Güncelleme Tarihi:
1) PARFÜMLER
ABD Çevre Koruma Dairesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre parfümlerin birçoğunda toksik kimyasallar bulunuyor. İçinde benzaldehid, kafur, etil asetat, benzil asetat, asiton ve metilen klorid gibi maddeler bulunan parfümlerden uzak durmak gerekiyor. Bu maddeler solunduğunda baş dönmesi, mide bulantısı yapıyor, boğazı, gözleri ve akciğerleri tahriş ediyor, hatta böbrek hastalıklarına neden olabiliyor.
2) YATAKLAR
Birçok yatağın alev almasını zorlaştırmak için kullanılan PBDEs adlı madde insana çok zararlı olabilir. PBDEs ile ilişkilendirilen sağlık sorunları arasında beyin ve üreme organlarında hasar, düşük sperm kalitesi ve tiroid de var. Hayatlarımızın üçte biri yatağımızda geçtiğine göre, onun bizi yavaş yavaş öldürmediğinden emin olmalıyız! Mobilyalarda da bu madde kullanılıyor.
3) TEMİZLİK ÜRÜNLERİ
Merdiven altında üretilen ucuz deterjanlar başta olmak üzere tıbbi testlerden geçmemiz temizlik ürünleri zehir saçabiliyor. Örneğin suda çözünürlüğü düşük olduğu için kullanılan Ftalat adlı aynı zamanda kanserojen.
4) ODA SPREYLERİ
ABD’nin California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre oda spreyler aşırı kullanıldığında veya havalandırılmamış mekanlarda sıkıldığında, yüksek miktarda toksik madde oluşturuluyor. Etilen bazlı zehirli kimyasalları, örneğin glikol eterlerini ve paradiklorobenzen maddesini içeren oda spreylerinden uzak durmak gerekiyor. Her halükarda oda spreyleri iyi havalanan ortamlarda kullanılmalı.
5) PLASTİK ŞİŞELER
Plastik şişelerin çevreye zararı on yıllardır biliniyor. Doğrudan vücudumuza verdikleri zararsa pek tartışılmıyor. Oysa plastik şişeler içeceklerimize zehirli kimyasallar sızdırabiliyor. En tehlikeli maddelerden BPA artık şişelerin çoğunda kullanılmıyor ama diğer zararlı kimyasallar hala şişemizde…
6) PLASTİK KAPLAR
Umut Sarıkaya karikatürlerinden de tanıdığımız plastik kaplardan birçoğunda, Ftalat başta olmak üzere zararlı kimyasallar var. Ftalat plastiğin esnekliğini artırmaya yarıyor ama aynı zamanda insanların vücut gelişimini etkiliyor, üreme ve sinir sistemine zarar verebiliyor. Plastik zamanla dağıldığından Ftalat gıdalara bulaşabiliyor. Çare, cam kaplar.
7) DUŞ PERDELERİ
Plastiği esnekleştiren ama öğrenme ve hafıza gibi beyin fonksiyonları da birçok açıdan zararı olan Ftalat, maalesef bazı duş perdelerinde de mevcut.
8) DEODORANTLAR
Deodorantlarda ter önleyici olarak en çok kullanılan maddelerden biri alüminyum. Son yıllarda bu metalin meme kanserine neden olabileceği yönünde şüpheler doğdu. Henüz kesinleşen bir bilimsel sonuç olmasa da, ABD’de artık tüm üreticileri deodorantlara uyarı yazısı koymak zorunda.
9) YUMUŞATICILAR
Çamaşır makinelerindeki giyecekler, bir amonyum tuzu katmanıyla kaplanarak yumuşatılıyor. Yumuşatıcıların içindeki bu maddenin ciltte tahrişin yanı sıra baş ağrısı ve solunum sorunlarına da yol açabileceği belirtiliyor.
10) BEBEK ÜRÜNLERİ
İnanılmaz ama, en çok üzerine titrediğimiz çocuklarımızın sürekli dokunduğu ürünlerde bile zehirli maddeler olabiliyor. Bunun nedeni, bu ürünlerin kolay alev almasının engellenmek istenmesi. Bu işe yarayan ama aynı zamanda cinsel ve sinirsel rahatsızlıklara yol açabilen bromin ve klorin gibi kimyasallar, beşiklerden yürüteçlere birçok üründe var.
11) KOZMETİK
İnsanlar günde ortalama 6-12 adet kozmetik ürün kullanıyor. Bu kadar çok kullandığımız, üstelik sürekli cildimizle temas eden ürünlerin sağlığımıza hiç zarar vermemesi gerekiyor ama durum öyle değil. Peki ne yapmalı? Öncelikle sentetik kokulu ürünlerden uzak durmalı. Mineral bazlı veya doğal yağlardan yapılan ürünler tercih edilmeli. Organik kozmetiğe yönelmeli.
12) BÖCEK İLAÇLARI
Bilim adamları, böcek ilaçlarının çocuklarda sinir hasarına yol açtığını keşfetti. Haşeratı uzak tutmak için evin içinde ilaç kullanmak yerine her yeri temiz tutmayı ve yiyecekleri kapalı kaplarda saklamayı unutmayın.
13) TEFLON TAVALAR
Teflon tavalar hayatı kolaylaştırıyor ancak yapışmaz olmalarını sağlayan polytetrafluoroetilen maddesi yüksek ısılarda zehirli bir gaz yayıyor. Bu madde üreme başta olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabiliyor. Paslanmaz çelik daha sağlıklı bir alternatif olabilir.
14) KONSERVE GIDA
Konserve kutularının çoğunda bulunan BPA maddesi hormonları bozuyor. Erkeklerde kısırlığa, kalp hastalıklarına ve diyabete neden olabiliyor. Çoğu üretici artık bu maddeyi kullanmıyor ama bu maddenin yerine kullanılmaya başlayan maddelerin ne kadar güvenli olduğu da belli değil. En iyisi taze gıda.
15) MISIR VE SOYA FASULYESİ
Mısır ve soya fasulyesi başta olmak üzere bir dizi mahsulün verimliliğini yükseltmek ve tarlaları yabani otlardan korumak için genetik mühendislik kullanılıyor.
16) KURU TEMİZLEME
Bir türlü çıkaramadığınız lekeyi kuru temizlemecinin çıkarması harika ama her şeyin bir bedeli var. Kuru temizlemeciler bu iş için PCE adlı kimyasalı kullanabiliyorlar. Muhtemelen kanserojen olan bu madde, karaciğer, böbrek ve sinir sistemine de zarar verebilir. Birçok ülkede bu madde yasaklandı ama kullanımı hala bitirilebilmiş değil.
17) TV VE OYUN KONSOLLARI
Yine plastik ve yine Ftalat maddesi… Oyun ve televizyon konsollarının elektronik kablolarından kumandalarına dek, alev almayı engellemek için BFR de kullanılıyor. Elektronik devreler ve kasalarda da yer alan bu maddenin, beyin gelişimini engellediği şüphesi var.
18) BİLGİSAYARLAR
Hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayar kimyasal değil manyetik “zehir” saçıyor. Bu cihazların özellikle ekranlarının oluşturduğu elektromanyetik alanın sağlığa zarar verdiği öne sürülse de henüz bunu kanıtlayan bir bilimsel araştırma yok. Yine de işi garantiye alıp ara sıra “dijital detoks” yapmak faydalı olabilir.
19) CEP TELEFONLARI
Kablosuz cihazların radyo frekansına sürekli maruz kalmanın da henüz kanıtlanmış bir yan etkisi yok. Ancak kanserden aşırı hassasiyete, bağışıklık yetersizliğinden sinir hastalıklarına birçok muhtemel zarar söz konusu. Ayrıca telefonlardaki kurşun, cıva, arsenik ve kadmiyum gibi maddeler yüksek dozda alındığında öldürücü dahi olabiliyor. Bu yüzden eskiyen telefonu nereye attığımız çok önemli.
20) KELİMELER
Bu listeyi ilk kez yayınlayan Lifehack’in dediği gibi, her gün kullandığımız belki de en zehirli madde, kelimeler olabilir. Dünyaya bir şey katmak yerine sizi ve çevresini sözleriyle zehirleyen insanlardan uzak durmak, sağlığınız için en iyisi…