Dilimize Farsçadan geçmiş olan pembe kelimesinin sözlük anlamı pamuktur. Ancak bu kelime 14. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren ''açık kırmızı'' anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Orijinal dilinde ''penbe'' şeklinde yazılan bu kelimeden türetilmiş olan birçok sözcük de günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Pembemsi ve pespembe, bu kelimelere örnek olarak gösterilebilir. Pembe renk psikolojik olarak ne anlam ifade eder tüm detayları ile derledik.
#Pembe Rengin AnlamıHüsrev-i Rum olarak bilinen Necati'nin asıl adı, kaynakların büyük kısmında Îsâ, Beyânî’de ise Nûh’tur. Edirne’de doğan Hüsrev-i Rum'un ailesi hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yoksul bir aileye mensup olduğu yahut çocukken Edirneli yaşlı bir hanım tarafından köle olarak alınıp sonra evlat edinildiği, terbiye ve eğitimine Sâ'ilî adlı bir şairin de katkı sağladığı bilinmektedir.
#Hüsrevi RumKlasik Türk Edebiyatı, hem dönemine hem de özelliklerine göre üçe ayrılır. 1- Halk - Aşık Edebiyatı 2- Tekke Edebiyatı 3- Divan Edebiyatı. Halk ve Tekke edebiyatının temsilcileri, manzum eserlerinde hece ölçüsü kullanmıştır. Hece sayısına göre kurulan ölçülere hece ölçüsü denir. Divan şairleri ise şiirlerini aruz ölçüsüyle kaleme almıştır. Aruz ölçüsü nedir, nasıl bulunur ve nerelerde kullanılır tüm detayları ile derledik.
#Aruz ÖlçüsüBüyük kentlerde bir metrekarelik sessiz bir yer bile artık bulunamıyor. Birçok dostum Ege’nin çeşitli bölgelerine göç etti. Orada yazıyorlar, çalışıyorlar. Ben böyle bir yeri özlemiyorum. Ancak bayramlarda, tatil yörelerine gidenler sayesinde boşalan şehirlerde yaşamak da ayrı bir güzellik.
#Deniz KavukçuoğluGüfte en kısa tanımı ile şarkı sözü anlamına gelmektedir. Güfte, güfteci gibi terimler genel olarak müzik anlamında kullanılan ve en çok görülen alanı müzik olarak bilinen terimler olarak bilinmektedir. Farsça kökene sahip olan bir kelime olmasının yanı sıra şarkıların yazıldığı ve kim tarafından yazıldığı gibi konular söylenirken sık sık kullanılan bir kelime olarak bilinmektedir. Müzik ile ilgilenen çoğu insanın kullandığı bu kelime, güftekar ve güfteci gibi kelimelerin de kökü olan bir kelime olarak tanımlanır. Peki güfte nedir? Güfteci ve güftekar kimdir ve kime denir tüm detayları ile derledik.
Lirik şiir, verdiği duygu açısından edebiyatta önemli bir yeri bulunur. Lirik şiir, eski Yunan edebiyatından günümüze kadar gelmiştir. İnsanı ilgilendiren her türlü olay ise, lirik şiirin konusu olur. Şiirler, insanların duygularına hitap ediyor. Buna göre lirik şiirin ne olduğunu öğrenerek, ne anlatmak istediğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Lirizm nedir tüm detayları ile derledik.
Milliyetçilik akımı ile birlikte ortaya çıkan Milli Edebiyat anlayışı, Cumhuriyetin ilk yıllarından beri varlığını sürdürüyor. Şiirlerinde ise, milli ölçümüz olarak da bilinen hece ölçüsünü kullanılıyor. Bu anlayışı benimseyen şairler ise, Anadolu insanının sorunlarını, sıkıntılarını ve Anadolu coğrafyasını anlatıyor. Milli edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir özellikleri nelerdir ve temsilcileri kimlerdir sizler için derledik.
#EğitimDivan edebiyatı Türk Edebiyatının temel taşlarından birisini oluşturmaktadır. Özellikle Divan edebiyatı şiirleri kendine özgü kuralları ile yazılmaktaydı. Bu bakımdan Divan edebiyatı şiir türleri ve özelliklerini öğrenebilir ve buna göre divan edebiyatı şiirlerinin örneklerini anlamak kolaylaşacaktır. Divan edebiyatı şiir türleri ve özellikleri nelerdir? Divan edebiyatı şiir örneklerini detayları ile sizler için derledik.
#EğitimKim tarafından söylendiği ve yazıldığı bilinmeyen eserlere anonim denir. Sözlü Türk edebiyatında şiir, masal, efsane türündeki eserlerin birçoğunun kime ait olduğu bilinmemektedir. Bu nedenle, bu dönem anonim halk edebiyatı adıyla da bilinir. Divan edebiyatında ise yazarı bilinmeyen eserler ''la edri'' olarak nitelendirilmiştir. Anonim halk edebiyatı nedir? Nazım biçimleri ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Anonim Halk Edebiyatı Nedir?“Acaba sevdiğim şiiri, şairin söylemek istediğini anladığım için mi yoksa bambaşka bir anlam yükleyerek mi sevmiştim?” Haluk Oral bu soruyla hazırlıyor ‘Şiir Hikâyeleri’ kitabını... Sevilen şiirlerin perde arkasını anlattığı bu kitapla edebiyat dünyasında zevkli bir gezintiye çıkacaksınız.
#ŞiirDivan edebiyatının Türk edebiyatında önemli bir yeri vardır. Edebiyatçılar, İslam kültüründen etkilenerek eserler üretmişlerdir. Divan edebiyatında daha ziyade nazım eserleri ön plana çıkıyor. Nazım eserleri de türlere ayrılıyor. Türler, işlenen, ele alınan konuya göre sınıflara ayrılıyor. Nazım türlerini öğrenip, hangi eserin hangi türün içinde olduğunu öğrenebilirsiniz. Divan edebiyatında nazım türlerini, özelliklerini detaylı olarak derledik.
Edebiyatta en önemli konulardan birisi de nazım biçimleri ve türleridir. Nazım türleri farklı başlıklar altında ele alınmaktadır. Bu anlamda araştırma yapan pek çok kişi nazım türlerini merak etmektedir. Peki, nazım türleri ve çeşitleri nelerdir? Nazım birimi nedir, nasıl belirlenir? Nazım biçimleri hakkında merak edilenleri detaylıca sizlere derledik.
Nazım; şiirin kafiyeli hali şeklinde tanımlanabilir. Pek çok değişik türü üstünden nazım şekilleri bulunmaktadır. Bilhassa eski zamanlardaki usta şairlerin sık sık kullandığı metotlardan birisidir. Peki; nazım nedir, ne anlama gelir? Edebiyatta Nazım şekli ve özellikleri nelerdir? İşte detaylar.
#Nazım Nedir?Tüm sanat ürünlerinde olduğu haliyle, şiirde de iki temel unsur bulunmaktadır. Bunla “içeriksel (iç)” ve “biçimsel (dış)” olarak sınıflandırılır. Biçimsel unsurların başında nazım birimi gelmektedir. Sizin için Nazım birimi nedir ve nasıl bulunur? Nazım birimi örnekleri ve özellikleri konularını derledik.
#Nazım Birimi Nedir Ve Nasıl Bulunur?Divan edebiyatında şiirler, hem içeriklerine ve üslubuna hem de şekil özelliklerine göre farklı türlere ayrılır. Hikemi tarzda yazılan eserler didaktiktir ve okura öğüt vermek amacıyla yazılır. Aşıkane tarzında sevgi, özlem, ayrılık gibi konular işlenir. Rubai gibi rindane bir üslup ile kaleme alınmış şiirlerde ise şarap, eğlence ve hayattan vazgeçiş konuları ele alınır. Rubainin özellikleri nelerdir? Sizin için örnek cümleler ile birlikte derledik.
#Rubain Nedir Özellikleri Nelerdir?Ömer Hayyam'ın hayatı Uyanış Büyük Selçuklu dizisi ile beraber gündeme geldi. Nizamül-Mülk ve Hasan Sabbah ile aynı medresede zamanın ünlü alimi Muvaffakeddin Abdüllatif ibn el Lübad'dan eğitim görmüş olan Ömer Hayyam dünya bilim tarihi için de önemli bir yere sahip. Günümüzde kullanılan Miladi ve Hicri Takvimlerden çok daha hassas olan Celali Takvimi'ni hazırlayan Ömer Hayyam çeşitli bilim dallarında birçok eser yazdı. Peki, Ömer Hayyam kimdir? İşte, Ömer Hayyam'ın hayatı ve eserleri ile ilgili merak edilenler.
#Ömer Hayyam Kimdirİyi yazar iyi okurdur. Ali Lidar, ‘Kişisel Edebiyat Atlası’ ve ‘Hayata Rağmen Edebiyat’ın ardından yeni kitabı ‘Edebiyatın Tesirli Parçaları’nda da ruhumuzu biçimlendiren, kişiliğimizi oluşturmada katkıları olan edebiyatçıları ‘kişisel okuma’ ve yazmayı sürdürüyor. Peter Handke, Murat Gülsoy, Kundera, Selçuk Altun, İhsan Oktay Anar, Italo Svevo, Ursula K. Le Guin, Halit Ziya, Joseph Conrad, Herman Melville, Lidar’a 600 kitap okutan 60 yazardan bazıları.
#Edebiyatın Tesirli Parçalarıİslam dini toplumun her alanına nüfuz etmiştir. Aynı zamanda mimariden musikiye kadar birçok sanatta da İslami motifler yer alır. İslam, kelam ilminin gelişmesi ile birlikte edebiyatımızı da birçok yönden etkilemiştir. 5. sınıflar için mimari, musiki ve edebiyat dinin izlerini örnekleriyle anlattık.
#5. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Mimari Musiki Ve Edebiyatımızda Dinin İzleri Konu Anlatımıİranlı büyük şairlerden biri olan Ömer Hayyam hayatı ve sözleri ile pek çok kişinin saygı duyduğu bir şairdir. Ömer Hayyam son aylarda araştırılan kişilerden biridir. İsmi ilk kez duyan kişiler çeşitli platformlar üzerinden kim olduğuna dair bilgi toplamaktadırlar. Peki Ömer Hayyam kimdir? Ömer Hayyam'ın kısaca hayatı, eserleri (kitapları), sözleri ve şiirleri nedir? İşte Ömer Hayyam'a dair tüm detaylar.
#Ömer Hayyam Kimdir?13. yüzyılda yaşamış olan Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana, günümüzde eserleriyle ve öğretileriyle genç nesle ulaşmaya devam ediyor. Diğer bütün sufiler gibi Mevlana Celâleddîn-i Rûmî'nin temel öğretisi tevhid düşüncesi etrafında örgütlenir. Celalettin Rumi'nin, rabbine olan bağı ele alınarak Rab'bine duyduğu aşk ile ön plana çıkmıştır. Peki, Mevlana kimdir? Mevlana Türbesi nerede?
#Mevlana KimdirMatematik denklemlerine, geometri teoremlerine destek veren Ömer Hayyam, doğum gününde biyografisi ile araştırılmaya başlandı. Astronomi, matematik, fizik ve tıp alanında önemli katkılar sağlayan Ömer Hayyam, Pascal Üçgeninin temellerini atan isim olarak bilinmektedir. İşte, Google'ın da ana sayfasında yer verdiği Ömer Hayyam hakkında bazı bilgiler
#Ömer Hayyam Kimdir?