Türkiye’nin ve dünyanın en ünlü şefleriyle siz okurlarımızı bir araya getireceğimiz Chef’s Table yemeğimiz 22 Mayıs Çarşamba akşamı Raffles İstanbul’da gerçekleşecek. Urla’nın 1 Michelin yıldızlı restoranı Teruar Urla, Hürriyet Lezzetli Hayat Chef’s Table için ilk kez İstanbul’da yemek pişirecek.
#Gastronomi Kazanında KaynayanlarYeni açılan ilk vegan fine dining restoranımız Telezzüz bana ünlü şef Rasmus Kofoed’in Kopenhag’daki Angelika’sını hatırlattı. Kişniş soslu, damlasakızlı-tahinli piyaz, enginarlı keşkek, şalgam ve sumaklı soğan salatasıyla servis edilen istiridye mantardan şiş... Benim için iyi ve dengeli bitki bazlı yemek anlayışına tam da uyan tabaklardı tattıklarım.
#Ebru ErkeGünümüzde ekonomik durum, ürün maliyetlerinin artması lokantaları etkiliyor. Hem çok iyi kalite malzemeyle emek yoğun yemekler hazırlamak hem de herkesin kesesine uygun fiyatlar sunmak mümkün değil. Bu gerçeği çok kişi söylemiyor. Bahsedeceğim hiçbir lokanta için ucuz diyemem ama fiyat-kalite açısından hepsinin makul olduğunu düşünüyorum.
#Anadolu YakasıRamazanda gün içinde olabildiğince az acıkıp enerjik hissetmek için sahurda yediklerimiz önemli. Beslenme uzmanları bunun için besleyiciliği ve tok tutma özelliğiyle öne çıkan yumurtayı öneriyor. Çırpılmışı, omleti, çılbırı derken sofrayı her gün farklı bir yumurta çeşidiyle renklendirmek mümkün. Eğitmen şef Gizem Gedik’ten birbirinden nefis yumurtalı tarifler ve öneriler aldık.
#BeyazpeynirBalkabağını taratorun veya mücverin başrolü yapmayı denediniz mi hiç? Veya küp küp doğrayıp fırında pişirdikten sonra etlerin yanında sunmayı? Hemen hepimiz klasik tatlısını ya da çorbasını yapıyoruz ama neden bunlarla yetinelim ki? Lor, labne, rokfor gibi peynirlerle de iyi anlaşıyor; köri, zencefil ve adaçayı gibi baharat çeşitleriyle de... Makarnaya da çok yakışıyor, katmere de, magnolia tatlısına da... Mutfakta ufkunuzu açacak, lezzetiyle mutlu eden balkabaklı tariflerime buyurun.
#BalkabağıMutfağın en mütevazı kurtarıcısı patatesin, içine giremeyeceği yemek neredeyse yok. İngilizler balık yanında cipsini yiyor, İspanyollar tortilla denen omletini çok seviyor. İtalyanlar hamur yapıp açıyor. Bizim de elimiz boş değil elbette. İzmir’de tavada zıplata zıplata pişirilen patates hoplatma, tadanı fethediyor.
#PatatesRöşti, İsviçre mutfağının dünyada en tanınmış lezzetlerinden biri. Patatesten yapılan röşti, kahvaltı veya et yemeklerinin yanında da tercih edilebilir. Rendelenmiş patatesle yapılan oldukça pratik bir yemek olan patates röşti, her evde bulunan malzemelerle yapılabilir. Peki, röşti nedir, nasıl yapılır?
#RöştiÜnlü yazar Mark Twain, bir zamanlar Zermatt’a açılan vadiyi anlatırken “Burada doğa müthiş bir planla kurulmuş. Hiçbir şey ehlileştirilmemiş, hiçbir şey ucuz ve sıradan değil” demişti. İsviçre’nin İtalya sınırındaki kayak kasabası bugün de aynı özellikleri koruyor. Çevredeki bir düzine zirve hâlâ dağcıları bölgeye çekiyor. Teknolojik destek sayesinde Zermatt çevresinde yıl boyunca kayak yapılabiliyor. Burası İsviçre standartlarına göre bile pahalı, bununla birlikte Avrupa’da kayak tatili yapmak isteyenlerin daha görkemli yer bulması biraz zor.
#Zermatt"Bugün ne pişirsem?" veya "Akşam yemeği için ne hazırlasam?" diye düşünmenize gerek yok. Çünkü, sorunuzun cevabı sizin için hazırladığımız Lezizz günün menüsünde. Çorbadan tatlıya derdinize çare olacak nefis yemeklerle şık bir sofra hazırlayabilirsiniz. İşte, kısa sürede hazırlayabileceğiniz ama bir o kadar da enfes tarifler... Şimdiden afiyet olsun...
#Günün Menüsüİsviçre denizin mavisini göremeseniz de, doğanın yeşilliği, tabiatın güzelliği alıp götürüyor sizi. Dağların ve vadilerin bir araya gelmesiyle oluşan o tablo gibi güzel görüntü, insanı uzaklara götürmeye yetiyor. İşte size doğayla iç içe huzuru bulacağız İsviçre gezi rehberi…
#İşviçre GezisiKeskin sirke küpüne zarar. Sanırım çocukken en çok duyduğum cümlelerden biriydi bu. Yıllarca öfkemi törpülemeye çalıştım. Ama zamanla bakış açım değişti, keskin olmaktan eskisi kadar korkmuyorum. Üstelik keskin sirkenin de çevresine büyük faydalar sağladığını gördüm. Sirke hem birçok sosun bazında var, hem et çürütmede ve süt kesmede müthiş işe yarıyor hem de turşudan ketçaba pek çok yerde kullanılıyor. Tarifi çok kolay. Üzüm, elma, vişne, şeftali fark etmez... Güzelce yıkayın. Bir kavanoza yerleştirin, hafif bastırın, üzerini geçecek kadar su koyun. Varsa bir çay bardağı organik sirke ekleyin. Hiçbir şey eklemeseniz de en geç iki ayda hazır olacaktır. Kavanozun üzerine bir tülbent gerip bağlayın. Bu ‘sirke sinekleri’nin tepeden mayalamasını sağlayacak ama sirkenizin bozulmasını engelleyecektir. Karanlık, oda sıcaklığında bir yerde bekletin. İşte sirkeniz hazır...
#SirkeOrta Avrupa’da araba kiralayıp bir road trip yapmak çok eskiden beri hayalimdi. Özellikle İsviçre Alplerini ve göllerini çok merak ediyordum. Tabii lezzetleri de... Sonunda geçtiğimiz yaz uygun bir zaman yaratıp, İsviçre’den yola başladım. Almanya’nın kara orman bölgesiyle devam edip, Fransa’nın üzüm bağlarıyla meşhur Alsace’da sonlanan bir rota çizdim. Bu sefer yalnız değildim. Ailemi de aldım yanıma, hem gezdik hem de güzel lezzetleri denedik. İşte bir hafta boyunca bu üç ülkede tattığımız lezzetler...
#FransaElimde olsa her okuyucumu benim için terapi niteliğinde olan dünyanın farklı köşelerine yollarım. Benim mutlu olmam için önkoşullar şunlar: Trafik olmayacak, doğa güzel, insanlar genelde yaşamlarından hoşnut ve birbirlerine saygılı olacak; kazıklanma korkusu olmadan iyi yiyip içebilecek ve gününü değerlendirebilecek uğraşılar bulabileceksin. Almanya’nın Moselle Nehri ve civarı bölgesinde bütün bu önkoşullar ve fazlası mevcut. Heim’s Restaurant, Zeltinger Hof gibi gastronomik cennet mekânlar da cabası...
#Vedat MilorElimde olsa her okuyucumu benim için terapi niteliğinde olan dünyanın farklı köşelerine yollarım. Benim mutlu olmam için ön koşullar şunlar: Trafik olmayacak, doğa güzel, insanlar genelde yaşamlarından hoşnut ve birbirlerine saygılı olacak; kazıklanma korkusu olmadan iyi yiyip içebilecek ve gününü değerlendirebilecek uğraşılar bulabileceksin. Almanya’nın Moselle Nehri ve civarı bölgesinde bütün bu ön koşullar ve fazlası mevcut. Heim’s Restaurant, Zeltinger Hof gibi gastronomik cennet mekânlar da cabası...
#ALMANYAYeşile kaçan gri renkli kabuğu kesildiğinde turuncu bir sürpriz yapan balkabağının, midesine düşkün bünyelerde yapacağı ilk çağrışım, “tatlı” olur. Vakt-i zamanında sobalı evde yaşamış olanlar, kabak tatlısının yapıldığı gecelerde çekirdeklerinin de keyifle çitlendiğini hatırlayacaktır.
Geleneksel Türk mutfağının önemli yemeklerinden kebaplara alternatif bir tat var: Steak. Eskiden sadece yurt dışına çıkanların bildiği steak, hayvanın en değerli sırt kısmından çıkarılan etin özel olarak işlenip pişirilmesiyle hazırlanıyor. Bir süredir Türkiye’de de tanınıyor hatta ‘steakhouse’lara ilgi her gün artıyor. İşte jürimizin seçtiği Türkiye’nin en iyi 10 steakhouse’u
Bodrum’da 3 milyon Euro’ya yakın bir harcamayla iş, tatil ve eğlence amaçlı dev bir tekne yapıldı. The Primetime, şık düğün yapmak isteyenlerin de gözdesi. Evlenen çiftleri konuklarıyla birlikte Bodrum limanından alıyor, sonra ver elini Rodos... Bir gece adada kalıp sonra yine Bodrum’a dönüyor. Dileyenler nikâh yapıp biniyor, dileyenler de Ege Denizi’nin üzerinde oturuyor nikâh masasına. Elbette, teknedeki bu ‘evet’in 65 bin Euro’dan başlayan bir maliyeti var.