Bugün zaman zaman küçümsenen eski İstanbul yapılarının, özellikle 1850’ler ve biraz öncesine ait olanların, ne kadar özgün ve ne kadar doğal malzemelerle, çevreye en az zarar verecek şekilde inşa edildiği görülmektedir. Muhtemelen bundan 30-40 yıl sonra bilinçlenen bir Türk gençliği, şehrin merkezinin; hem güneybatıdaki Suriçi İstanbul’un, hem Galata’nın, hem de Üsküdar ve Kadıköy’ün ne derece tahrip edildiğini fark edecektir. Ancak bir konuda umut vardır: İstanbullular yarım asır sonra bu şehri kurtarmak için harekete geçecekler.
#İstanbul“Türk dünyasının ortak alfabesi kabul edildi” haberleri çıktı. Harflerin sayısı 34’e çıkacakmış. Türk devletlerinin ortak projelerini bilimsel yapılar olarak görmek ve fonetik kayıtlara almak en doğrusudur. Ancak Türkçenin bu şekilde düzeltileceğini, düzgün telaffuz edileceğini sanmak, hele bunu bürokratik bir yapıyla gerçekleştirmeyi ummak gülünçtür. Bu çözümsüzlük ortamında, ne kadar işleyeceği belirsiz bir alfabe teklifinden önce, medyada konuşulan ve matbaa dili olarak kullanılan Türkçeyi güçlendirelim.
#AlfabeSalt Galata’da açılan ‘Başka Kayda Rastlanmadı’ sergisi, tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu’nun ömrünü adadığı ‘İstanbul Ansiklopedisi’nin yayımlanmamış bölümlerine odaklanıyor. İstanbul’da yaşayan zenneler, hayat kadınları, yeniçeriler, sultanlar, hippiler, esnaf... Sergide izleyiciler, Koçu’nun hiçbir tarihyazımında kaydı olmayan kahramanlarıyla tanışıyor.
#Başka Kayda RastlanmadıKöfn Maximum Uniq Açıkhava’da, Kalben Dorock XL Kadıköy’de, Teoman Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava’da. Sahneler enerjiyle dolarken sergiler, DJ performansları da son hız devam ediyor. Ayrıca haftaya Manowar ve Parov Stelar İstanbul’da olacak. Yaz konserleri başlıyor, biletler tükenmeden alın.
#AjandaBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatKahvenin kırk yıl hatırı vardır da tarihi ne kadar geriye gider acaba? Tarihçilerimizin, edebiyatçılarımızın yazdıkları kitaplardan kahvenin hem tarihini hem de sosyal hayattaki karşılığını, geleneklerini öğreniyoruz. Bugün alıntılarla kahve keyfinde bir yolculuk yapalım istedim.
#Reşad Ekrem KoçuEskiden bozacılar ellerinde iki güğüm boza, bellerinde bir bardaklık, bir tarçın kutusu ve fenerle mahalleleri maniler söyleyerek gezermiş... Şimdilerde akşam karanlığı düşünce “Booozaaa” diye seslenerek dolaşan seyyar satıcılar, geçmişte olduğu gibi bize kış mevsiminin geldiğini hatırlatıyor.
#BozaMurathan Mungan, yıllardır üzerinde çalıştığı ‘Hamamname’yi nihayet yayımladı. Hamamla ilgili tüm çağrışımların izini süren Mungan, ölümsüz hamam cininin sulara kapılıp zaman ve mekân değiştirmesiyle de suyun çağrıştırdığı hemen her konuya İstanbul’la bağlantısı içinde değiniyor. Çeşmeleri, sarnıçları, külhanları anlatırken bir bakıyorsunuz, İstanbul’un rüzgârlarına, Boğaz’ın akıntılarına, balıkçılarına geçmiş. Üstelik her şeyi güzel bir edebi dille anlatsa da isim vermeyi de ihmal etmiyor.
#Murathan MunganYaratıcılık ve teknoloji platformu Digilogue, Kadir Has Üniversitesi’nin yürüttüğü İstanbul Ansiklopedisi Arşivi’nin dijital ortama aktarılarak erişime açılması için SALT iş birliğiyle sürdürülen çalışmaya dijital altyapı ve sistem geliştirme ortağı olarak katkıda bulunuyor.
#TeknolojiErdem Yücel’in ‘Reşad Ekrem Koçu-Hayatı ve Eserleri’ kitabını okurken, öğrencilik anılarım canlandı. Kendisi Pertevniyal’de hocamdı. Ders anlatışında üslup; seven, bilen, kendini bir alana adayan insanların coşkusu vardı. Onun için de herkes kendini kaptırırdı.
#KİTAPDergi ve gazete koleksiyonlarını bulmak kolay değildir. Hele tek nüsha çıkmışsa ve toplatılmışsa... Bizim ülkemizde bu sonuç, aramanın önündeki siyasal engeldir. ‘Tek sayılık dergiler’ tarihinde Konur Ertop ile benim de yerimiz vardır. ‘Yankı’ adlı tek sayılık bir dergi çıkarmıştık...
#Yasak KitaplarYeni yıl demek yeni başlangıçlar, yeni kararlar demek... 2018’e şimdiden hazırlanmak isteyenler için farklı temalarda ajandalar raflara yerleşti. Tarihi bilgiler sunan, edebiyat dünyasından anekdotlar aktaran, motive eden metinler, kısa öyküler ve etkileyici görsellerle desteklenen ajandalardan öne çıkanlar...
#AjandaAnlatı ve gölge oyunu gibi geleneksel türler üzerinden oyunlar kuran Tiyatrotem bu kez Reşad Ekrem Koçu’dan derlediği ‘Aşk, Ayrılık ve Başka Şeyler’ ile sahnede. Sadece iki sandalyenin bulunduğu sahnede, iki oyuncu ellerindeki beyaz mendili rolden role sokarak çağdaş iki meddah rolüne bürünüyor...
#KitapsanatMuhteşem Yüzyıl Kösem yayınlanan sn bölümü ile finali gerçekleştirdi. Taht oyunlarına aralıksız devam eden Kösem Sultan, Muhteşem Yüzyıl final bölümünde sert bir kayaya çarpmıştır. Yaşanabilecek sıkıntıları önceden sezen Turhan Sultan, her türlü tedbiri almıştır. Tek başına mücadele etmekte zorlanan Kösem Sultan daha fazla dayanamamış ve naibeliğini almak isteyen Turhan Sultan'a boyun eğmiştir. İşte, Muhteşem yüzyıl Kösem final bölümü ve detaylı bilgiler
#Muhteşem Yüzyıl KösemHARVARD Unıversity ile College of the Holy Cross & Emerson College öğretim görevlisi, Boston’daki Dünya Vakfı’nın Başkanı Türk müzisyen Mehmet Ali Sanlıkol’un “Vecd” adlı eseri geçen yıl Grammy finalinde yarışınca karşısına yeni fırsat çıktı:
#Vahap Munyar