Güncelleme Tarihi:
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
1996 yılında Hacettepe Diş Hekimliği fakültesinden mezun oldum.
Hemen akabinde Ankara’daki bir Ortodonti kliniğinde 2 yıl çalıştım.
O yıllarda Ortodontist olmak istiyordum ancak daha sonra estetiğe aşık oldum ve rotamı değiştirdim. Estetik Diş Hekimliği’ne gönlümü kaptırdıktan sonra tamamen farklı bir boyuta geçtiğimi düşünüyorum. Gülüş tasarımı ile ilgili Türkiye’de çeşitli eğitimler aldım. Pacific Üniversitesi bünyesinde Estetik Diş Hekimliği master programını bitirdim. Yurtdışında dünyanın en iyilerinin yanında staj yaptım. Güzel bir gülüş tasarımı için bazı vakalarda medikal estetik hatta plastik cerrahinin de gerektiğini görerek Amerika‘da ve Avrupa ‘da medikal estetik eğitimleri de aldım. Hastanın doğru yönlendirilmesi ve diğer branşlarla doğru işbirliğinin yapılmasını hep çok önemsedim. Şuan Zorlu Avm içinde bulunan Swiss Centerdent‘te hastalarıma bakmaya devam ediyorum.
Buna ek olarak bir de Youtube kanalı kurdum. Kız Kulisi. Burada da her hafta farklı ve ilgi çekici içerikler yayınlıyorum.
Diş Estetiği alanını seçmenizin özel bir sebebi var mı?
Kişinin gülüşünü dizayn etmek kişiye özel elbise tasarlamak gibi birşey. Kişiyi tamamlayan tüm hayatını etkileyen ve tüm hayatı boyunca yanında olacak birşey dizayn ediyorsunuz. Bunu devamlı yaşamak beni çok mutlu ediyor,enerjimi yükseltiyor. Ayrıca kendimi devamlı olarak geliştirebileceğim yeni şeyler keşfedebileceğim, öğrenebileceğim bir alan.
Peki ya Kız Kulisi?
Kız Kulisi’ne başlarken amacım kadın olarak geleceğe hazırlanırken uyguladığım yöntemleri ve bilgimi tüm kadınlarla paylaşabilmekti. Biliyorsunuz tüm dünya kadın gücünü, liderliğini, başarısını kutluyor. Ben de kadınların geleceği şekillendirme dürtüsünden yola çıkarak çok düşündüm.Bu yolda ilerlerken güçlü, özgüvenli ve hazır olmalıyız. Ben de kadınları geleceğe hazırlayacak içerikler hazırlıyorum. Bu nedenle de adını Kız Kulisi koydum. Birçok konuda kilit ipuçları veriyorum kanalımda.
Tedaviye gelen hastalarınız arasında Dentofobia (dişçi fobisi) korkusu olanlar için herhangi bir önleminiz var mı?
Eskiden hemen herkeste bu korku vardı. Şimdiki teknolojiler sayesinde bu oran çok düştü. Ancak gene de fobisi olan varsa ben en çok akupunktura başvuruyorum. 15 dk lık bir seanstan sonra kişi sakinleşiyor ve iletişim kurabiliyorum. Zaten anestezisini yaptıktan sonra kişi rahatlıyor. Bu arada klasik müzik dinletiyorum veya ekrandan sevdiği bir şeyi izletiyorum. Daha ağır vakalarda hastanın psikolojik danışmanından yardım alarak sedasyon yani ilaçlarla rahatlatma yapıyorum. En son çare genel anestezi altında(yani kişiyi uyutarak) tedavinin yapılması ki bu da tam teşekküllü hastane şartlarında oluyor .
Ağız ve diş sağlığının hayatımızdaki önemi nedir?
Bir deyiş vardır ben hastalarıma hep söylerim. Hayat mottonuz bu olsun derim. ’Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur.’
Bu kişinin her şeyi için gereklidir. Akıl sağlığı, cilt sağlığı, diş sağlığı… Hepsi. Kişi yemek yemeden yaşayamaz, az yerse zayıflar,çok yerse şişmanlar ,istediğini yiyemezse üzülür,dengeli yerse yüzü güler mutlu ve sağlıklı olur.Her durumda dişlerine ihtiyacı vardır. Dişleri yoksa proteze ihtiyacı vardır. Dişleri veya protezleri ağızda tutabilmenin tek yolu da ağız hijyenini korumaktır.Bu durum sanırım ağız ve diş sağlığının önemini anlatıyor.
Günlük diş bakımımız nasıl olmalı? Daha beyaz ve sağlıklı dişler için nelere dikkat etmeliyiz?
Günde en azından 2 kere ki ikincisi mutlaka yatmadan once olmalı tercihen 3 kere dişler fırçalanmalı. Akşam yatmadan önceki fırçalama seasını mutlaka dişipi uygulaması takip etmeli. Ne kadar fırçalarsanız fırçalayın dişlerin birbirine değdiği yanal alanları ipsiz temizlemek imkansız.
Bu arada benim önerilerime çoktandır eklediğim birkaç uygulama var. Bunlardan biri yogilerin de sabah ritüeli olan dil kazıma işlemi. Artık dil temizliği olarak da uygulanıyor ve tavsiye ediliyor. Sabahları dilin üzerini bir dil temizleyici yardımıyla sıyırma işlemi.Ya da dil fırçası ile fırçalayabilirler. Bunun nasıl yapıldığının detaylı bir videosu Kız Kulisi’nde. Diğer tavsiyem de yağ çekme işlemi. Bunu kişilere 3,4 ayda bir 21 günlük kürler halinde uygulamalarını tavsiye ediyorum. Devamlı yapmakta da bir sakınca yok. Bu uygulama ile diş sağlığını ve beyazlığını korumaya doğal yollardan destek olunmuş olunuyor.Fırçalamak ,diş ipi kullanmak, gargara kullanmak ve bahsettiğim diğer uygulamalar fiziki şartları mekanik yöntemlerle iyileştirmektir.Buna kişinin diyetine dikkat etmesi de eklenirse sonuç çok kalıcı ve mükemmel olacaktır. Kısaca anlatmam gerekirse işlenmiş şekeri azaltmak, yapışkan yiyecekleri az tüketmek, asitli içeceklerden uzak durmak başlica prensipler.Genel sağlığımızın iyi olması da haliyle diş sağlığı üzerinde büyük bir etkendir.Özellikle hormonal denge önemlidir.
Ülke olarak ağız sağlığına verdiğimiz önemle yurtdışına oranla ne durumdayız?
Bu konuda malesef yeterince duyarlı değiliz. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Ağız hijyeninin ne kadar önemli olduğunun devamlı olarak altının çizilmesi önemli.Bu konuyla ilgili sorumlu kuruluşlar daha etkin, yaygın ve devamlı olarak çalışmalı. Kamu ve özel şirketler de sosyal sorumluluk projeleriyle daha çok destek olmalı bence.
Gelişmiş ülkelerde dental problemler çok daha az görülüyor.
Klinikte uyguladığınız hizmetler nelerdir?
Tabi ki başta gülüş tasarımı olmak üzere tüm tedavi hizmetleri, cerrahi işlemler, çapraşıklık tedavileri konusunun uzmanı, tecrübeli hekim arkadaşlarımız tarafından uygulanıyor. Teknik ekip ve yardımcı personel de bütün bu teknolojilerin uygulanmasını en iyi şekilde destekliyorlar.
Uyguladığınız hizmetler arasında dikkatimizi çeken ‘Gülüş Estetiği’ tedavisi hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz? Peki Türkiye’deki diğer hekimler bu yöntemi uyguluyor mu?
Tabi ki Türkiye’de başka değerli hekimler tarafından da yapılan bir tedavi. Ancak ben buna kendi penceremden bakışımı anlatayım size. Bence kendine güvenin en güzel yansımalarından birisidir gülmek. Kişinin yaşama bakışının aynası, yaydığı enerjinin titreşmesidir. Yani çok gözönünde ve kişiye özeldir. Parmak izi gibidir asla aynı değildir. Hekim açısından çok fazla dikkat ve gözlem gerektirdiği kadar tecrübe ve beceri de gerektirir. Herkes için farklı bir dizayn olacağı için buna kısaca kişiye özel gülüş tarasımı diyelim. Kimi vakada sadece çapraşıklığı gidermek yeterli olur kimi vakada sadece rengini açmak yeterli olur kimi vakalar ise çok daha komplikedir, kombinasyon tedavi gerekir.
Herkese şart mıdır? Bu çok önemli bir sorudur ve hekimler arasındaki farkı bu sorunun cevabı oluşturur. Benim bakış açımdan kesinlikle değildir. Mesela bir vakada hastamı aralık dişlerinin onun karakterinin bir parçası olduğu konusunda ikna ederek işlem yapmamıştım.
Neden Gülüş Estetiği tercih ediliyor? Daha çok kimler yaptırıyor?
Gülüş estetiği için bana danışanların çoğunun genel sorunu çeşitli sebeplerle diş yapısından veya renginden memnun olmamaları. Aslına bakarsanız güzel bir gülüş herhangi bir sebep olmasa da herkesin hakkı bence. Kaldı ki mesleki ve sosyal sebepler kadar psikolojik faktörler de kişinin bunu istemesinde rol oynuyor. Günümüzde güzellik kavramı her alanda çok prim yapıyor,Nasıl ki estetik alandaki diğer uygulamalar da çok yaygınlaştıysa bu da öyle arttı. Oldukça talep görüyor. Bir de moda olarak görüp gelip isteyenler oluyor. Burda önemli olan kişiyi iyi dinlemek, sebeplerini iyi analmak ve gerçekten doğru şekilde yönlendirmek.
Botoks artık herkes tarafından bilinen bir uygulama fakat dermal dolgu henüz pek bilinmiyor. Bize biraz dermal dolgu hakkında bilgi verir misiniz?
Bana kalırsa her iki uygulama da oldukça yaygın. Botoks ve dolgu diş hekimliği alanında da artık oldukça kullanılıyor. Özellikle gülüş estetiğinde çok büyük katkıları oluyor.
Dolgu adı üstünde doldurma işlemi için kullanılan doku ile uyumlu maddeler. Çok çeşitleri var. Uygulanan bölgeye gore uyumlu olan tipler şeçilmeli. En yaygın kullanılanlar hyaluronic asit dediğimiz vücutta çok kolay kabul gören bir preparattan hazırlanmış olanlar. Temel prensip çeşitli sebeplerle hacim kaybeden bölgeye dolgu maddeleriyle volümün yeniden kazandırılması. Bazı bölgelerde ince kırışıklıkların giderilmesinde de etkilidir.Bir de reshaping yani yeniden şekillendirmek için de kullanılır. Burada da mühim olan nokta hastanın isteğiyle ters düşmeden ancak abartmadan uygulamanın yapılmasıdır.
Pek bilinmez ama dolgular pembe estetik dediğimiz dişeti estetiğini sağlamakta da kullanılıyor