezi oldu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#GurmeMangalın başına kuruluyor, gözümüzün önünde pişen etlerin tabağımıza düşmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu sabırsızlığa ustayla yapılan sohbetler de eşlik ediyor... Kebaptan ciğer şişe, yağlı karadan pirzola ve kaburgaya hepimizin çok sevdiği ocakbaşı restoranlarda her damak tadına uygun bir seçenek bulmak mümkün... İstanbul’un en iyileri hangileri, jürimize sorduk.
#MangalOcak ayında ‘Ayrıcalıklı Rotalar’ çekimi için gittiğimiz Edirne’yi yeniden keşfetme şansımız oldu. Yine muhteşem ağırlandık. Bildiklerimize yeni bilgiler ekleyip döndük bu yolculuktan. Osmanlı İmparatorluğu’na 88 yıl başkentlik yapan şehir; tarihi dokusu, kültürel çeşitliliği, doğal güzellikleri ve lezzetli mutfağıyla her zaman ilgi odağı olmayı hak ediyor.
#SeyahatKadıköy’e taşınınca hasretle Koço’ya gittim. Kalamar tava çıtır çıtır, yaprak ciğer çok iyi. Çıtır kabak biraz yağ çekmişti ama yine deİstanbul’un en iyilerinden... O gün yiyemeyip iyi bildiklerim de var. Muska böreği, ayva tatlısı, ekmek kadayıfı... Koço işte... Annemin babamı süzdüğü; babamın bana, benim oğluma ilk kadeh doldurduğum yer... Kabak da ayva da ayrıntısı işin... Aslolan aile, nostalji...
#KadıköyTürkiye’de altyapı konusunda uzman olan U17 Milli Takımı Teknik Direktörü Soykan Başar, Bursa Yıldırımspor U19 Takımı Teknik Sorumlusu Kemal Yavuz, Samsun Kadıköyspor Futbol Şube Sorumlusu Hakkı Yeşilyurt ve Altınordu ile Fenerbahçe altyapılarında antrenörlük yapan Gençlik Gelişim Şef Scoutu Serhat Pekmezci, işte o isimlerini bilmediğimiz genç yetenekleri Spor Arena Plus’a açıkladı...
#FenerbahçeYeni yılın ilk ayından itibaren hareketlenen bir müzik dünyasıyla karşı karşıya kalacağız. Bu yıl sadece rap’te değil, pop ve rock müzikte de ses getirecek çalışmalar birbiri ardına geliyor. Özlenen isimler, çok sevilenler, yeni işbirlikleri... Sürprizlere hazır olun.
#MüzikPandemi başladıktan sonra ilk kez bir bayramda sevdiklerimizle bir araya gelebileceğiz. Bu sıcak yaz günlerinde sevdiklerinize Osmanlı mutfağından bize miras kalan buz gibi şerbetler ikram edebilirsiniz. Ünlü şeflerden çeşit çeşit reçeteler, ferahlatan lezzetler aldık.
#GazetehaberleriYıldız Teknik Üniversitesi İşletme Kulübü tarafından düzenlenen “Altınyıldız Classics Yılın Yıldızları Ödülleri”, 19’uncu kez sahiplerini buldu. Önceki akşam Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa kampüsünde bulunan Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan törene çok sayıda ünlü isim katıldı.
#ÖDÜLAmerika, Hollanda ve Belçika’da yayınlanan The Taste, Türkiye'de ekranlara gelmeye devam ediyor. Türkiye’nin önde gelen şeflerinden Ali Ronay, Şemsa Denizsel ve Rafet İnce yemekleri hangi yarışmacının hazırladığını bilmeden sadece tadarak değerlendiriyorlar. Peki, mutfak becerisine güvenen şef adaylarını bir araya getiren yarışma programı 'The Taste Türkiye'nin jüri üyeleri ve yarışmacıları kimler?
#The Taste Türkiye'nin YarışmacılarıEskişehir kuşkonmaz, Antakya zahter, Karaburun sarı kulak botarga, Kastamonu siyez, Mersin deniz yosunu ve havyarı, Fethiye ıstakoz, Manisa kuzu göbeği mantarı, Karayaka kuzu, Artvin Gorcola peyniri, Erzincan deri tulum, Edirne eski kaşar, Trakya, Kapadokya, Ankara ve Ege’den şaraplar, sanat yapıtı gibi kadehler... Ve güncel sanatın önde gelen isimlerinden Ardan Özmenoğlu’nun küçük bir sanat objesi olarak hazırladığı menü kartı.
#Müge Akgün