Yaz gelince akla ilk o geliyor, 7’den 70’e herkes severek yiyor ama gıda sahtekarları dondurmaya da hile bulaştırıyor. Merdiven altı firmalar dondurmaya daha ucuza mâl olsun diye öyle malzemeler katıyorlar ki insan sağlığını hiçe sayıyorlar. Dondurma ile birlikte neler yiyoruz neler...
#DondurmaÖzellikle yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti dondurmada katkı maddesi en az olanının sağlığa faydasının büyük olduğuna dikkat çeken KBB uzmanı Prof. Dr. Sefa Dereköy, "Şirin dükkanlardaki renk renk dondurmalardan tatmak için kuyruğa girenlerin çoğu buzlu katkılı yiyecek satın alıyor. İçeriğini bilmediğiniz sahte dondurmada enfeksiyon ve hastalık riski büyük. Kaliteli bir dondurmanın yüzde 60'ı su, yüzde 20'si karbonhidrat, yüzde 12'si yağ, yüzde 4'ü protein ve yaklaşık 200 kaloriden ibarettir" dedi.
#DondurmaYaz meyvelerinin albenisi ve tadı bir başka… Pitoresk bir manzara gibi dizilmiş pazar tezgâhları karşısında kayıtsız kalmak mümkün değil. Kimi zaman fazladan alınmış, kimi zaman görüntüsüne aldanılmış ama tadı olmayan meyveler buzdolabında kalabiliyor. Değerlendirmek için çeşit çeşit tarifler yazdım; deneyin, pişman olmayacaksınız.
#Gülay Barbaros AltanBir sağlık sorunu ya da ilerleyen yaşı nedeniyle yumurta rezervi etkilenen ama anne olma ihtimalinden vazgeçmek istemeyen kadınlar, yumurta dondurma işleminden faydalanabiliyor. Ünlü oyuncu Jennifer Aniston’ın geçen haftaki söyleşisinde sarf ettiği “Biri bana ‘Yumurtalarını dondur’ deseydi her şeyimi verirdim” cümlesinden hareketle uzmanlarla ve bu yöntemi kullanan kadınlarla konuştuk.
#Yumurta RezerviPaketli gıdaları evde kendim yapmaya dondurmayla başladım. Hem çok kolay hem de kesinlikle çok daha lezzetli oluyor. Meyvelisinden yoğurtlusuna, çikolata parçacıklıdan kurabiyelisine deneyebileceğimiz sınırsız tarif var. Şu sıcak yaz günlerinde çocukları da büyükleri de tavlayacak önerilerime buyurun.
#DondurmaYıllar önce ‘Çocuklar çay-kahve içmez, içersen büyüyemezsin, küçük kalırsın’ diyen büyüklerimiz haklı mıydı? Galler’de, çocuklar için zararlı olduğu gerekçesiyle kafein içeren yiyecek ve içeceklerin 16 yaşından küçüklere satışının yasaklanması için yasa teklifi verilmesi tartışma konusu oldu. Biz de konunun uzmanlarına sorduk
#SağlıkBitkilerin de bir canı ve yaşam döngüsü olduğunu düşünüp bunu kabul edenlerden misiniz? Bitki temelli beslenme biçimlerinden ‘frutaryenlik’, merkezine tam da bu noktayı alıyor ve meyve odaklı bir tüketimi benimsiyor. Öğünler bakliyat ya da tohumlarla da desteklenebiliyor.
#Deniz YoldaçHindi fümeli bir sandviç yaparken ekmeğin arasına mayonez yerine süzme yoğurt sürebilir, yemek yapmak zor geliyorsa sebzeli smoothie’lerle günlük vitamin ve posa gereksinimini kolaylıkla karşılayabiliriz. Kahvaltılık gevrekler evet, yulaf içerikli ama bir o kadar da şekerli. O halde neden kendi yulaf kâsemizi yapmayalım? Daha sağlıklı bir yaşam için sizlere 9 pratik önerim var.
#Sağlıklı BeslenmeÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl AdresleriSalgın nedeniyle eve kapanınca önce çeşit çeşit ekmekler yaptık. Öyle ki marketlerde maya bırakmadık. Sonra hamurişleri geldi; pasta, börek, pizza... Kimileri bir yerden sonra sıkılıp mutfaktan elini ayağını çekti, kimileri becerilerini arttırmaya devam etti. İkinci gruptakilerin yeni merakı evde yoğurt yapmak. Sosyal medyada mayaladığı yoğurdun ne kadar iyi tuttuğunu gururla gösterenlerin arasına katılmak isteyenler için uzmanlara evde yoğurt yapmanın inceliklerini sorduk.
#GazetehaberleriProfesyonel bisiklet sporcusu Barış Asa, iki yıl önce bisikletinin patlayan lastiğini değiştirirken talihsiz bir kaza sonucu iki ayağını kaybetti ancak “Hayat bisiklet sürmeye benzer, düşmemek için pedal çevirmeye devam etmelisiniz” diyerek yaşam azmi ile de herkese örnek olmayı başardı.
#BursaRamazan ayında oruç tutanların hem beslenme şekli hem de yaşam şekli değişiyor. Bu dönemde dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Orucu dinç bir şekilde tutabilmek için neler yapılması gerektiğini Prof. Dr. İsmet Tamer ile konuştuk, kendisinden ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili ipuçları aldık.
#SahurRamazan kilo verme açısından çok avantajlı bir dönemken, yanlış beslenmemiz sebebiyle sağlıksız şekilde kilo verimi veya aksine kilo alımı görebiliyoruz. Sağlıksız kilo vermekten kastım da, metabolizmamızın hızlanmasında rol alan, temel yapıtaşımız olan kaslarımızdaki kayıplar. Verilen kilonun kastan, yağdan, sudan gidip gitmediği sağlığımız üzerinde büyük rol oynar.
#İftarda Ne YemeliDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkGünümüzde porsiyonlar dev boyutlara ulaştı ve insanlar artık ne kadar yediklerinin farkında değil. Uygun porsiyon miktarlarını bilmek, ekstra kalori depolama ve kilo alımını durdurmaya yardımcı olur. Porsiyonları ayarlarken dikkatli olarak daha sağlıklı bir yaşamın kapılarını açabilirsiniz.
#Dr ÖzYarın bayram. Hepimizin ortak mutluluk günü. 1 aylık oruç ibadetinden sonra yine konu komşu gezilecek, keyifli bayram sofralarında yenilip içilecek. Ama o sofralarda da dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar var. O ayrıntıları aşağıdaki kutuda özetlemeye çalıştım. Bugünden şöyle bir göz atarsanız, bayram günlerini daha keyifli, zinde ve formda geçireceğinizi düşünüyorum. Detaylar için buyurun...
#OSMAN MÜFTÜĞLU YAŞAMGeçen hafta, gazetelere yansıyan bir haberden sonra Blogger anneler tartışma konusu oldu. Sosyal medyada iki çocuğunun fotoğraflarını paylaşan Blogger Nihan Kayalıoğlu’nun eşi, “Çocuklarımı reklam malzemesi yapıp para kazanıyor, istismara davetiye çıkarıyor” diyerek dava açtı ve mahkeme babayı haklı buldu. Bunun üzerine ‘Blogger anneler’ ile ilgili tartışmalar alevlendi.
#BloggerHepimizin hayatı, daha çoğunu, daha iyisini, daha güzelini istediğimize inandığımız bir sis bulutunun içinde geçiyor. Yaşamımızın çok büyük bir kısmını ihtiyacımızdan fazlasını kovalayarak geçiriyoruz. Ya kendimizi bu kovalamacanın doğruluğuna inandırmışız, ya da bu kovalamacanın gerekliliğine inandırılmışız. Her şekilde, ihtiyacımızın fazlasını kovalamaktan yoruluyoruz ama bıkmıyoruz.
#AnlatanadamHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’nden sonra Hacettepe Üniversitesi’ne konuk oldu. H.Ü Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, “Öğretim üyesinin, öğrenci temsilcisinin her konuyu rahatlıkla konuşabildiği Ankademi projesindeki bu iklime Türkiye’nin ihtiyacı var” dedi.
#AnkademiYeni bir yıl, yeni bir siz demek. 2017’de taze bir başlangıç yapmaya ne dersiniz? Fazla kilolarınızdan kurtulup, forma girerken cildinizi de güzelleştirmek elinizde. Yeni bir siz için hazır olduğunuzu düşünüyorsanız bu diyet sizin için yaratılmış demektir. Daha fazlasını Işıldama Diyeti’nin yaratıcısı Dyt. Emre Uzun’dan öğrenelim…
#Işıldama Diyeti