Güncelleme Tarihi:
ÇILBIR
(2 kişilik)
NE LAZIM?
- 2 yumurta
- 300 gr yoğurt (veya 200 gr süzme yoğurt)
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Tuz
- İstediğiniz bir taze ot (maydanoz, nane, dereotu, fesleğen vb.)
NASIL YAPARIM?
- Ufak bir sos tenceresine yağ çeşitlerini alıp ısıtın.
- Salçayı ekleyin ve yağlarla özleşene kadar karıştırın.
- Kırmızı biberi ilave edin. Dilerseniz pul biber ve kuru nane de ekleyebilirsiniz.
- Yoğurdu çırpıp kullanacağınız servis tabağına yayın.
- Sos tenceresine su doldurup kaynatın. Kaynayınca içine sirke ve bir tutam tuz ekleyin. Ateşin altını kısın.
- Kevgir yardımıyla sürekli aynı yöne doğru karıştırarak suyun ortasında bir girdap oluşturun. Girdabın tam ortasına yumurtayı kırın. Dağılan yumurta beyazları olursa kaşık yardımıyla merkezde toplayabilirsiniz.
- 2-3 dakika sonra pişen yumurtaları kevgirle sudan alın. Hazırladığınız yoğurdun üzerine yerleştirip salçalı sosu gezdirin. İncecik kıyılmış taze ot ve pul biberle süsleyip servis edin.
ŞAKŞUKA YUMURTA
(2-4 kişilik)
NE LAZIM?
- 3 yumurta
- 3 orta boy domates
(küçük küçük doğranmış)
- 1 soğan (küp küp doğranmış)
- 1 kapya biber (temizlenip küp küp doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ince ince kıyılmış)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1/2 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- Tuz ◊ Karabiber
Servis için
- Taze köy peyniri, beyazpeynir veya süzme peynir
- Taze ot (maydanoz, nane, dereotu vb.)
YUMURTA SALATALI SANDVİÇ
(2 kişilik)
NE LAZIM?
- 4 yumurta (katı haşlanmış)
- 4 yemek kaşığı mayonez
- 2 tatlı kaşığı hardal
- 1 tutam toz köri (tercihe bağlı)
- 1 dal taze soğan (ince ince doğranmış)
- 2 yaprak yağlı marul
- 4 dilim sandviç ekmeği (tortilla lavaş veya kruvasan da tercih edebilirsiniz)
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı biber
NASIL YAPARIM?
- Yumurtaların beyaz ve sarılarını ayırın. Sarılarını bir kasede çatalla ezip hardal ve mayonezle karıştırın.
- Yumurta beyazlarını doğrayıp sarılara ilave edin. Taze soğan ve baharat çeşitlerini de katın.
- Ekmek dliminin üzerine yumurta harcını yayın. Marul koyup diğer dilimle kapatın.
RÖŞTİ KEK
(4 kişilik)
NE LAZIM?
- 4 orta boy patates
- 4 yumurta (çırpılmış)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
NASIL YAPARIM?
- Patatesleri soyup rendeleyin ve nişastasını bırakması için yarım saat kadar soğuk suda bekletin. Sudan çıkarıp önce elinizle sıkın,
sonra kâğıt havlu yardımıyla fazla nemini alın.
- Tereyağını tavaya ekleyip eritin. Zeytinyağını ekleyip ısıtın.
- Patateslerin yarısını tavanın dibine yayın, üzerine çırpılmış yumurtayı gezdirin. Dilerseniz kaşar veya yağlı bir peynir rendeleyebilirsiniz.
2 dakika kapağı kapalı pişirin. Kapağı alıp 5 dakika daha pişirin. Üzerine kalan patatesleri yayın. Bir tabak yardımıyla ters çevirin.
- Yine kapak kapatıp kısık ateşte yaklaşık
10 dakika daha pişmeye bırakın. Servis tabağına alıp üzerini kıyılmış yeşillikle süsleyin.
KAHVALTI PİZZASI
(4 kişilik)
NE LAZIM?
Hamuru için
- 500 gr un
- 350 ml ılık su
- 1,5 tatlı kaşığı instant maya
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Üzeri için
- 200 gr kaşar peyniri veya mozzarella (rendelenmiş)
- 4 yumurta
- Bir avuç çeri domates
NASIL YAPARIM?
- Un, maya ve tuzu bir kapta karıştırın. Azar azar suyu ilave edip yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı yumuşak ve hafif yapışkan olmalı.
- Hamuru mayalayacağınız temiz ve kuru bir kabı 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla yağlayın. ◊ Hamuru elinizle yuvarlayıp top haline getirin ve yağlı kaba transfer edin. Hamur kabarana kadar üzeri kapalı şekilde bekletin.
- Pişireceğiniz zaman hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparın.
- Hamur parçalarını merdane yardımıyla inceltip yağlı kâğıt serili fırın tepsisine alın.
Üzerine peyniri serpiştirin.
- 2’ye kesilmiş çeri domateslerle süsleyin. Evinizde varsa pastırma, hindi füme, kurutulmuş domates, kuşkonmaz gibi malzemelerle pizzanıza renk katabilirsiniz. Ancak ürünleri yerleştirirken yumurtalar için boş alanlar bırakın.
- Pizzayı 200 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.
- 10 dakika sonra çıkarıp boşluklara yumurtaları kırın.
- Tekrar fırına atın, yumurtalar 7-8 dakika içinde pişecektir. Sıcak servis yapın.
BİR ÖNERİ: Dilerseniz bu hamuru akşamdan hazırlayıp sahur vaktine kadar oda sıcaklığında mayalanmaya bırakabilirsiniz.
YUMURTALI KARABUĞDAY KREP
(4 kişilik)
NE LAZIM?
- 150 gr karabuğday unu
- 100 gr un
- 1 yumurta
- 300 ml süt
- 300 ml su
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
Pişirmek için
- Tereyağı
Servis için
- 4 yumurta
- 4 dilim hindi füme
- 50 gr sert peynir (eski kaşar, parmesan vb.)
- Çeri domates
NASIL YAPARIM?
- Geniş bir kapta süt, su ve yumurtayı çırpın. Un çeşitleri ve tuzu birlikte ekleyip karıştırın.
- Yapışmaz bir tavada yarım tatlı kaşığı tereyağını eritin.
- Yağ ısınınca harçtan ufak bir kepçe döküp incecik bir tabaka olacak şekilde tüm tavaya yayın. ◊ Üzerinde küçük kabarcıklar oluşuncaya kadar (yaklaşık 1 dakika sürecektir) pişirin ve spatula yardımıyla ters çevirin.
- Çok az daha tutup bir tabağa alın. Tüm harç bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
- Servis için krebin ortasına hindi füme yerleştirin. Üzerine biraz peynir rendeleyin.
- Yumurtayı dilediğiniz çeşit yağda göz şeklinde pişirip peynirin üzerine yerleştirin. Domateslerle süsleyip krebi dört bir kenardan ortaya doğru katlayın. Varsa kıyılmış maydanozla süsleyin.
YUMURTALI MUFFİN
(4 kişilik)
NE LAZIM?
- 8-10 yumurta
- 1 kapya biber (ince ince doğranmış)
- 8 çeri domates (küp küp doğranmış)
- 1 kase ıspanak (iri iri doğranmış)
- 50 gram beyazpeynir
- 50 gr kaşar peyniri (doğranmış)
- Tuz
- Karabiber
NASIL YAPARIM?
- Yumurtaları bir kapta çırpın. Beyazpeynir hariç kalan malzemeyi ekleyip karıştırın.
- Muffin kaplarına paylaştırın. Üstlerine beyazpeyniri yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.