İstanbul Fatih'te Tersane Emini Sadrazam Salih Paşa tarafından yaptırılan 200 yıllık Salih Paşa Çeşmesi, Galatasaray'ın şampiyonluğunun ardından sarı kırmızı renklere boyandı. Sanat Tarihi Uzmanı Hayri Fehmi Yılmaz, "Heyecanlarımızı daha farklı şekilde, kültür varlıklarına müdahale etmeden yapmak lazım" dedi.
#İstanbulFATİH'te Tersane Emini Sadrazam Salih Paşa tarafından yaptırılan 200 yıllık Salih Paşa Çeşmesi, Galatasaray'ın şampiyonluğunun ardından sarı kırmızı renklere boyandı. Sanat Tarihi Uzmanı Hayri Fehmi Yılmaz, "Heyecanlarımızı daha farklı şekilde, kültür varlıklarına müdahale etmeden yapmak lazım" dedi.
#İSTANBULSavaştan çıkmış bir ülke, her tarafı işgal altında... Yanmış, yıkılmış topraklar, düşman çizmesi altında inleyen, buruk, gözü yaşlı insanlar... Derken, büyük bir mücadele ve harabeye dönmüş imparatorluğun üzerinde güneş açıyor. O yıkıntıdan bağımsız bir devlet, Cumhuriyet yeşeriyor.
İbrahim Edhem Paşa, Avrupa’ya ilk giden, gönderilen gençlerden değil, çocuklardandır. Ciddi bir biçimde Fransa’nın yüksek okullarında ve üniversitede bir meslek edinmiştir; maden mühendisliği ve jeoloji. Doğu ve Batı bilgilerini bünyesinde birleştiren, Doğu-Batı dillerini iyi bilen ilginç kişilikli bir sadrazamdır.
#İbrahim Edhem PaşaTarihi konaklarıyla ünlü UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Karabük'ün Safranbolu ilçesi, geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen nüfusunun 9 katı yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yaptı.
#KarabükI. İbrahim Osmanlı İmparatorluğunun on sekizinci padişahıdır. 5 Kasım 1615 tarihinde İstanbul'da doğan padişah ''Deli İbrahim'' adıyla da bilinir. Psikolojisinin bozuk olmasının en büyük nedeni, IV. Murad'ın tüm kardeşlerini öldürmesidir. Çocukluğu korku ve endişeyle geçen I. İbrahim, 9 Şubat 1640 yılında tahta çıktı. I. İbrahim kimdir, padişah olduğu dönemde yaşanan en önemli olaylar nelerdir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde araştırdık.
#I. İbrahim Kimdir?Osmanlı döneminden kalma ahşap evlerin yanı sıra cami, han, hamam, köprü, çeşme ve lonca çarşıları gibi tarihi eserlerin 12 Haziran 1975'te alınan kararla kent ölçeğinde korunmaya başlamasıyla geleceğe taşınan Karabük'ün Safranbolu ilçesi, bugün "dünyada en iyi korunan ilk 20 kent" arasında gösteriliyor.
#Safranbolu15 Mart 1920, yani bundan 100 sene evvel Mondros hükümlerine göre müttefik devletlerin (Yunanistan dahil) İstanbul’u işgali zorba biçimde güçlendiriliyordu. 15 Mayıs 1919’da Yunanistan’ın İzmir’e çıkarılmasıyla Anadolu’nun her yerinde direniş hareketi cemiyetleri teşkil edildi ve bir noktadan sonra da Çukurova-Dörtyol’da olduğu üzere silahlı direniş başladı.
#YAZARİstanbul Avrupa ve Anadolu Yakası'nda bakım ve onarım çalışmaları gereğince planlı elektrik kesintisi yaşanıyor. Söz konusu ilçelerde ikamet eden vatandaşlar, elektriklerin geleceği saati merak ediyor. Peki, elektrikler ne zaman gelecek? İşte, BEDAŞ ve AYEDAŞ elektrik kesintisi programı
#Elektrikler Ne Zaman GelecekDarülfünun nedir, ne zaman açıldı sorusunun yanıtı, tarihe meraklı birçok kişi tarafından sorgulanan ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Anlamı üniversite demek olan darülfünunun tarihçesi merak ediliyor. Peki, darülfünun nedir? Darülfünun ne zaman açıldı?
#DarülfünunMadem Türkiye’nin Futbol Direktörü gibi Orta Afrika ülkelerinin diktatörlerini imrendirecek kadar görkemli bir sıfatı var. O sıfata uygun gücü ve aklı da vardır. Şu “Kırmızı Kart” meselesinde federasyon sıkıntıya girdi. Umudumuz Terim, bu meseleyi çözsün, adını dördüncü köprüye de verelim.
#Fatih TerimOsmanlı’da kullanılan ‘Sahilhane’nin karşılığı olan yalı, Yunanca’da sahil, deniz kıyısı anlamında bir kelime. ‘İçinden deniz geçen tek şehir’ unvanına sahip olan İstanbul ise yaklaşık 2700 yıllık bir tarihe sahip. Yerleşimin yüzyıllar boyu Sarayburnu-Edirnekapı arasındaki Tarihi Yarımada’da olduğu şehrin boğaz bölgesindeki yapılaşma, Bizans döneminde manastırlar ve balıkçı köyleriyle başlamış. Özellikle Lale Devri’nden sonra boğaz gerdanlığının üzerine inci gibi yalılar dizilmiş...