Çizimleri Türkiye ve dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinde yayınlanmış, çok sayıda kitap ve albüm kapağında imzası bulunan uluslararası üne sahip sanatçımız Selçuk Demirel ile geçmişine yolculuk yaptık. Son kitabı ‘Ağaçname’ye ilham veren çocukluğunun Artvin’ini, babasının ‘Aynalı mektupları’nı, Ankara’daki öğrencilik dönemini ve halen yaşadığı Paris’teki hayatı anlattı.
#Selçuk DemirelSakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Anadolu Lisesi’nde Türk ve dünya edebiyatındaki roman kahramanları yeniden hayat buldu. Okulda bir gelenek haline gelen ‘Roman Kahramanları Festivali’ 5 yıldır düzenleniyor. Her yıl farklı bir konseptle roman karakterlerini canlandıran öğrenciler, bu yıl milli mücadelenin 100’üncü yılı olması sebebiyle çoğunlukla Türk edebiyatındaki romanları gerçeğe dönüştürdü. Ancak dikkatleri en çok Franz Kafka’nın ‘Dönüşüm’ romanındaki Gregor Samsa karakterini canlandıran öğrenci çekti.
#Cemil Meriç Sosyal Bilimler LisesiAlgan Sezgintüredi ve Mesut Demirbilek’in birlikte kaleme aldıkları ‘Kavgaz: Çantacı’, cinayet masasına yeni katılan genç bir dedektifin ilk soruşturmasını anlatıyor. Son sözü ilk baştan söyleyebilirim; polis işlemlerine ağırlık veren polisiye türünün Türkçe edebiyattaki en iyi örneklerinden birisi, belki de en iyisi...
#Kavgaz: ÇantacıSuzanne Collins’in dünyayla aynı anda Türkçede yayımlanan romanı ‘Kuşların ve Yılanların Şarkısı’, ‘Açlık Oyunları’ serisinin en karanlık ve olgun kitabı. İlk üç kitapta Katniss Everdeen, bu kitapta ise Lucy Gray, kurtarılmayı bekleyen çıtkırıldım prensesler değil, her koşulda düştükleri yerden kalkabilen, azimli genç kadınlar.
#Açlık Oyunları 4Yeni versiyon ‘Kara Murat’ filmi, ‘Yeni Türkiye’deki sanat ve eleştirisi mantığının da çok net bir şekilde açığa çıkmasına neden oldu. Yapımcı Murat Usta, filmini beğenmeyenleri önce ‘Gezici’, sonra da ‘Paralelci’ ilan ederken küfürlü tweetler eşliğinde “Sinek gibi ezileceksiniz” şeklinde tehdit etti.
“Antep benim için ilk aşk. Bitmiş, olmaz, başka bir şeye dönüşmüş. Bilirsin ama hep içindedir.” Ahmet Ümit doğduğu şehri böyle tanımlıyor. Bu yıl ikinci kez düzenlediği Şire Yiyecek ve İçecek Festivali vesilesiyle buluştuğumuz Antep’te, şehrin onun üzerindeki etkilerini anlatırken sanki bir masal ülkesinden söz ediyor.
#GaziantepAlbina Onay, 1979 Rusya doğumlu, işletme mezunu bir ressam. Tekstil sektöründe çalışan annesinin peşine takıldığı bir İstanbul ziyaretinde, şimdiki eşiyle tanıştı. Ve tabii ki İstanbul’a yerleşti. Şimdilerde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde öğrenimine devam ediyor. Ama sanatını çoktan camiaya duyurdu bile. Çünkü ‘Döngü’ isimli soyut çalışmasıyla bu hafta verilecek 2012 Nuri İyem Resim Ödülü’nün sahibi oldu. Gelin, bu yeni yeteneği daha yakından tanıyalım...
Kenize Murad’ın bir prenses damarı olduğu kesin ama “İyi ki saraylarda büyümemiş” dedirten tarafları daha baskın, daha cazip. Köklerini inkar etmeden hayata sokağın içinden bakmayı seçen Kenize Murad’ın kendisi de yazdığı romanlardaki kahramanlar gibi özgürlük sevdalısı. Paris’te yaşayan Kenize Murad’ı sessiz sedasız ama sık gelip gittiği İstanbul’da yakaladık. Yakalamışken de Osmanlı hanedanının yaşayan üyeleriyle ilişkisinden ‘Muhteşem Süleyman’ dizisine, Ortadoğu’da yaşanan değişim hareketinden Sarkozy’nin Türkiye alerjisine kadar her şeyi konuştuk