“Sonbaharda kendimi mutsuz ve yorgun hissediyorum. İçimden hiçbir şey yapmak gelmiyor. Üzerimde bir yorgunluk, bir mutsuzluk, bir motivasyon eksikliği var” diyorsanız... Bu haftaki yazımı okuyun. Motivasyon günlüğüyle, sonbaharın kurumuş yaprakları arasında yeni bir başlangıç yapabilirsiniz.
#Yelda BaşaranKahve, çoğumuz için en sevdiğimiz sabah ritüeli ve güçlü bir kafein kaynağıdır. Harika bir fincan kahve hazırlamak ise başlangıçta kolay gibi görünse de kafelerdeki o cezbedici tadı ne kadar yakalayabiliyoruz? Neyse ki, size evde en iyi kahveyi hazırlamada yardımcı olacak iyi haberlerimiz var! İşte lezzetli bir fincan kahve yapmak için önemli tüyolar…
#Filtre KahveSabahlar her gün hayata adapte olduğumuz ilk saatlerdir. Nasıl başlarsa tüm günü de o derecede etkiler. Bu nedenle güne iyi uyanmak ve kafayı toparlamak sanılandan çok daha önemlidir. Çünkü sabahlar yaşadığınız günleri, günler ise hayatınızın gidişatını belirler. Sabaha güzel başlayıp sizi güne hazırlayacak ritüller uygulayarak hayatta istediğiniz hedefe ve mutluluğa ulaşmak mümkündür.
#MeditasyonGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#Kahvaltı- Bir ayağı sakinliğini sevdiği Berlin’de, diğeri tarihinden ve derinliğinden ilham aldığı İstanbul’da… Alametifarikası olan ışıkların, renklerin, böceklerinin membası ise çocukluğunu geçirdiği Malatya’nın uçsuz bucaksız bahçeleri… Bu yıl 81. yaşını kutlayan, sanat hayatında 60 yılı geride bırakan, Cumhurbaşkanlığı Kültür Ödülü sahibi ressamımız Ergin İnan ile eski albümleri karıştırdık.
#Ergin İnanBundan 30 yıl önce, ABD'nin Teksas eyaletinde korkunç bir olay yaşandı. Gencecik iki kız, bir grup erkeğin saldırısına uğradı. Yaşananlar o kadar tüyler ürperticiydi ki olay yerini gören polisler ve savcılar bile yıllarca etkisinden kurtulamadı. Üstelik mahkeme sürecinde inanılmaz bir gerçek daha ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...
#ABDAvustralya’nın ünlü televizyon simalarından Maeve O’Meara ile düzenlediğimiz Türkiye gastronomi turlarının bendeki yeri çok başka. Dört yıl boyunca 15 Avustralyalı gurmeyi Türkiye’nin değişik bölgelerine götürerek hem yemek kültürümüzü öğretme hem de ülkemizi tanıtma fırsatı buldum. Nereleri gezdirip neler tattırdığımı merak ettiyseniz bu hafta İstanbul’un iki yakasını birlikte turlayalım…
#AvustralyaAltın Portakal Film Festivali’nin ‘kadın emeği’ temasıyla beğeni toplayan yapımlarından Narperi’nin Bileziği filminin yönetmeni Jale İncekol, filmde oynayan ve İran’daki hemcinslerine destek için sahnede beyaz yazmalarını çıkarıp saçlarını kesen köylü kadınların hikâyesini anlattı.
#Jale İncekolErtürk Akşun, ‘İnsan Birikimdir’ kitabında bugüne kadarki okuma ve yazma deneyimlerinden yola çıkarak “Nasıl ve niçin okumalı?” sorunsalını tartışıyor, yazma üzerine düşüncelerini aktarıp öneriler veriyor ve 30 yılı aşkın aktif olarak yer aldığı yayın dünyasında edindiği tecrübe ve birikimleri derleyerek okurla paylaşıyor.
#Ertürk AkşunSevgili okurlar... Bu haftaki konuğum 17 kez haccı izlemiş, uzun yıllar Orta Doğu’da görev yapmış, Körfez Savaşı’nda Irak’a ilk giren isimlerden, çektiği fotoğraflar ve yazdığı haberler başta Time, Life gibi dergilerde yer alan bir gazeteci: Eyüp Coşkun...
#Rıza ÖZEL‘Ekmeğe fısıldayan kadın’ olarak da anılan Tohum Platformu Kurucusu Mine Ataman ile iklim krizi, salgınlar ile birlikte artık daha pahalı ve riskli bir sektöre dönüşen tarımın geleceğini konuştuk. Ataman, üretim sıkıntısı nedeniyle gerçek besinlerin sadece zenginlerin sofrasında yer alacağı, yoksulların ise yapay gıdalarla besleneceği bir dönemin başladığına dikkat çekti. Doyumsuz modern insanın mutlu topraklarda, kendi cennetini yaratmasından söz edildiğini belirten Ataman, “Bilim her alanda gelişiyor koku transferi, duygu aktarımı şu anda bir gözlük mesafesinde. Gerçek hayatta sahip olamadığımız sofralar, antik zaman bitkileri hepsi sanal bahçelerde deneyimlememizi ve satın alınmayı bekliyor” dedi.
#BursaYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriKoronavirüs nedeniyle tüketim ve alışveriş alışkanlarımız değişti, daha önce hiç satın almadığımız ürünler aldık. Nadiren kullandığımız bazı şeyler birden baştacımız oldu. ‘Evde kal’ günlerinde popülerleşen ürünler, bitirmek üzere olduğumuz yılın da ufak bir muhasebesi gibi…
#GazetehaberleriÜniversiteden arkadaşımla o yıllarda oynadığımız bir bilgisayar oyununun yeni versiyonunun piyasaya çıkışını heyecanla, lakin üzerinde gördüğümüz fiyatı da esefle karşıladık. Bu durum da aklımıza, “O diplomayı aldıktan sonra bizim yaşam kalitemiz niye sürekli aşağı gitti, almasaydık daha mı iyiydi acaba?” sorusunu getirdi tabii.
#Yazar