Kendi şarabını kendi üretenlere oldum olası hep özenmişimdir. Ancak, bir gün evde oturup kendi şarabımı kendim üretebileceğim hiç aklıma gelmemişti. İnternet, sonunda bunu da aklıma sokmayı başardı.
İşin aslını soracak olursanız, bilgisayarın başına geçip, İnternet’te dolaşmaya başladığımda asıl amacım, azalan şarap stoklarımı yeniden artırmaktı. "Kendi şarabımı nasıl üretirim?" diye bir soru, aklımın ucundan bile geçmiyordu.
İnternet’te ne kadar şarap marka ve mağazası varsa, tek, tek dolaşmaya başladım. Büyüğünden küçüğüne hemen, hemen tüm şarap markaları, İnternet’te yerlerini almış. Ancak, bu sitelerin büyük bölümünde sadece ürünlerin ve firmalarının tanıtımı yapılıyor. Online satış yerine, Türk şarapçılığının geçmişi ve bugünü değerlendirme yoluna gidiliyor. İnternet kullanıcıları, Milattan Önce 4000 yıllarına kadar uzanan şarap kültürünün, Hititler döneminde Anadolu'nun kalbinde başladığını ve tüm dünyaya Anadolu topraklarından yayıldığını bu sitelerden öğreniyor.
Kapsamlı siteler
Ancak, Doluca gibi bazı yerli şarap markaları ise oldukça kapsamlı siteler oluşturmuş. Bu sitelerde sadece kendi ürünleri değil, ithal ettikleri şarap ve aksesuarları da satıyor. Böylece, şarap tutkunlarına bir çok seçenek arasından tercih yapma imkanı sağlanıyor.
Doluca’nın İnternet sitesinde, kırmızıdan beyaza, rozdan dömiseke, köpüklüden tatlıya kadar tüm şarapların satışı gerçekleştiriyor. Ayrıca, Fransız, İtalyan ve Şili şaraplarından da sipariş vermek mümkün.
Siteden, 2003 yılına ait Sarafin Merlot’u 28.5 YTL’ye, 2002 yılı Cabernet Sauvignon’u da 30.5 YTL’ye sipariş edilebiliyor. İthal beyaz şarapların 23 YTL ile 115 YTL arasında değişen fiyatlarla satıldığı sitede, kırmızıda ise Fransız, İtalyan ve Şili şarapları arasında tercih yapılıyor. 199 YTL’lik fiyatıyla 2002 yılı Nuits-Saint-Georges en pahalı şarap olma özelliğini taşıyor. Sitede, 35 YTL’ye de ithal kırmızı şarap bulunabiliyor. DLC, Sarafin ve ithal şarapların 6’şarlı setleri de koliler içinde satılıyor. Bu 6 farklı şaraptan oluşan setlerin fiyatı da, 99.75 YTL ile 168 YTL arasında değişiyor.
Sanal şarapçılar
Migros, Gima gibi büyük market zincirlerinin mağaza raflarında yer alan şarap markalarına, bu zincirlerin sanal mağazalarından da sipariş etmek mümkün oluyor. İnternet’te ayrıca sadece şarap sipariş edilebilen sanal mağazalarda açılmış durumda. Bu mağazalardan keyifdunyasi.com’dan farklı markalara ait şarapların siparişini vermek mümkün.
Şarap ve şarapçılıkla ilgili hemen, hemen her türlü ürün ve bilginin yer aldığı sitede ayrıca, kendi şarabını kendi üretmek isteyenler için de ayrı bir bölüm yer alıyor. Kendi şarabını üretmek isteyenler ilk önce 7.5 YTL’den satılan Burak Elmas ve Dr. Ejder Varol’un "Kendi şarabını kendin yap" adlı kitabını sipariş etmelerinde fayda var. Bu kitapta, üzümün seçiminden, fıçıda yıllandırma işlemine, şişelemeden etiketlemeye kadar şarap yapımıyla ilgili tüm süreçler yer alıyor.
Anında üretim
Sitede, evde şarap yapımı için ihtiyaç duyulacak her şey, komple bir kit olarak satılıyor. Şarap mayasından, kimyasallara, termometreden hidrometreye, sifondan mantara kadar şarap üretiminde kullanılan tüm malzemeleri kapsayan bu kitin fiyatı, 220 YTL.
Ayrıca, şarabın yıllandırılacağı özel üretim meşe fıçılarda istenilen ebatta sipariş verilebiliyor. Bu fıçıların 13 litrelik olanları 118.20 YTL’ye satılıyor. Fıçının ebadı büyüdükçe fiyatı da yükseliyor. Şayet, ev yapımı şaraplarınızı Fransız meşe fıçılarda yıllandırma gibi bir düşünceniz varsa, o zaman Doluca’nın alışveriş sitesinden sipariş vermeniz gerekiyor. Doluca’da, Fransa’da üretilmiş meşe fıçıların fiyatı, 400 YTL’yi buluyor.