Güncelleme Tarihi:
"Savaşçım gel, direkt mutfağa gel, sana siron yapıyorum, parmaklarını yiyeceksin. Her şeyi emanet ediyorum şeflerime, bir tek bu sironu edemiyorum. Sipariş geldiği zaman mutlaka kendim dalıyorum mutfağa...”
Sahrap Abla’nın ‘siron’ dediği, bir çeşit Gümüşhane mantısı. Tavanın içindeki sarma yufkalara kurutulmuş yoğurt döküyor, piştikten sonra üzerine naneli bir sos gezdiriyor.
Öyle kendiniz yemek yok. İlla elleriyle yedirecek size. Bir kaşık alıyorum... Yoğurdu ve yağlı sosu emen yufkalar öyle yumuşamış, öyle bir kıvama gelmiş ki daha çiğnemeden ağızda dağılıyor. Ben “Immmmh ımh ımh” diye sesler çıkardıkça onun mutluluktan gözleri parlıyor.
Böyle bir kadın Sahrap Soysal. Daha önce birlikte seyahate çıkmışlığımız falan da var, oradan biliyorum, sadece bana karşı değil, yanına sokulan, yamacında dolaşan herkese karşı aynı sıcaklıkta, aynı tatlılıkta. Sarılıyor/dokunuyor, size sarıyor/kendisine dokunduruyor; ne şakası bitiyor, ne fıkrası, ne hikâyesi...
Ama mevzu ne olursa olsun laf dönüp dolaşıp hep yemeğe bağlanıyor, ya çok özel bir malzemeyi ya da ilginç isimli bir yemeğin ortaya çıkış öyküsünü anlatıyor.
Restoranına gelenler de galiba en çok onun bu tatlı haline vuruluyor. Hele de kadınlar! Gözlerimle görmesem inanmazdım, bir tanesi Sahrap Abla’nın suratını iki elinin arasına aldı, gözlerinin içine baka baka “Sen bizim gururumuzsun anladın mı gururumuz. Yemek bahane. Buraya asıl senin tatlılığın için geliyoruz” dedi.
KİM, NE YİYOR?
- Okan Bayülgen: Kuru fasulye-pilav, üstüne yoğurt boca ediyor.
- Demet Evgar: Bir çeşit Gümüşhane mantısı olan siron.
- Ertuğrul Özkök: Hamsikuşu şeklinde pişirilmiş sarıkanat.
- Erol Evgin: Siron da siron. Bayılıyor!
- Melek Baykal: Taze sebzeli enginar salatası.
MÖNÜDEN SEÇMECE
- Kayakoruklu ahtapot salatası 22 lira
- Meyhane usulü barbunya fasulyesi 12 lira
- Uzun bacaklı erişte perişka 22 lira
- Kuzukulaklı mercimek çorbası 11 lira
- Terbiyeli paça çorbası 12 lira
- Sahrap’ın yeşil salatası 16 lira
- Ege otlu mücver 15 lira
- Midyeli salma pilavı 26 lira
- Anadolu köfteleri tabağı 29 lira
SAHRAP SOYSAL İLE ÇARŞI PAZAR: NEREDEN NE ALINIR?
- Akhisar - Hisar Zeytincilik’ten zeytinyağı
- Mısır Çarşısı - Cankurtaran Gıda’dan peynir
- Antakya - Uzun Çarşı Evren Baharat’tan kuru nane ve nar ekşisi
- Bodrum - Cıngıllıoğlu Gıda’dan lor peyniri
- Eminönü - Elmas Baharat’tan karabiber ve kimyon
- Gümüşhane - Gökçe Yufka’dan siron ve erişte