Hangi şarap nasıl yıllandırılır?
Üzümle yapılan içecekler arasında önemli bir yere sahip olan şarap uygun yöntemlerle yıllandırıldığında doğru lezzeti veriyor. İşte şarap yıllandırma yöntemleri...
Üzüm suyunun fermente edilmesiyle imal edilen şarapların saklanma koşulları, türlerine göre değişkenlik gösteriyor. Şarabın daha lezzetli bir şekilde tüketilebilmesi için uygun ortamın sağlanması da oldukça önemli. Aksi durumda şarap bozulur ve sirkeye benzer bir tad alır.
Şaraplar, uygun şartlarda saklanırsa yıllandırılabilir. Bu, bütün şaraplar için ilk koşuldur. Isı, ışık ve ses yıllandırmada en önemli etkenlerdir. Fazla ısı, ses ve ışığın olduğu bir ortamda şarap bekletilemez. Bir diğer önemli nokta ise nemdir. Şarabın üzerinde yer alan şişe mantarının kuruyup, şarabı bozmaması için ortamın rutubetli olması gerekir. Saklanmaya uygun şaraplar bile, uygun ortamın sağlanamaması durumunda çabuk bir şekilde bozulabiliyor.
Her şarap yıllandırılabilir mi?
Sek olarak her şarabın saklanması mümkündür. Ancak bazı şaraplar yıllandırmaya daha uygundur. Bu şarapları sakladığınız zaman daha lezzetli içimler elde edebilirsiniz. Saklanmaya müsait olan şaraplar, aynı zamanda bekletmeye uygun üzüm cinslerinden yapılır. Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz üzüm türlerinden yapılan şaraplar, yıllandırmaya çok müsaittir. Bu şarapların yıllandırma süresi 10 yıla kadar çıkabilir. Gövdeli, tanenli olan bu üzüm şarapları aynı zamanda yıllandırılmada en çok tercih edilen şaraplardır. İnce gövdeli, yumuşak üzümlerden yapılan şaraplar, yıllandırılmaya müsait değildir. Bu şaraplar daha erken tüketilmelidir.
Öküzgözü, Boğazkere, Bordeaux şarapları 10 seneye kadar bekletilebilir. Bunun yanında Kalecik Karası, Porto, Rioja, Zinfandel türü şarapları 5 yıldan 10 yıla kadar bekletmeniz mümkündür. Port, Vintage şaraplarının yıllandırma süresi ise 20 yıldır.
Şarap nasıl yıllandırılır?
Bu şarapları yıllandırırken, oda sıcaklığının sabit kalmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, şaraplar sabit tutulmalıdır ve titreşime maruz kalmamalıdır. Şişe ise yatık konumda bekletilmelidir. Böylece, mantarla şarap arasında daha az hava kalır. Ayrıca tanen, asit ve alkol oranları şarabın her bölgesine eşit miktarda yayılır.
Şarabın saklandığı dolaplara kav dolabı denilir. Buzdolabına benzeyen bu dolaplar, ısının sabit kalmasını sağlar ve titreşimsiz özel soğutma sistemine sahiptir. Bu dolabı temin etmek ve şarabın saklanması için gerekli olan ortamı sağlamak evlerde pek mümkün olmayabilir. Kömürlük veya odunluk olarak kullanılan loş ortamlarda kendi şarabınızın yıllanmasını sağlayan ortamları kurabilirsiniz.