Sağlığa uygun koşullarda üretilmiş iyi bir pastırma nasıl seçilir? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı?Bu ürünlerin etiketini okurken hangi detayları kontrol etmeliyiz? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile 9 soruda hileli pastırmayı anlamanın yollarını konuştuk.
#PastırmaTereyağına süt kreması yerine margarin, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, palm yağı, hayvansal kaynaklı farklı bitkisel yağlar ve patates nişastası eklenmesi en çok uygulanan hilelerden. Bu hileli tereyağlarını ayırt etmenin en iyi yollarından biri ambalajlı ürün almak ve ürün etiketlerini okumak. Ancak gıda sahtekarları ünlü markaların sahte etiketleri kullanarak hileli teryağlarını piyasaya srüyorlar. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#TereyağHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkKahvaltıların vazgeçilmezi yemeklerin olmazsa olması her öğünde tükettiğimiz tereyağına da hile bulaştı. Ünlü markalara ait sahte etiketlerle piyasaya sürülmek istenen 3 ton ağırlığında ve 5 milyon lira değerinde sahte tereyağı yapılan operasyonla toplatıldı. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Sahte olduğu nasıl anlaşılır? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#Gıda SahtekerlarıAile içi şiddet kelimenin tam anlamıyla sınır tanımayan acı bir gerçek. Bu durumdan gösteri dünyasının ünlüleri de nasibini alıyor kuşkusuz. Bazıları bu konuda sessiz kalmayı tercih ederken bazıları da şöhretlerini, yeryüzünde milyonlarca kadını ilgilendiren bu konuya dikkat çekmek, etkilenenlere yardım elini uzatmak için kullanıyor.
#Melanie BrownİZMİR'de 6 kişinin yaşamını yitirdiği, 16 kişinin de hastanede tedavi gördüğü sahte içki zehirlenmesine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında baskın düzenlenen iş yerlerinin çoğunun aktar ve baharat dükkanı olduğu belirtildi. Alsancak'ta aktar dükkanı bulunan Emin Göktekin, bazı aktarların yüksek kar getirdiği için etil alkol sattığını belirterek, “Biz duyuyoruz, adamlar bu alkol işinden 6-7 ayda villa sahibi oluyor” dedi.
#Sahte AlkolİZMİR'de 6 kişinin yaşamını yitirdiği, 16 kişinin de hastanede tedavi gördüğü sahte içki zehirlenmesine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında baskın düzenlenen iş yerlerinin çoğunun aktar ve baharat dükkanı olduğu belirtildi. Alsancak'ta aktar dükkanı bulunan Emin Göktekin, bazı aktarların yüksek kar getirdiği için etil alkol sattığını belirterek, “Biz duyuyoruz, adamlar bu alkol işinden 6-7 ayda villa sahibi oluyor” dedi.
#İzmirEtin kilogram fiyatı belli. Önünüze gelen 150-200 gramı döner etinin fiyatı, nasıl oluyor da etin 150-200 gramından ucuz olabilir, bir düşünün. Bazı restoran ve büfeler et dönerde soya kıyması, tavuk ve hindi eti kullanıyor. Sahte dönerin içine ayrıca hayvanların iç organları, bağırsak, hayvan tırnağı, tavuk kırıntıları da katılıyor. Tüm bu karışım anlaşılmasın diye lohusa şerbeti ile de renklendiriliyor.
#Sefer LeventEtin kilogram fiyatı belli. Önünüze gelen 150-200 gramı döner etinin fiyatı, nasıl oluyor da etin 150-200 gramından ucuz olabilir, bir düşünün. Bazı restoran ve büfeler et dönerde soya kıyması, tavuk ve hindi eti kullanıyor. Sahte dönerin içine ayrıca hayvanların iç organları, bağırsak, hayvan tırnağı, tavuk kırıntıları da katılıyor. Tüm bu karışım anlaşılmasın diye lohusa şerbeti ile de renklendiriliyor.
#GazetehaberleriAktara giderken yolda iyileşenlerdenim. İyi geliyor bana... Topraktan gelen şifanın bu kadar renkli ve güzel sergilendiği bir yer aktarlarımız. Ayhan Ercan işini çok severek yapan bir aktar. Sosyal medyada reklamları yapılan zayıflama odaklı ve sağlığa zararlı, ciddiyetini kaybetmiş ürünler hakkında hep doğruları söylüyor. Ülkemizin altın değerindeki topraklarında yetişen onlarca sebze, meyve ve bitkileri bilinçli kullanmalıyız... Ayhan Ercan baba mesleğini ve bilgilerini bizimle paylaştı...
#Gülben ErgenAvrupa’da ilk 4 arasında görülen bal ihtisas laboratuvarına sahip olan Balparmak markasının kurucusu Özen Altıparmak, “Doğal diye petek balı alıp balmumu yemeyin. Doğal sandığınız balların çoğu antibiyotikli” dedi. Türkiye’nin bal tüketiminde hâlâ çok gerilerde olduğunu anlatan Altıparmak, “Almanlar yılda kişi başına 1.5 kilo bal yerken, Türkiye’de yılda kişi başına düşen bal tüketimi 650 gram” dedi.
#BalMartha Stewart, 73’ünde ama hâlâ ABD’nin ‘ideal yaşam’ abidesi. Milyonların yaşam gurusu. Çıkardığı sayısız ürün, dergi, programla tek kişilik medya ve pazarlama kraliçesi. Sahte belge suçunda hapis yatıp “Artık bitti” denildiği yıl bile gelirini üçe beşe katlayan bir deha. Martha’nın New York’taki ofisinde bir gün geçirdik. Birlikte eski defterleri, kitapları karıştırdık. İşte sonuç...
#Martha StewartTürkiye kışın en soğuk günlerine girerken, bu mevsimde güneşin izini takip edebileceğiniz çok sayıda ülke var. Güney yarımkürenin tamamı yaz mevsimini yaşıyor. Şili’nin başkenti Santiago, Karayipler’in en güzel adalarından Grenada, Tayland’ın Koh Samui Adası sahillerinde bugünlerde hava sıcaklığı gündüz 30 dereceye ulaşıyor. Bu kadar uzağa gitmek istemiyorsanız Kızıldeniz kıyısındaki Mısır şehri Şarm El Şeyh, Akdenizle okyanusun buluştuğu sulardaki Marakesh gündüz 22 dereceye ulaşan sıcaklıkları, pırıl pırıl gökyüzüyle sizi bekliyor. Toplayın valizleri sıcak diyarlara yelken açmanın tam vaktidir.
Aslında en düşkün olduğu mutfak Anadolu mutfağı. Tatar olduğu için çiğ börekten vazgeçemiyor. Ama Avivasa’nın CEO’su Meral Eredenk dünyayı iki kez dolaşacak kadar sık seyahat ediyor ve yeni lezzetlere de açık. İtalyan, Vietnam, Çin mutfaklarına düşkün, yılan eti de yemiş, timsah eti de.
İstanbul Atatürk Havalimanı’nın dış hatlar geliş bölümündeki Gümrüksüz Satış Mağazaları’nın (duty free) yeni free shopları ‘sessiz-sedasız’ açıldı. A-3 olarak tanımlanan bölüm de, dev bir içki kavına dönüştürüldü. Bunun için 7 metre yüksekliğinde duvar yapıldı. Raflara dizilen 15 bin şişe şarap ile viski ve şampanyaların en pahalısı 2490 Euro’luk etiketi ile Chateu Petrus şarabı.
Vallahi bu Eminönü esnafında ‘‘politically correctness’’ tavrı da kalmamış. Yani hiç varoldu mu bilmiyorum ama insan öyle açık açık ‘‘zenci’’ der mi yahu? Siyahi de, Afro-Türk de, çikolata renkli de... Amerika'da olsa alırlar tezgahını aşağıya, o saatleri de teker teker yuttururlar adama.