GeriSeyahat İstanbul’dan Hatay’a yılbaşı keşifleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İstanbul’dan Hatay’a yılbaşı keşifleri

İstanbul’dan Hatay’a yılbaşı keşifleri

Damağınızı şenlendirecek lezzet yolculukları... Adrenalin patlaması yaşayacağınız maceralar... Romantik alternatifler... Haydi hareketlenin, yılbaşına ve yeni yılın ilk gününe bütün bir yıl hatırlayacağınız güzel anılar iliştirin. 2014’ün çok lezzetli olmasını diliyorum.

KARLARLA KUCAKLAŞIN

Yeni yıla, beyaz pistlerin üstünde kayarak girmek isteyenlere, klasik adreslerin dışında kalan bir kaç mekan önereceğim. Örneğin Isparta’ya 25 kilometre uzaklıktaki Davraz Kayak Merkezi bunlardan biri. Dağın 1650 metre yüksekliğinde yer alan bu beyaz cennetin büyüleyici bir manzarası var. Çevrede bembeyaz dağlar, aşağıda turkuvaz renkli Eğirdir gölü kayakçıları kendinden geçiriyor. Davraz’ın pistlerinde, manzara eşliğindeki romantik görüntülerle yeni yıla doğru akıp gitmek, insana çok değişik hisler yükleyecektir.
İzmit’in hemen yanı başında, Samanlı dağlarındaki Kartepe de, eski yılı uğurlayıp, yeni yılla kucaklaşmak için en iyi adreslerden biri olabilir. Hele gökyüzünde bulut yoksa, binlerce yıldızın altında, pistten kıvrıla kıvrıla inip, yıldızlara şampanya kaldırarak yeni yıla hoş geldin demek, anılarınızın en kıymetli parçalarından biri olacaktır.
Erzurum’un güneyinde, Palandöken Dağları’nın eteklerindeki pistlerden, Erzurum’u seyrederek aşağılara süzülmek, bir kayakçı için zevklerin en unutulmazlarından biri olabilir. Palandöken Kayak Merkezi, kayakçılara soğuk pistlerde sımsıcak anlar yaşatmakla ünlüdür. Uzun pistlerde yeni yıla doğru slalom yapmak kadar keyifli ne olabilir ki?
Ilgaz, Anadolu’nun en yüce dağlarından biridir. Ilgaz Milli Parkı içinde yer alan kayak merkezi, pistlerinde süzülen kayakçılara büyüleyici manzaralar sunar. Yeni yıla, yıldız yağmuru, ay ışığı seli altında bu pistlerde girmek, bir masal kadar inanılmaz olabilir.
Zirvede kış, aşağıda yaz. Bu olanağı bir tek Antalya’da, Bakırlı Dağları’nın kuzeye bakan yamaçlarındaki Saklıkent Kayak Merkezi’nde bulabilirsiniz. Burada yeni yılla sarmaş dolaş olmak, ömrünüze ömür katacaktır.
Bunlar benim size sunduğum seçenekler. Hangisi yakınsa, nerede kar yeterliyse, canınız nereyi istiyorsa orası sizi bekliyor. Bembeyaz karlı zirvelerde, yıldız yağmuru altında, suratınızı soğuk soğuk okşayan ayazın eşliğinde yeni yıla kadeh kaldırmak, keyfin zirvelerine bayrak dikmek demektir, unutmayın.

MEYDANLARDA KUTLAMAK İSTEYENLERE

TABİİ Kİ TAKSİM

İstanbul’da yılbaşı gecesi toplanma yeri Taksim Meydanı’dır. Gezi Parkı direnişinden sonra tüm dünyanın bildiği bir yer haline gelen Taksim Meydanı, bu yıl araç trafiğine kapatıldığı için kutlama alanı daha da genişledi.
Kalabalıklar her yıl olduğu gibi, bu yıl da yeni yılı burada karşılayacak. Müzik, dans ve coşku yine ayyuka çıkacak. Bu güne kadar meydanlardaki kutlamalara katılmadıysanız, bu yıl şeytanın bacağını kırıp, kalabalıkların coşkusuna siz de ortak olun.

İZMİR’DE, ALSANCAK’TA BULUŞALIM

Ege’de, yeni yılı karşılamak için toplanma yeri Alsancak Meydanı’dır. Bölgenin dört bir yanından gelenler, yeni yılın ilk ışıklarına kadar burada kendilerinden geçer. O gece Kordon’daki tüm restoranlar, barlar ve kahveler tıklım tıklım olur. Saat 24.00’de doğru herkes soluğu meydanda alır. Müzik başlar, havai fişekler gökyüzünü boyar ve yeni yıl sarmaş dolaş gelir. O gece İzmir’in hiç uyumadığını söyleyebilirim. Yılda bir gece doruklara tırmanan bu eğlenceyi kaçırmamanızı öneririm. Tabii sabaha karşı acıkmaya başlayan midenizi, çöp şiş, kumru gibi yöreye özgü lezzetlerle doyurmayı ihmal etmeyin derim.

SIRADIŞI PARTİ ARAYANLARA

BALONDAN 2014’E BAKIŞ

Kapadokya, yeni yılı karşılamak için en doğru adreslerden biri. İlginç oteller, lezzetli lokantalar, partiler, eğlenceler, coşkulu geceler… Hepsini Kapadokya’nın o büyülü atmosferinde bulmak mümkün. Kapadokya bence, “zamanı olmayan bir masallar diyarı.” Hele yılbaşı, ayın ışıklarını cömertçe gönderdiği bir gecedeyse, onun güzelliğini kimse anlatamaz. Peri bacalarının gümüş rengi gölgeleri, vadilerdeki ışık oyunları, gökyüzünde kayıp giden yıldızlar. Tüm bu masalı yaşamak için bile, yeni yıl akşamı Kapadokya’ya gidip, yeni yıldan dilekler dilenebilir. Ama yeni yıla doğru bir yolculuk vardır ki, yaşam boyu akıldan çıkmaz: Bu yolculuk balonla yapılır...
Geçmişte yılbaşı gecesi şampanyalar, ziyafet sofrasıyla balonlar havalanır, yeni yıla gökyüzünde girilirdi. Şimdi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü gece uçuş izni vermiyor. Sadece 6.30-7.30 / 14.00-16.00 arasında uçuş yapılabiliyor. Siz yılın son günü ya da yeni yılın ilk gününde bu uçuşa çıkabilir, kendi sıra dışı partinizi düzenleyebilirsiniz. Üstelik fiyatlar yüzde 20 ucuzlamış durumda. Balon beyaza boyanmış çayırların, vadilerin, peri bacalarının üstünden süzülüyor. Gökyüzünde şampanya patlatmak tehlikeli olacağı için, şişeler ve kadehler sizi aşağıda bekliyor. Kadehler kalkarken genellikle, “Ave maria” nın notaları peri bacalarının gölgelerine doğru uçuşup gidiyor.

BUZLU GÖLÜN BALIKÇILARI

Orada bir göl var uzakta, o göl bizim gölümüzdür. Ardahan ve Kars illerinin paylaştığı bu cennet gölün adı Çıldır’dır. Her mevsimi başka bir güzel olan gölün kış görüntüsü gerçeküstüdür. Gölün suyu, kışın buz olur. Üstünde atlı arabalar koşturup durur. İşte size yaşam boyu unutamayacağınız bir yeniyıl adresi.

Gündüz, balıkçılarla beraber, göl üstünde buz kırarak ağ atabilirsiniz. Aynalı sazanların eti buzlu suda sertleşir, istakozun etini andırır. Kerevitler lezzetleriyle damak çatlatırlar. Akşam olunca, sofranızı gölün ortasına kurabilirsiniz. Yine gölün üstünde yakacağınız mangalda kızaran balıkların kokusu tüm çevreye yayılır. Çıldır’da geceler hep aydınlıktır. Çünkü buz, gökyüzünden düşen ışıkları ayna gibi yansıtır. Yıldızlar da bu aynada kendilerini seyrederler.
Yemekten sonra bineceğiniz kızaklı at arabası, sizi yeni yıla doğru götürecektir. Tabii bu yolculukta kadehinizi Gürcü veya Ermeni konyağı ile doldurmayı ihmal etmemeniz gerekir.

LEZZET PEŞİNDE

HATAY’IN SEÇENEKLERİ SONSUZ

Ağız tadıyla yeni yıla girmek isteyenlere seçenek fazla. Ama sık dokuyup, çok elersek Hatay’a, Cunda Adası’na, Gaziantep’e gidin derim. Çünkü buraların mutfaklarında pişen yemekler, insanın aklını başından alacak kadar lezzetlidir. Ayrıca yeni yıla, bayram yerine dönmüş bir damakla girerseniz, yıl boyu hep lezzetli yemekler yersiniz. Bilenler böyle söyler.

Tercihiniz Hatay olursa, size neler yemeniz gerektiği konusunda akıl vermekte zorlanırım. Çünkü kentin dört bir yanından lezzet fışkırır. Önce Uzun Çarşı’ya uğramanızı öneririm. Oradaki bir kasaba girip, “Tepsi Kebabı” ısmarlamalısınız. Kasapta mutlaka bir masa vardır. Oturun bekleyin. Çünkü kasap sizin için eti doğrayacak, domatesi, biberi koyacak, baharatları serpip, tepsiyi bir koşu yandaki fırına götürecektir. 15-20 dakika sonra kebabınız hazır olacak, kasaptaki masanızda, tırnaklı sıcak pidenin eşliğinde yemeğinizi afiyetle yiyeceksiniz.

Neleri yemenizi önereceğimi şaşırıyorum: Bir yanda Oruk, bir yanda kağıt kebabı, Arap Kebabı, Aşur, küflü Sürk çökeleği ile yapılan domates salatası, Maklube, Şıhılmahşi, tuzda tavuk, tuzlu yoğurt, kömür ateşinde döne döne kızaran künefe, turşular, dolmalar, onlarca meze… Hatay mutfağında pişenler saymakla biter mi? En iyisi hepsinden biraz biraz, yavaş yavaş yiyerek, yudum yudum içerek, yeni yıla girin.

AHTAPOT, DENİZ KESTANESİ, PAPALİNA
Tercihiniz Ayvalık, Cunda Adası olursa, işiniz yine zor. İnsan burada da “arpa ambarına düşmüş aç tavuğa” dönüşüyor. Yani ne yiyeceğinizi seçmekte epey zorlanıyorsunuz. Mezeler camlı buzdolabında sizin seçiminizi bekliyor. Garsonun kağıt kalemi hazır. Mezelerin önünde, dünya güzelini seçen jüri üyesi kadar heyecanlı olacağınızı da biliyorum. Korkmayın söyleyin: Radika, sirkem, istifno otlarını aman unutmayın. Kidonya, kalamar, ahtapot salatası, kalamar yumurtası, deniz kestanesi, papalina, otlu pilav, zeytinyağlı sarma, teneke tulumu, yeşil kırma zeytin, bol zeytinyağlı fava… Balığa yer kalır mı bilemiyorum. Üstüne peynir tatlısı, izvinyalı lokma. Eğer yeni yılı karşıladıktan sonra mideniz ezilirse, ilk hasat zeytinyağına kırılmış iki yumurta söyleyebilirsiniz.
Yeni yıl sabahı, Taş Kahve’de, Ayvalık tostu ve demli çayla yılın ilk kahvaltısını yapmayı unutmazsınız sanırım.

EKŞİSİYLE, TATLISIYLA KEBABIYLA, DOLMASIYLA
Yeni yıla Gaziantep’te gireyim derseniz, bir lezzet fırtınasının sizi beklediğini aklınızdan çıkarmayın. Öyle bir fırtına ki, karşı koymaya kimsenin gücü yetmez. İnsanı bir lezzetten diğerine fırlatır atar. Yemeğe oturmadan önce Almacı Pazarı’nda bir tur atmanızı öneririm. İpek gibi kırmızı biberler, zümrüt yeşili fıstık içleri, içi fıstıklı, cevizli tatlı sucuklar, muska tatlıları, baharatlar, nar pekmezi, koruk ekşisi, kuru sebzeler, çeşit çeşit salçalar… Alamacı Pazarı rengarenk bir lezzet sergisidir. Sadece alış veriş yapmayın, bol bol da fotoğraf çekin. Böylesine çok renkli fotoğrafı kolay kolay başka yerde çekemezsiniz.
Gelelim yemeklere. Ben aklıma gelenleri sıralayayım, siz seçin: Ali Nazik, yoğurtlu patates, omaç, tike kebabı, simit kebabı, sarmısaklı lahmacun, kemeli kıyma kebabı, yuvarlama, pirpirim aşı, içli köfte, haylan kabağı dolması, mumbar, kuru patlıcan dolması. Baklavayı, katmeri, şöbiyeti söylemiyorum. Onlar zaten olmazsa olmaz. Böylesine muhteşem lezzetlerle sıvanmış bir damak, yeni yıldan ne güzel dilekler diler kim bilir.
Ertesi gün nasıl ayılacağım diye korkmayın sakın. Gaziantepli bunun da çaresini bulmuş. Bunun adı Beyran çorbası. Sarmısaklı, acılı, pirinçli, etli bu mucize yemek, sizi yeni yılın ilk gününe bağışlayacaktır.

MACERA SEVENLERE

KARLI ZİRVELERDE HELİSKİ

Karadeniz’in karla kaplı yaylalarında Heliski yapmak, sanırım yeteri kadar heyecan taşıyan bir yeni yıl kutlaması olacak. Önce Heliski’nin ne olduğunu anlatmam lazım: Bu kelime, helikopter ve kayak (ski) kelimelerinin birleşiminden oluşmuş. Yani helikopter yardımı ile kayak yapıyorsunuz. Şöyle ki, helikopter sizi zirveye bırakıyor, siz oradan aşağıya kayarak iniyorsunuz. Toplanma alanında bekleyen helikopter, sizi alıp tekrar başka bir zirveye bırakıyor, siz yine kayarak aşağıya iniyorsunuz.
Burada heyecan verici olan, o pistten ilk kez sizin kayacak olmanız. Yani karın üstünde bir tek sizin kayak iziniz olacak. Kayak keyfi bittikten sonra, zirvenin eteğindeki toplanma yerinde şampanya patlatarak yeni yılı kutlamak, zannederim unutamayacağınız bir yılbaşı partisi olacaktır.

MOTOSİKLETLE MAVİ KOYLARDA

Eğer motosiklet kullanmayı seviyorsanız, Marmaris’ten başlayacak bir rota, sizi keyifli bir yeni yıl yolculuğuna çıkaracaktır. Hele kafa dengi bir arkadaşınız veya arkanıza oturacak bir sevgiliniz varsa, bu yolculuk daha da keyifli olacaktır. Rota, bu mevsimde kimselerin olmadığı manzaralı yollardan geçip, Datça’da sona erecek. Marmaris-Datça arasındaki yolda, tırmanacağınız zirvelerden seyredeceğiniz manzara sizi büyüleyecek. Bir tarafınıza Gökova’yı, diğer tarafınıza masmavi Akdeniz’i alıp, kıvrıla kıvrıla giden yoldan Datça’ya varacaksınız. Bu mevsimde Datça koyları kimsesizdir. Gece gökyüzündeki tüm yıldızları saymak olasıdır. İşte bu yıldız yığınının altında yeni yıla girmek, yılbaşı partilerinin en keyiflisi olacaktır bence.

ROMANTİZM DEYİNCE

DALGANIN, ORMANIN SESİ

Eğer sessiz sedasız, başbaşa bir yılbaşı gecesi düşlüyorsanız, seçenekler fazla. Kiminde dağ havası, kiminde tarih, kiminde yalnızlık, kiminde dalga sesi, kiminde ormanların şarkısı var. Ama hepsinin ortak sunumu: Romantizm. Önemli olan bu ortamın tadını çıkarabileceğiniz, paylaşacağınız birisiyle birlikte olmanız. İşte size önerilerim: Kaz Dağları, Assos, Bozcaada, Kıyıköy, Safranbolu, Abant, Alaçatı, Bodrum, İstanbul adaları.

False