Güncelleme Tarihi:
Benim sorum, 'cabinet selection' kutu icindeki purolarin yillandirilmasi ile ilgili. On yildan fazla saklamak istersem icine sarildiklari beyaz mum kagidi cikartayim mi? On yil sonra purolarin sedir agaci kokusunu aldiklarini duydum. Bu konuda tavsiyenizi rica ediyorum.
- Cabinet selection kutuya yakindan bakarsaniz kutunun kapak ve zemininin kontrplak oldugunu goreceksiniz. Geri kalan dort parca ise sedir agacidir. Kapak ve zeminin kontrplak olmasinin sebebi sedirin uzun yillandirma sureci icinde surekli nemli ortamda kalmasindan dolayi kivrilma olasiligidir. Kontrplakta yapistirici oldugundan hava gecirmez, formu bozulmaz. Cabinet denilen kutular purolari ozellikle uzun sureli yillandirmak icin tasarlanmistir. Beyaz mumlu kágit puronun lezzetini korumak icindir. Lezzet olusmasi icin (bilhassa aromatik esterler) cok ufak miktarda taze oksijene gerek vardir. Bu da sedirin gozeneklerinden saglanir. (Sarap siselerinin asla neden tam doldurulmadiklarinin nedeni) Arastirmalar, cabinet selection kutularda uzun sureli yillandirilan purolarda, kullanilan agactan dolayi cok onemli bir lezzet degisikligi olmadigini gostermistir. Aksine, ficilarda bekletilen ickiler, kullanilan tahtanin kalinligindan dolayi (5-6 cm.) yapildigi agacin lezzetini alirlar. Yapilan arastirmalar, sadece 2.5 cm. kalinligin bile ickiye agacin aromasini vermek icin yeterli oldugunu ispatlamistir. Mumlu kágida gelince, cikarmamanizi oneririm. Ayrica kapak ve kutuyu icerisi hava almayacak kadar iyi izole edin. Her ne hikmetse son zamanlarda tum cabinet kutular kontrplaktan yapilmaya baslandi. Bu yeni kutularin, purolarin yillandirma prosesine nasil etki yapacagini zaman bize gosterecek.