Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Gastronomi Enstitüsü’nün nasıl bir yapıda olması gerektiğini tartışmak, ortak bir vizyon belirleyebilmek üzere 26 Aralık Salı günü Millet Kütüphanesi Sergi Salonu’nda düzenlenen çalıştaya katıldım.
#Gastronomi EnstitüsüTürk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetGaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 5’incisini düzenlediği GastroANTEP Festivali, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu Festivalleri kapsamına girdi. Geçen hafta düzenlenen festivalin ilk üç günü oradaydım ve uluslararası bir ‘gastrocity’ olma yolundaki Gaziantep’te bu kez bambaşka deneyimler yaşadım.
#Gülay Barbaros ALTANGüzel Kuruçeşme, farklı damaklara hitap edebilecek bir menüye sahip. İçi badem uykuluklu atom kokoreç, tereyağında pişmiş ahtapot ve buzlu vişne soslu bostan salata tadabilecekleriniz arasında. Güzel havaların son demleri için ferah bir bahçeleri de var.
#GİZEM DİNÇBAŞAĞUSTOS ayı geldi çattı! “Biz tatil yapamadan yaz bitiyor mu?” stresine girenlerin adeta cennetten düşercesine akın ettiği Bodrum’da esnafın yüzü biraz da olsa gülmeye başladı. Bu arada yerli ve yabancı sanatçılar, dünyaca meşhur şarkıcılar ve DJ’ler de canlı performanslarıyla Bodrum akşamlarına güzel bir ivme kazandırdı. Bunların arasından en dikkat çeken isimlerden biri de Lujo Hotel’de sahne alacak olan eski Take That grubu üyesi, nam-ı diğer damadımız Robbie Williams. Yurtiçi ve yurtdışından bu konsere inanılmaz bir ilgi olduğu ve yüksek fiyatlı da olsa biletlerin bitme noktasına geldiği duyumunu aldık. Ajda Pekkan, Sertab Erener, Fazıl Say gibi isimlerin sahne alacağı antik tiyatro konserlerinin haricinde, yarımadanın farklı yerlerindeki festivaller de Bodrum’un renklerine renk katıyor. Bugünkü yazımızda, “Herkesin bir Bodrum klasikleri listesi” vardır sözünden yola çıkarak, biz de size kendi Bodrum klasiklerimizden kısa bir liste derledik. Keyifle okumanız dileğiyle...
#1Yıl 2012, henüz Radikal kapanmamış, farklı gazetelerden bir grup yazar Hüsnü Özyeğin’in davetiyle Özyeğin Üniversitesi’nde açılan Le Cordon Bleu’de, okulun master şeflerinin bizim için düzenlediği ‘workshop’a katılıp sos yaparak sembolik diplomalarımızı almış ve muhteşem bir yemek yemiştik.
#Müge Akgünİran, dünyanın en eski uygarlıklarından Perslere ev sahipliği yapmış, gerek tarihiyle gerek edebiyatıyla derin bir kültür barındırıyor. İran’a ilk seyahatimi, Türkiye’de yaşayan İranlı yazar Shahzadeh N. İgual ile şair, yazar Pelin Batu ile yaptım.“Shahzadeh İgual ile Pers Topraklarında Adım Adım” başlıklı yolculuğumuz dolu dolu geçti. İşte İran’dan hafızama kazınanlar...
#Sayım ÇınarEn sevdiğiniz seyahat rotalarını düşünün ve sonra favori yemeğinizi... Güzel bir ikili oldu, değil mi? Tatil yapmak ve iyi bir yemek yemek bizi gerçekten mutlu eden şeyler. Kimileri için mutfak deneyimi sadece bir tamamlayıcı da değil üstelik, destinasyon seçiminde ana motivasyon kaynağı. Eğer gastronomi tutkunuzun peşine düşmek isterseniz bu otelleri de listenize eklemeyi unutmayın...
#SeyahatBu yıl ‘50 Best’ seçkisine ülkemizden Neolokal ve TURK’ün girmesi hepimizi çok mutlu etti. Bu mutluluğun içindeki burukluksa yıllardır listenin gediklisi olan Mikla’nın listede yer almaması oldu... Tabii ki her liste yapısı gereği subjektiftir. Ama benim 1’incim yıllardır, bu sene 4’üncü sıraya yükselen Asador Etxebarri...
#Miklaİstanbul’un sembollerinden biri olan ve geçmişi MÖ 410’a kadar uzanan Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Eylül 2021’de başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından, 11 Mayıs Perşembe günü anıt müze olarak ziyarete açıldı. Hürriyet Hafta Sonu Ekleri olarak biz de oradaydık. Hafif bulutlu bir günde, Boğaz’ın ortasında bir inci gibi ışıldayan ve cazibesini hiç kaybetmeyen kültür mirasımızın ülkemiz için değerini, yenileme çalışmaları hakkındaki tartışmaları ve yeni misyonunu konunun uzmanlarına da sorduk.
#Kız KulesiÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması ile ilgili yaptığı açıklama sonrası çalışma süresinin günde kaç saat olacağı merak konusu oldu. Biz de hem konunun uzmanı ile bu çalışma yürürlüğe girerse ortaya çıkabilecek olası senaryoları konuştuk hem de çalışanlara ve işverenlere bu konudaki görüşlerini sorduk.
#Çalışma HayatıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması ile ilgili yaptığı açıklama sonrası çalışma süresinin günde kaç saat olacağı merak konusu oldu. Biz de hem konunun uzmanı ile bu çalışma yürürlüğe girerse ortaya çıkabilecek olası senaryoları konuştuk hem de çalışanlara ve işverenlere bu konudaki görüşlerini sorduk.
#Çalışma HayatıSomer Sivrioğlu’nu anlatmama, tanıtmama hiç gerek olmadığını çok iyi biliyorum. 2 ay kadar önce Adana Lezzet Festivali’nde sahneye çıktığında çığlık atanları, elini tutmak için sahneye tırmanmaya çalışanları, sahne arkasında “Terli tişörtünü bana atar mısın?” diye bağıranları gördüğümde “İşte şöhret olmak ve aynı zamanda sevilmek bu” diye düşünmüştüm.
#Müge Akgün1970'li ve 80'li yıllarda kamera karşısına geçtiği Days of Our Lives adlı yapımla tanınan ünlü oyuncu John Aniston yaşamını kaybetti. Hollywood'un bir dönemine damgasını vuran Aniston'ın 89 yaşında hayata veda ettiğini, kendisi gibi ünlü bir yıldız olan kızı Jennifer Aniston sosyal medya sayfasından duyurdu.
#John Aniston ÖldüGeçtiğimiz günlerde ünlü komedyen James Corden’ın New York’taki Balthazar restoranın kara listesine alınması çok konuşuldu. Gerçi mekânın sahibi ve James Corden arasındaki olay tatlıya bağlandı ama bu, sektörde ‘Müşteri memnuniyeti her şeyden önce gelir mi’ sorusunu gündeme getirdi. İki Michelin’li TURK’un şefi Fatih Tutak da Ebru Erke’ye verdiği bir röportajda yemeğe gelecek kişilerin listesini çıkarıp ne sevip sevmediklerine kadar incelediklerini söylemişti. Peki, müşteriyi memnun etmenin, müşteri haklılığının sınırı var mı, kırmızı çizgi ne olmalı?
#James CordenSayısı 20’yi aşan restoranlarıyla dünyada hatırı sayılır bir başarı yakalayan Koreli-Amerikalı şef Akira Back, ekibinin tabiriyle ‘mükemmeliyetçi ve eğlenceli’. Bu hafta İstanbul’da kendi adını taşıyan restoran zincirinin yeni bir şubesini açan şefle JW Marriott İstanbul Marmara Sea içindeki mekânında buluştuk.
#Akira BackAldığı 1 Michelin yıldızının ardından menüsünü ve restoranda nelerin değiştiğini keşfetmek için sabırsızlandığım Nicole’deydim. Şef Serkan Aksoy ve ekibinin başarısı, son derece özenli bir servisle daha da pekiştirilmişti. Tokat narince asma yaprağıyla hazırladığı açık dolma ve sütlaç dondurmayla servis edilen künefe menüde öne çıkanlardan...
#NicoleGeçen hafta ekimizde bağbozumu rotalarında gezmiştik, bu hafta da bağlar arasında lezzetli bir tura çıkacağız. Yurtdışındaki örnekleriyle yarışan bağlarımız son yıllarda mutfaklarıyla da ön planda. Ünlü şeflerin yenilediği menüler, yerel malzemelerle birleşince damakta unutulmayacak tatlar bırakıyor.
#Hürriyet