Güncelleme Tarihi:
1- TAZE KUZU CİĞERİNDEN
Ciğerci Kel Mahmut, Adana
Onur Ziya Demir “Sanayide 60 yıldır açık... Taze kuzu ciğerinden hazırlanıyor, çok erken bitiriyor. Tabla başında oturarak yemek için yer ayırtın” diyor. Koray Günyaşar “Adana’daki pazar sabahlarımın vazgeçilmezi. Ciğeri sulu sulu, lezzeti de enfes” diye anlatıyor. Mevlüt Özkaya’nın da favorisi. Porsiyonu 140 lira. (0537) 433 94 76
2- KAHVALTIYA GİDİN
Ciğerci Ali Haydar, Gaziantep
Tahir Tekin Öztan’a göre 62 yıldır açık olan bu adres Antep’in en iyisi... İşin başında dördüncü kuşak var. Burada ciğerle (200 lira) kahvaltı etmek bir ritüel. Onur Ziya Demir Gaziantepli esnafın sabahın ilk ışıklarında güne başlarken uğradığını söylüyor. Tayyar Zaimoğlu’nun da favorisi. (0534) 699 39 90
3- SOĞAN SALATASIYLA...
Paflar Ciğer, Şanlıurfa
Ebru Erke “Urfa’da ciğer kültürü yaygın, işi çok iyi biliyorlar. Burası hem kesim büyüklüğü hem pişirme kıvamıyla gerçekten çok başarılı. Yanında verdikleri bol nar ekşili soğan salataları da çok güzel. Onlarla birlikte yemek bir efsane” diyor. Mevlüt Özkaya ve Tayyar Zaimoğlu’nun da önerisi. Porsiyonu 120 lira. (0507) 407 29 82
4- HAKKINI VERİYOR
Dağkapı Ciğercisi, Diyarbakır
Sur bölgesinde. Ebru Erke “Ciğer demek Diyarbakır demek... Burası hakkını veren adreslerden” diyor. Sadece kuzu kullanılıyor. Mevlüt Özkaya “Pişme oranı başarılı ve kıvamında” diyor. Ferit Özkaşıkcı’ya göre şehrin ciğer kültürünü tanıyabileceğimiz bir mekân. (0412) 224 10 15
5- DİYARBAKIR’I ARATMIYOR
Kevok Ocakbaşı, İstanbul
Ebru Erke “Eğer Beyoğlu’ndaki Yirmibir Kebap’a aşinaysanız buraya da gözünüz kapalı gidebilirsiniz. Arkasında aynı kişiler var. Diyarbakır’da yiyebileceğiniz kalitede ciğer yapıyorlar. Tazeliğini hissedebiliyorsunuz. Pişme ayarı güzel... Kesim büyüklükleri de olması gerektiği gibi” diyor. (0212) 806 75 84
6- YAĞLI PİDEYLE...
Ciğerci Edip Usta, Adana
Tayyar Zaimoğlu şehirdeki Büyük Saat Kulesi civarlarında en otantik ve lezzetli ciğeri yiyebileceğimiz mekânların başında geldiğini söylüyor. Onur Ziya Demir’e göre lezzetini 1 yaşını geçmemiş erkek kuzu ciğeri kullanmasından alıyor ve sulu sulu pişiriyor. Yağlı pideyle servis ediliyor. 170 lira. (0531) 642 52 71
7- SABAH RİTÜELİ
Ciğerci Memet Usta, Adana
Defne Ertan Tüysüzoğlu “Şehrin ikonik Büyük Saat Kulesi’nin hemen yanında ve çok popüler. Ciğerleri de lezzetli” diyor. Koray Günyaşar’a göre kahvaltıda ciğer ritüelinin başaktörlerinden biri ve Adana’dayken mutlaka gidilmeli. Porsiyonu 200 lira. (0535) 405 52 12
8- KOYUNDAN YAPIYOR
Ciğerci Aziz Usta’nın Yeri, Şanlıurfa
Pınarbaşı Mahallesi’nde. 1968’den beri açık. Salih Seçkin Sevinç “Türkiye’de yediğim en iyi ve en unutulmaz ciğerlerden biriydi” diyor. Ferit Özkaşıkcı’ya göre lavaş üstünde gelen ciğerler kömür ateşiyle buluşunca nefis tada erişiyor. Sabahın ilk ışıklarında gidip yiyen çok. Koyun ciğerinden yapılıyor. (0538) 782 25 78
9- USTASI İYİ PİŞİRİYOR
Emre Mermer Ocakbaşı, İstanbul
Armutlu’da. Koray Günyaşar’a göre yumuşacık, pamuk gibi yapıyorlar. Sulu sulu kalıyor. Ocakbaşındaki usta Ahmet Karoğlu’nun pişirme becerisinin lezzete katkısı büyük. Kaliteli ciğer kullanıyorlar. Onur Ziya Demir için İstanbul’un en iyilerinden. Porsiyonu 285 lira. (0212) 229 78 57
10- KALIN KESİM
Ciğerci Zeki Usta, Diyarbakır
Postane ciğercisi olarak da biliniyor. 50 senedir tablada satıyor. Onur Ziya Demir’e göre şehrin en iyisi. “Ayaküstü ciğer atıp güne devam etmek âdetten, en geç 8’de gitmeli. Kalın kesim, kömür ateşinde pişiyor. Turistik değil, lokallerin yeri” diyor.