Sıcaklar bunaltıyor, gündem bunaltıyor. Nefes almak için şarkılara sığınmanın tam zamanı. Melike Şahin yeni şarkısıyla kalplere sesleniyor, Melis Kuraduman ve Zen-G ise bizi dans pistlerine çağırıyor. Kıvanç K yaşadığımız toprakların müzikal zenginliğini hatırlatıyor.
#AlbümŞarkılara, türkülere dökülen şiirleri, çığır açan öykücülüğü, her biri başyapıt niteliğindeki romanları ve trajik hayat hikâyesiyle Sabahattin Ali, edebiyat tarihimizin en büyük isimlerinden biri. Ölümünün üzerinden 73 yıl geçmesine rağmen ‘Kürk Mantolu Madonna’, ‘Kuyucaklı Yusuf’ ve ‘İçimizdeki Şeytan’ romanları hâlâ çok satanlar listelerinin üst sıralarında.
#GazetehaberleriSabahattin Ali’nin şiirleri Ahmet Kaya’dan Zülfi Livaneli ve Sezen Aksu’ya birçok gözde sanatçı tarafından bestelenip seslendirilmiştir. Türk şiir ortamı fark etmemiştir ama şiiri tekrar geri dönmektedir. Bu durum, onun, romancılığına ilişkin kamusal ilginin ortaya çıkmasından önceki evreye tekabül eder.
#Sabahattin AliYedi yıldır ekranda. Kariyer basamaklarını sağlam adımlarla çıktı. Oyunculuğunun yanı sıra yakışıklılığıyla da ilgi çekti ama o yine de kendini jön olarak tanımlamıyor. Şimdilerde ağır bir dramla karşımıza çıkan Alp Navruz’la buluştuk; edebiyat tutkusunu ve hayatını konuştuk: “Bir ay sonra 33’üme gireceğim. Artık anın tadını çıkarmaya ve o an ne gerçekleşiyorsa onu kabullenmeye başladım.”
#Alp NavruzAntalya, başta Rusya ve Almanya’da olmak üzere dünyanın birçok yerinde Türkiye’den çok tanınıyor bugün. Denizi, kumu ve güneşi ülkeleri aşıyor. Antalya sessiz sedasız ama uluslararası alanda hızla yükselen bir şehir. Kültür ve sanatın geniş yelpazesinden bisiklet yarışlarına, çeşitli spor etkinliklerine de uluslararası ev sahipliği yapıyor.
#AntalyaAtilla Birkiye gibi yazarların şimdiki zamanı hep yazının zamanıdır, edebiyat ne zamansa o zamandır. Şimdiyse en çok sevdiğimiz, dünya durdukça durası, okunası şairimiz Nâzım Hikmet’i yazıyor, üstelik iki kitapla selamlıyor Usta’yı: ‘Şair İstanbul’ ve ‘Bulutlar Piraye Piraye Diye Geçiyor’.
#Atilla BirkiyeVarlığı da şiir olanlardan Ali Cengizkan, çok kıymetli bir mimar ve hoca. Çok iyi tasarlayıp kurduğu az sayıda şiir kitabı yayımladı, çeviriler yaptı, şiir üzerine de bir kitap yazdı; ‘Şiir ve Yaşam’ (Islık Yayınları). İlk baskısından 25 yıl sonra nerdeyse iki katı genişlemiş olan kitapta, özellikle, 1983’te Yarın dergisinde çıkan yazılar ilginç ve şaşırtıcı hâlâ.
#Ali CengizkanTürk romancılığının ve hikayeciliğinin önemli isimlerinden yazar ve şair Sabahattin Ali'nin vefatının üzerinden 73 yıl geçti. Aralarında Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf'un da bulundu birçok unutulmaz romanın yazarı olan Ali, anılıyor.
#Sabahattin AliPandemi sürecini fırsata çevirip en çok eser üreten sanatçıların başında geliyor Fazıl Say. Yılda 120 konsere varan ve yaklaşık 25-30 yıldır aralıksız devam eden turne hayatı bir anda durunca yeni bestelere yoğunlaştı. Bir de dünyanın dört bir yanında verdiği konserlerinde Türk bestecilerin eserlerini sıklıkla çalsa da onların daha çok tanınması için büyük bir kültür projesine imza attı: Dört kuşak Türk bestecisinin eserlerini kaydedip yayımlayacağı ‘Türk Bestecileri’ projesi... İlhan Usmanbaş, Muammer Sun, Ulvi Cemal Erkin, Adnan Saygun, İlhan Baran ve Turgay Erdener eserlerinin kayıtlarını yapıp sırasıyla yayımlamaya başlayan Fazıl Say ile “En büyük hayallerimden biri” dediği projesini konuştuk.
#Fazıl SayTwitter’da kendi imzasıyla paylaşılan bir şiire “Benim böyle bir sözüm yok” diye not düşen ünlü şair Ataol Behramoğlu’na başka bir kullanıcı ilginç bir cevap yazdı: “Hayır var, araştırmanızı öneririm.” Yaşayan bir şair bile sosyal medyada paylaşılan bir şiirin kendine ait olmadığına insanları ikna edemiyorsa, varın diğerlerini düşünün.
#Ataol BehramoğluMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Ziya Öğretmen ile Eğitim Buluşmaları" kapsamında, bu hafta Sinop, Amasya ve Zonguldak'taki öğretmenlerle bir araya geldi. Uzaktan eğitimin başarıyla sürdürüldüğüne işaret eden Ziya Selçuk, "Bunu bir seferberlik ruhuyla gerçekleştirdik. İnşallah önümüzdeki süreçte bu ülkenin eğitim sistemine daha fazla katkı vereceğiz. Sizlerin sayesinde Ankara'da daha rahat ve daha dik duruyoruz. Gözümüz arkada kalmıyor." diye konuştu.
#MEBMurathan Mungan, 40 yıldır ‘yeni’. Yeni şiir kitabı ‘Çağ Geçitleri’nde de kendi yenilik geleneğini sürdürüyor. Bu gelenekte her zaman çeşitlilik, renklilik, farklılık vardır, en çok da yenilik, süreklilik... Mungan’ın çalışkan şiirinin iyice olgunlaşarak artık bir ‘klasik’ kıvamına gelmesinin güzel bir örneği ‘Çağ Geçitleri’.
#Murathan Mungan“Kim ne derse desin, çocuklar için yazdım hep” diyordu. Yazdıklarıyla sinemacılara, videoculara altın çağını yaşatırken bir göz evi bile olmamıştı. Hayatı hep kaçak ve sürgün yüzünden otellerde geçti. Nice acıya ve çileye karşı onurla direnen ömrü, 26 yıl önce bugün durdu. Türkiye’nin ölümsüz edebiyat ustalarından Rıfat Ilgaz’ın hüzün dolu yaşamını, onun belgeselini de çeken gazeteci Nebil Özgentürk yazdı.
#Rıfat Ilgaz