1958’de Denizli’nin yüksek rakımlı Güney İlçesi’nde, bir aile şaraphanesi olarak kurulan Pamukkale Şarapları, son yıllarda büyük bir atağa kalktı. 1993’e kadar ürettiği şarabı ağırlıklı olarak Ege ve Akdeniz’deki turistik tesislerde satan firma, şimdi milyonlarca litrelik üretim hacmine sahip.
Şarabı saklayarak yıllandırma geleneği Avrupa’da yeraltı mağaralarında başlamış. Modern dünyada ise evlerinde şarap koleksiyonu yapmak isteyenlerin imdadına şarap kavı üreticileri yetişiyor. Türkiye’de şarap kavı sektörü henüz yok ama bir tane kav üreticisi var. Mimarlık ve tasarım şirketi Focus Interiors, bir yıldır zengin müşterilerinin şarap kavı siparişlerini yerine getiriyor.
Saroz Körfezi'nin Sarafin bağlarında yetişen Sauvignon Blanc üzümünden özel işlemlerle yapılan ‘‘Fume Blanc’’ nadide bir beyaz şarap olarak yaratıldı. Özel bir şarap olduğu ve meraklıları için sadece 15 bin şişe üretildiği belirtilen Fume Blanc, 8 ay ufak Fransız meşe fıçılarda bekletilerek elde edildi.