Sahrap Soysal’ın yıllarca televizyon ekranlarından ve Kelebek sayfalarından tarif ettiği yemekler, artık birinci elden, sahibinin lezzetinden. Beyoğlu Şişhane’de açtığı kendi adını taşıyan restoranında İstanbul’un ve Anadolu’nun her yerinden gelen hayranlarını ağırlıyor. Fakat bu kadının yemekleri mi daha nefis, sohbeti mi daha leziz karar vermek zor. Müşteriler ona bayılıyor, dükkâna adımını atan dışarı sarmaş dolaş çıkıyor.
#Sahrap SoysalAntep fıstıklısı, cevizlisi, şerbetine süt katılanı ya da kaymakla servis edileni... Okurlarımız kıyasıya geçen bir anket oylamasında ekmek kadayıfına karşı tel kadayıfı tercih etmişti. Jürimiz de çok sevilen bu geleneksel tatlımızın en iyisini bulabileceğimiz adresleri seçti...
#TatlıTürk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetKıyma ve soğanlı, sulu iç harcı incecik hamura sürülüp kapatılıyor. Yağa girince hamuru nar gibi kızarırken içinde oluşan buhar da kıymayı pişiriyor. Ortaya içi sulu kalmış nefis bir börek çıkıyor. Göçmen Tatarlar Anadolu’ya getirince Eskişehir mutfağının parçası olup coğrafi işaret tescili de alan çiböreğin en iyisi nerelerde yapılıyor, jürimize sorduk.
#PişiÖzellikle cumartesi ve pazarın vazgeçilmezi olan brunch için birçok mekân özel menü hazırlıyor. Aralarında ekmeğinin kokusuyla baştan çıkaran da var, manzarasıyla etkileyen de, açık büfesinin zenginliğiyle önce gözümüzü doyuran da... Jürimize favorilerini sorduk.
#En İyi Brunch MekânlarıGaziantep Gastronomi Festivali’nden sonra geçen hafta sonu Antalya’daki benzer festivali de izledik. Her iki belediyenin açıklamalarına göre, uluslararası çaptaki etkinliklerin ilkini 2.5 milyon, Antalya’dakini de 800 bin lezzet tutkunu izledi. Her ikisi de birer rekor sayılıyor. 70 ülkeden yaklaşık binlerce lezzet tutkunlarının yanında 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şefleri de tanıdık, çalışmalarını gördük.
#Gaziantep Gastronomi FestivaliBayram sabahında sofra daha bir özenli kurulur, tüm aile o sofrada buluşur, yediklerimizin tadı da bir başka olur. Üstelik, Ezine peynirinden Gemlik zeytinine, Anzer balından Kayseri sucuğuna kahvaltımıza sınıf atlatacak pek çok coğrafi işaretli ürünümüz de var. Sahrap Soysal yöresel bayram kahvaltılarımızı anlatıyor, ‘Kahvaltı’ kitabının yazarı Ebru Erke coğrafi işaretli ürünlerle yapılabilecek tarifler veriyor.
#RamazanHavalar soğuyor; gribal enfeksiyonlar, nezle, boğaz ağrısı kapıda! Belirtileri koronavirüse benzediği için bunlardan korunmak bu kış daha önemli. Kışın en klasik şifa bulma yöntemlerinden biri çorbalar. Sağlıklı bir besin kaynağı olan çorbanın en iyilerini bulabileceğimiz adresleri jürimize sorduk.
#GazetehaberleriAnadolu mutfağının geleneksel lezzeti turşular, mutfaktaki kışa hazırlık işlerinin de başında geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu lezzetler için işe koyulmanın tam zamanı. Kavanoz kavanoz turşuları kendi damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz. İster lahanadan, ister bamyadan... Lezzetli reçeteleri ünlü şeflere sorduk. Faydalarını ve tüketirken dikkat etmemiz gerekenleri de beslenme uzmanı Dilara Koçak anlattı.
#GazetehaberleriGeçen yılın son aylarında çıkan yemek kitaplarını yılbaşı tatilini fırsat bilerek biraz inceledim. Kimi tarihten, kimi geleneklerden, kimi ilgi alanlarından, kimi de günün yemek trendlerinden yola çıkmış. Sanıyorum ortak noktaları -geçmişten günümüze farklı açılardan da baksalar- ülkenin ortak yemek kültürünü yansıtmaları. Yemeğin, sofranın birleştirici özelliğini bir kez daha hatırlatmaları, kolektif hafızayı oluşturmaları...
#Müge AkgünVejetaryen ve vegan mutfak kültürüne sahip ancak damak tadınıza uygun restoran ve kafeleri bulamıyorsanız listemiz tam size göre! Raw beslenme anlayışı, vegan, vejetaryen, glütensiz ve paleo gibi mutfak arayışları için Türkiye’de seçenekler kısıtlı ancak biz en iyilerini seçtik. Beş jüri üyesinin ilk tercihi Zencefil restoran oldu.
#Türkiye’Deki Vegan RestoranlarEge deyince ilk akla gelen İzmir’e yazın kavurucu sıcağı gelmeden gitmenin tam vakti. Kent doğal güzellikleri ve tarihinin yanında mutfağıyla da yemek meraklılarını kendine çekiyor. Baharda çıkan çeşit çeşit Ege otlarıyla yapılan yemekler, zeytinyağlılar, günlük deniz ürünleri gibi lezzetlerin olduğu bu mutfağı en iyi temsil eden restoranları seçtik!
#RestoranYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 Yemeği‘Kayseri’yi Keşfet’ organizasyonun ikinci günü yaklaşık 200 milyon Euro’luk yatırımla hayata geçirilen ve turizme açılan Erciyes Kayak Merkezi’nde başladı. Belediye’nin iştiraki Erciyes AŞ tarafından yönetimi yapılan Erciyes Kayak Merkezi’nde Hürriyet yazarları ve seyahat acenteleri arasında bir kayak yarışı da düzenlendi.
#TÜRSABUluslararası örnekleri yerel gerçeklikler ile sentezleyerek oluşturulan Türkiye’nin ilk ve tek özgün ‘İncili Gastronomi Rehberi’ sonuçlandı. Bir yılı aşkın bir süredir titizlik ve şeffaflıkla değerlendirilen inci kazanan restoranlar Sofa Otel’de yapılan ödül töreniyle sahiplerine takdim edildi.
#Gazetehaberleriİstanbul’da yeni bir pizzacı mı denemek istersiniz, teras mı, meyhane mi? Sertab Erener Konya’da, Bülent Ersoy Kocaeli’nde, Manga Denizli’de... ‘Uyuyan Kız’ sergisini henüz görmediniz mi? Boğaz’da müzayede var, Nişantaşı’nda Cadılar Bayramı Partisi... Drone kullanmaya hazır mısınız, en eğlenceli fuar kapıda!
#Hiperaktif