Güncelleme Tarihi:
Instagram (@hurriyetlezzetlihayat) hesabımızda bu hafta “Tercihiniz Türk kahvesi mi, yoksa filtre kahve mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 67’si Türk kahvesini seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Şekerli, orta, sade... Türk kahvesini nasıl seversiniz? Kahveyi paketli mi alırsınız, yoksa taze taze çektirir misiniz? En çok ne zaman içmeyi seversiniz? Filtre kahveyi hangi ekipmanla demlersiniz? Kahveniz yumuşak içimli mi yoksa sert mi olmalı?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...
@zilliko: “Bol köpüklü, şekerli Türk kahvesini 60-70 yıllık fincanlarımla içmek ayrı bir keyif. Kahveyi uzun yıllardır Eminönü’ndeki Kurukahveci Nuri Toplar’dan alıyorum.”
@zmrtsykn: “Türk kahvesi... Bol köpüklü... Günde 2-3 fincan içerim.”
@kayaciogluesendemir: “11.00 suları yanında bitter çikolatayla az şekerli Türk kahvesi... Nuri Toplar’ın ince çekilmişi güzel. Akşamüstü okumalarıma da az sütlü filtre kahve eşlik eder. Tercihim Kolombiya kahvesi...”
@isinirakk: “Bitter çikolatayla birlikte, sade Türk kahvesi olmazsa olmazım. Eskiden çiğ kahve çekirdeği alırdık, annem bahçede odun ateşinde kavururdu. Tüketeceğimiz kadarını el değirmeniyle çeker, bakır cezvede pişirirdik. Artık bu ritüeli sürdüremiyoruz. Denk gelirsem çekirdeği kendi kavurup çeken dükkânlardan alıyorum, orta kavrulmuş tercih ediyorum. Ama çoğunlukla marketten alıp makinede yapıyorum. Filtre kahvenin demlendiğinde ortama kattığı kokuyu seviyorum, o kadar. Filtre kahve yerine çayı tercih ederim.”
@selmaozdogan: “Yanında çikolata varsa sade, yoksa şekerli Türk kahvesi tercih ederim. Hele bir de fal bakan arkadaşlarım yanımdaysa...”
@hatininmutfagi: “Türk kahvesini sohbetle, filtre kahveyi ekran karşısında içmeyi severim; sert olmalı.”
@arzugi: “Sabah kalktığımda müzik eşliğinde filtre kahvemi yudumlamak en büyük keyfim. Çekirdek alıp kendim öğütür, taze taze demlerim. Türk kahvesi ancak eve misafir gelmişse aklıma gelir. Sade ve köpüklü severim.”
@izcigunizi: “Uyanır uyanmaz filtre kahvemi demliyorum. Evden çıkmam gerekirse termosuma doldurup yanıma alıyorum. Türk kahvesini kahvaltı sonrasında arkadaşlarımla muhabbet ederken içmeyi seviyorum.”
PÜF NOKTALARI
Kahve uzmanı Cenk Girginol’dan...
TÜRK KAHVESİ
- 1 hafta içinde tüketeceğiniz kadar kahve alın, taze taze pişirin. Bakır cezve kullanmanızı öneririm.
- Oda sıcaklığında içme suyu kullanın.
- Fincanlar ortalama 70-80 ml hacme sahip. 1 fincan su için 7-8 gr kahve
(1 dolu tatlı kaşığı) yeterli.
- Cezveye su ve kahveyi koyup
2-3 tur tahta kaşıkla karıştırın. Kahve kabarana kadar kısık-orta ateşte, karıştırmadan pişirin. Kaynatmayın.
- Öğütülme inceliği pudra kıvamında olmak kaydıyla her kahveden Türk kahvesi yapılabilir. Brezilya’dan da olur, Kosta Rika, Guatemala ve Kolombiya da... Türk kahvesi bir kahve çeşidi değil, pişirme yönteminin adıdır.
FİLTRE KAHVE
- Dünya standartları ölçüsü 1 birim kahve için 17 birim sudur. Yani bir fincan için 20 gr kahve ve 340 ml su kullanılır. Kahvenizi sert seviyorsanız ölçünüz 1’e 15 olsun; 20 gr kahve ve 300 ml suyla yapın. Tam tersi yumuşak seviyorsanız 1’e 20 oranı idealdir; ölçüler 20 gr kahve ve 400 ml su...
- Koyu kavrulmuş kahvelerde daha bitter tatlar vardır. Ancak kömür derecesinde kavrulmuş kahveleri almayın.