Dünya Sağlık Örgütü’ne göre erkeklerde sperm sayısı son 30 yılda ciddi bir oranda düştü. Sperm sayıları 60 milyondan 15 milyona indi. Toplam 50 çalışmanın sonuçlarına göre, Avrupa kıtasında 1985-2010 yılları arasında sperm hücresinde düşüş oranının yüzde 39 olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Adayener, “Tarım ilaçları, stres, kilo ve radyasyon erkeklerde sperm sayısını azaltıyor” dedi.
#Sağlıklı Sperm İçin Ne YapmalıHer şey yeni boşanmış bir annenin, kendisi gibi kadınlara bir video aracılığıyla seslenmesiyle başladı. Önce bir platform kurdular. Finansal okuryazarlıktan nafakaya kadar birçok konuda eğitimler düzenlediler. Şimdi daha sistematik çalışmak, daha görünür olmak için Bekar Anneler Derneği’ni kuruyorlar. Kuruluş Dünya Tek Ebeveynler Günü’nde yani 21 Mart’ta.
#ÇocukEstetik baskısı sadece genç kızların hayatını kâbusa çevirmiyor. Son yıllarda özellikle çok genç yaştaki erkekler kaslı bir vücuda sahip olabilmek için bedenlerine zarar verme pahasına ağır antrenmanlar yapıyor, ilaçlar kullanıyor. Peki bu genç erkekleri bu duruma ne getirdi?
#SporBebek sahibi olmak isteyen çiftler, hamilelik şansını artırmak için bazı yöntem arayışlarına girerler. Daha hızlı hamile kalmanın kesin bir yolu olmasa da şansınızı artırabilecek bazı adımları takip etmeniz gerekebilir. Peki, en kolay nasıl hamile kalınır? İşte daha hızlı hamile kalmak için uygulanabilecek yöntemler...
#Nasıl Hamilel KalınırSon dönemde yapılan araştırmalara göre, çocuk sahibi olmak için tedavi gören çiftlerin sayısı günden güne artmakta! Peki ya neden? Özellikle gelişmiş ülkelerde daha sık rastlanan kısırlığı ve nedenlerini Üroloji Uzmanı Op. Dr. Meftun Çulpan anlattı.
#Sperm Sayısı Ve Kalitesini Arttırmak İçin Ne YapılmalıSon dönemde yapılan araştırmalara göre, çocuk sahibi olmak için tedavi gören çiftlerin sayısı günden güne artmakta. Peki ya neden? Özellikle gelişmiş ülkelerde daha sık rastlanan kısırlığı ve nedenlerini İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Meftun Çulpan, anlattı.
#Kısırlık Neden OlurNobel ödüllü James Watson’ın bir sözü var: “Kaderimizin yıldızlara yazılı olduğuna inanmıştık. Şimdi büyük ölçüde genlerimizde yazılı olduğunu biliyoruz”. Bilim dünyası insanoğlunu her gün yeni bir bilgiye uyandırıyor. Harvard ve British Columbia Üniversitesi’nin üst üste açıkladığı çalışmalar, çocuklarda cinsel tacizin etkisinin sadece psikolojik travmayla sınırlı kalmadığı ve DNA’larında torunlarına bile aktarılabilecek değişikliklere neden olduğuna işaret ediyor. Nöroloji uzmanı Doktor Banu Taşcı Fresko, bu mirasın kendini genellikle hastalıklar, özellikle de ağrılarla ve depresyonla belli ettiğini söylüyor. Travmalar ve ağrı üzerine çalışan Fresko’yla aileden gelen bu mirasın nasıl kalıtımsal değişikliğe yol açtığını konuştuk.
#GazetehaberleriCinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) tarafından ‘Cinsel Mitler’ anketine göre, başta cinsel isteksizlik, erken boşalma ve iktidarsızlık olmak üzere erkeklerin yaşadığı cinsel işlev bozukluklarında cinsel mitlerin yani hurafelerin, doğru bilinen yanlışların payı azımsanmayacak kadar yüksek... Peki siz cinselliği ne kadar doğru biliyorsunuz? Doğru bildiğiniz pek çok yanlış olduğunu öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız.
#EbeveynsaglikMutfağımızdan gardıroba dört bir yanımızdaki malzemelerin birçoğunun içinde toksik yani zehirli maddeler ya da hormon bozucu kimyasallar var. Bilim insanlarının uyarılarına rağmen biz bunları neredeyse her gün kullanıyoruz. Peki, o maddeler neler ve içinde nasıl kimyasallar var. İşte cevabı:
#ZehirHazır çorbaların, ketçap ve hazır salata soslarının içinde bile gereğinden fazla şeker var. Tam anlamıyla “şeker denizinde boğulma sendromu” durumu yaşıyoruz. Bedenimizin bu kadar çok şekere asla ihtiyacı yok. Bu kadar şekeri tolere etme yeteneği de söz konusu değil. Bu kadar fazla şekere ne pankreas, ne karaciğer dayanır, bu kadar yükü de ne kalbimiz ne de damarlarımız kaldırır.
#Şeker“Anne ben nasıl oldum?” Bu soruyu anne-babanıza sormuş muydunuz? Ne yanıt aldığınızı hatırlıyor musunuz? Uzmanlara göre ise sağlıklı bir cinsel yaşam için çocuklukta edinilen bilgiler kritik önemde. Ancak Türkiye’de tablo hiç de iç açıcı değil.
#Çocuklara Cinselliği Anlatmak