Kararmış şeftaliden çay, yumuşamış erikten tart

Yaz meyvelerinin albenisi ve tadı bir başka… Pitoresk bir manzara gibi dizilmiş pazar tezgâhları karşısında kayıtsız kalmak mümkün değil. Kimi zaman fazladan alınmış, kimi zaman görüntüsüne aldanılmış ama tadı olmayan meyveler buzdolabında kalabiliyor. Değerlendirmek için çeşit çeşit tarifler yazdım; deneyin, pişman olmayacaksınız.

Haberin Devamı

Kararmış şeftaliden çay, yumuşamış erikten tart
Dolabı açıp yenmeden kalmış birkaç meyve gördüğünüzde lütfen çöpe gitmelerine izin vermeyin. Mutfağımız ne kadar az atık çıkarırsa o kadar iyi. Kalmış meyvelerle yapılacak pek çok şey var.

Bu sıcak günlerde sağlıklı bir dondurmaya dönüştürmek ilk önerim. Meyvenizi biraz meyve suyu veya sütle birleştirin, gerekirse bal ilave edin; bal yerine şerbet de kullanabilirsiniz. Blender’da çekip çubuk dondurma kalıplarına dökün. Buzluğa atın. Çocuklar buna bayılıyor. Şeftali, kayısı, kavun ya da karpuzla harika oluyor. Aynı karışımı buz küpleri haline getirip bir bardak maden suyuna biraz eğlence katabilirsiniz. Meyvelerin birkaç tanesini bir arada ya da tek tek dondurmak mümkün. Örneğin üzüm. Yıkayıp kuruladıktan sonra saplarını ayıklayın, tepsiye yayıp, streçleyip buzluğa atın. İki saatte donar. Çıkarıp kilitli buzdolabı poşetine alın. Direkt bu poşette dondurursanız birbirine yapışır ve çıkarırken istediğiniz kadarını ayıramazsınız. Tüm meyveleri dondurucuya atmadan önce tepsi üzerinde şoklayıp paketleme yöntemini kullanmanızı tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Kızım Bilge, sevdiği meyveleri ve kimi çiğ sebzeleri buzlukta biraz dondurup buzlu yemeyi seviyor. Onun sayesinde keşfettiğim iki tarifim var. Bütün dondurulmuş bir şeftaliyi ballı süzme yoğurdun üzerine buzlu buzlu rendeliyorum. Serinletici, sağlıklı bir ara öğün oluyor. Aynısını çilekle de yapabilirsiniz.

Geçen haftalarda tariflerini detaylı verdiğim crumble ve galette hatta tart için de kalmış meyveleri değerlendirebilirsiniz. Tartta kullanacağınız meyve şeftali veya mürdümeriği gibi pişerken suyunu salıyorsa hamurun üzerine meyveleri yerleştirmeden önce 2 yemek kaşığı kadar irmik serpin. Birkaç meyveyi bir arada kullanmaktan çekinmeyin.

Tart hamuruyla uğraşacak kadar vaktiniz yoksa milföylü tarifimi yapabilirsiniz. Şeftaliyle kırmızı üzüm veya üzüm ve anjelik eriğin tatları birbirine çok yakışıyor. Birden fazla meyveyi kullanarak pastalarınız için ya da ekmek üzerine sürmelik marmelat haline getirebilirsiniz. 2-3 su bardağı kadar karışık meyveyi, 1 su bardağı toz şekerle bir kâsede biraz bekletin. Sulanınca ağır ateşte kaynatıp, indirmeden önce yarım limon suyu da ekleyip blender’dan geçirin. Koyu kıvamlıysa biraz meyve suyuyla açabilir, akışkansa biraz nişasta ekleyerek koyulaştırabilirsiniz. Pasta, kek ve özellikle cheesecake’ler için harika bir kaplama olacaktır. Sıcak sıcak kavanozlayıp vakumlandıktan sonra dolaba koyarsanız uzun süre saklanabilir.

Haberin Devamı

Mürdümerikli milföy tart (4-6 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 12 mürdümeriği (yumuşamış)
◊ 6 yaprak dikdörtgen milföy
◊ 150 gr labne peyniri
◊ 3 yemek kaşığı pudra şekeri
◊ 4 yemek kaşığı esmer şeker
◊ 1/2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
◊ 1 çay kaşığı vanilya özütü

NASIL YAPARIM?

◊ Fırını 200 dereceye ayarlayın.
◊ Dondurulmuş milföyleri çözdürün. Kırılmayacak kadar yumuşak olmalı.
◊ Bir kâseye labne, pudra şekeri, limon kabuğu rendesi ve vanilya özütünü koyun, mikserle krema kıvamına gelene dek çırpın.
◊ Erikleri ince ince dilimleyin. Hamurları ikiye keserek kare hale getirin. Her kareyi ufak tart kalıplarına yerleştirin.
◊ Hamurların ortasına bir tatlı kaşığı kadar kremadan yayın. Erik dilimlerini üzerine dizin. Esmer şeker serpin.
◊ Kalıpları fırına alın, kenarları altın kahverengi oluncaya dek pişirin. 10-15 dakika sürecektir.

Haberin Devamı

Çilek soslu semizotu salatası (4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 1 demet semizotu
Çilekli salata sosu için
◊ 1 su bardağı donmuş ya da yumuşamış çilek
◊ 2 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi
◊ 2 yemek kaşığı esmer şeker
◊ 1/4 su bardağı zeytinyağı
◊ 1 çay bardağı limon suyu
◊ 1 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

◊ Semizotlarını ayıklayıp doğrayın.
◊ Sos malzemesinin tümünü blender’da çekin ve semizotlarının üzerine dökün.

Karadutlu sirkencübin (2 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 250 gr olgun, yumuşamış karadut
◊ 1/2 su bardağı toz şeker
◊ 1/2 su bardağı elma sirkesi

NASIL YAPARIM?

◊ Karadutları şekerle karıştırıp kapalı bir kapta buzdolabına kaldırın. 2 gün bekletin.
◊ Çıkarıp tel süzgeçten geçirin. Sirkeyi ekleyip karıştırın. Soda ve buz ekleyerek içeceğinizi servis edin. Dilerseniz şeker oranını azaltıp arttırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Karpuzlu kolay dondurma (6 tane)

NE LAZIM?

◊ Büyük bir karpuzun 1/8’i
◊ 2 yemek kaşığı bal
◊ 1 çay bardağı süt
◊ 1/2 limonun suyu

NASIL YAPARIM?

◊ Çekirdeklerini çıkardığınız karpuzu minik minik doğrayıp 2 saat kadar dondurun.
◊ Blender’a donuk karpuzları, balı ve limon suyunu katıp çekmeye başlayın, sütü ekleyip yeniden çekin.
◊ Homojen ve koyu kıvamlı olunca kalıplara doldurup buzlukta donana kadar bekletin.

Şeftalili soğuk çay (4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 250 gr yumuşamış, kararmış şeftali
◊ 1/2 su bardağı şeker
◊ 6 poşet siyah çay
◊ 1 lt içme suyu

NASIL YAPARIM?

◊ Küçük küçük dilimlenmiş şeftalileri ve şekeri bir tencereye alın, içme suyundan 1 bardak ekleyip kaynatın.
◊ Su kaynayınca çay poşetlerini ekleyin.
Ocaktan alıp 5 dakika demleyin.
◊ Poşetleri çıkarıp suyu soğutun. Süzgeçten geçirin. Kalan içme suyunu ekleyin,
buzdolabında soğutup servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları