Sarma mutfağımızın en sevilen yemeklerinin başında geliyor. Lahana, asma yaprağı ya da pazıyla yapılabilen sarmanın dışındaki malzeme kadar içinin lezzeti de önemi. Sarma içi etli ya da zeytinyağlı olabilir. Peki sarma içi nasıl yapılır? İşte etli ve zeytinyağlı sarma içi tarifleri...
#Sarma İçi Nasıl YapılırSıradan dolma tariflerinden sıkılanlar için farklı bir önerimiz var: Kıymalı soğan dolması. Yemeklerimizin olmazsa olmazı soğan, baharatlar harmanlanan pirinç ve kıyma ile dolduruluyor, davet sofralarına yakışır bir lezzete dönüşüyor. Peki, kıymalı soğan dolması nasıl yapılır? İşte soğan dolması tarifi
#Kıymalı Soğan Dolması Nasıl YapılırÇanağında havuçlu, bezelyeli ve patatesli bir enginar görmeye tahammülüm yok. Bol soğan, taze soğan, arpacıksoğanı, limon suyu ve limon kabuğuyla pişiriyorum enginarları... Sonra zeytinyağı ekleyip ılımaya bırakıyorum. Bizim evde zeytinyağlı büyüklerden öğrenildiği gibi pişirilir. Bazılarının soğanı önceden zeytinyağında kavrulur, bazılarıysa tüm malzemeler üst üste tencereye konduktan sonra zeytinyağı eklenerek yapılır. Bazı zeytinyağlılar dolapta 1 gün dinlenirse daha lezzetli olur ve zeytinyağlı oda sıcaklığında yenir. Mesela barbunya, taze fasulye, domates soslu karışık kızartma ve imambayıldı...
#EgeArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#Yeşillik‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad MutfağıYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıSöz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaGelinim Mutfakta izleyicileri, programda yapılan kabak sarma tarifinin verilmesiyle birlikte, sofralarında yer vermek için aramalara başladı. Ramazan ayı akşam menüsüne ne pişirsem diye düşünenler için, buyurun Gelinim Mutfakta kabak sarma nasıl yapılır sorusunun yanıtı…
#Gelinim Mutfakta Kabak SarmaTürk mutfağı ile özdeşleşen ve vazgeçilmez tatlılardan olan baklavanın seveni de çeşidi de çok. Genellikle antep fıstığıyla yapılan havuç dilim baklava da bunlardan biri. Antep yöresine has olan bir baklava olan havuç dilim baklavanın farkı şeklinin yanı sıra şerbetinde. Peki, Havuç dilim baklava nasıl yapılır?
#Havuç Dilim Baklava TarifiDavet sofralarına çok yakışan bir tavuk yemeği önerimiz var: Tavuk sarma. Karışık sebze, ıspanak gibi farklı iç harçlarıyla yapılan tavuk sarmayı bu kez tahinli sosla yan yana getirdik. Peki, tavuk sarma yapmanın püf noktaları neler? İşte, tahinli tavuk sarma tarifi
#Tavuk SarmaPatlıcan yemeklerine yeni bir alternatif arayanlar için hem damaklara hem de göze hitap eden bir öneriniz var: Köz patlıcanlı sarma köfte tarifi. Fırından çıkan köz patlıcanlı köfte, beşamel sosla buluşuyor, sofraları şenlendiriyor. İşte, köz patlıcanlı sarma köfte tarifi.
#Köz Patlıcanlı Sarma KöfteTatlı ve sokak lezzeti deyince tulumba tatlısının çıtırtısı kulağımıza çalınıyor. Ancak her ne kadar sokak lezzeti olsa da tulumbanın en güzel hali evde yapılanı. Lokma tatlısını da anımsatan tulumba tatlısını her evde bulunan malzemelerle hazırlamak mümkün. Peki, büyük küçük herkesin severek tükettiği tulumba tatlısı nasıl yapılır, bir tanesi kaç kalori?
#Tulumba TatlısıBaklava milli tatlımız. Özellikle bayramlarda gelen misafire baklava ikram edilmesi geçmişten günümüze uzanan en tatlı geleneklerimizden. Başta ceviz ve fıstık olmak üzere çeşit çeşit malzemeyle ve farklı şekillerde yapılan baklavayı çok güzel yapan birçok ünlü tatlıcı var. Ancak evde yapılmış mis gibi bir baklava kadar makbul bir lezzeti de bulmak çok kolay değil. Siz de evinizde güzel bir baklava yapıp misafirlerinize ikram etmek istiyorsanız tarifimizi mutlaka denemelisiniz. İşte “Ev baklavası nasıl yapılır?” diye soranlara malzemeleri ve ipuçlarıyla tam kıvamında bir ev baklavası tarifi…
#BaklavaDamağınızı şenlendirecek lezzet yolculukları... Adrenalin patlaması yaşayacağınız maceralar... Romantik alternatifler... Haydi hareketlenin, yılbaşına ve yeni yılın ilk gününe bütün bir yıl hatırlayacağınız güzel anılar iliştirin. 2014’ün çok lezzetli olmasını diliyorum.
O tam bir yoğurt canavarı, yoğurt olmadan hiçbir şey yiyemiyor. Etli yaprak sarmasına bayılıyor, tatlıyı bile aç karnına tercih ediyor, “Kokoreç için ölürüm” diyor, Arnavutciğeri ve işkembe çorbasının hastası. Tek korkusu, diyetisyeninin bu röportajı okuyacak olması çünkü şu sıralar sıkı bir yemek ve aşk diyetinde
Geçen hafta, KKTC’ye yaptığım gezinin Lefkoşa ve Girne bölümlerini anlatmıştım. Bu hafta sizi Güzelyurt’un limon, greyfurt bahçelerinden başlayan bir tura çıkaracağım. Aşkla kurulan, Arapların, Cenevizlerin, Osmanlı’nın izlerini taşıyan Gazi Mağusa’ya uğrayacağız. Karpaz’ın kilometrelerce uzanan plajlarından geçip, özgür eşeklerin dolaştığı ıssız noktalarına uzanacağız.