Ramazan ayında kalabalık sofralarda, lezzetli yemek ve tatlılarla güzel aile buluşmaları yaşanır. Bu yıl Ramazan ayında yaklaşık 17 saat süren ve sıcak havalara denk geliyor. Bu ayda da diğer aylarda olduğu gibi dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Peki nasıl dengeli beslenebiliriz? Spor yapmaya devam etmeli miyiz? Ramazanda kilo almamak için neler yapılmalı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Orçun Kürüm anlattı.
#Ramazanda BeslenmeBeslenme ve diyetetik uzmanları, Ramazan ayında ''şişmanlama'' tehlikesine dikkat çekiyor. Uzmanlar, bol karbonhidrat içeren hamur işi yiyecekler, kızartma ve tatlılardan uzak durulmasını; tavuk, hindi eti ve sebze yemekleri ile bol salata ve meyve tüketilmesini öneriyor.
Ramazan Ayı'nda oruç tutarken sağlığı koruyabilmek bu yıl daha da önem kazandı. Özellikle de bağışıklık sistemini koruyarak Ramazan’ı sağlıklı geçirmenin mümkün olduğunu belirten Uzman Diyetisyen, Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, Ramazanda hem kilo kontrolünü sağlayacak hem de bağışıklık sistemini güçlü tutacak önerilerde bulundu.
#Merve ÖzKorona salgını oruç tutmaya engel değil. Ama hiç kuşkusuz beslenmemize, iftar ve sahur sofralarındaki gıdalara bu yıl her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bağışıklığımızı hangi gıdalarla destekleyeceğiz, nelerden uzak duracağız, kimler risk grubunda? Tüm bunları, salgının Türkiye’deki ilk günlerinde hakkında korona pozitif olduğu yönünde haberler çıkan Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç’a sordum. “Şu süreçte şekerden kesinlikle uzak durun” diyen Saraç, karantina günlerinde hepimizi vuran “kontrolsüz kilo artışı”na dur diyecek bazı tavsiyelerde de bulundu: “İştahı dengelemekte yeşil elma, nane ve zerdeçal kokuları etkilidir. Ayrıca dişlerinizi en az 2-3 dakika naneli bir diş macunu ile uzun uzun fırçalamak da işe yarayabilir.”
#Ender SaraçKorona salgını oruç tutmaya engel değil. Ama hiç kuşkusuz beslenmemize, iftar ve sahur sofralarındaki gıdalara bu yıl her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bağışıklığımızı hangi gıdalarla destekleyeceğiz, nelerden uzak duracağız, kimler risk grubunda? Tüm bunları, salgının Türkiye’deki ilk günlerinde hakkında korona pozitif olduğu yönünde haberler çıkan Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç’a sordum. “Şu süreçte şekerden kesinlikle uzak durun” diyen Saraç, karantina günlerinde hepimizi vuran “kontrolsüz kilo artışı”na dur diyecek bazı tavsiyelerde de bulundu: “İştahı dengelemekte yeşil elma, nane ve zerdeçal kokuları etkilidir. Ayrıca dişlerinizi en az 2-3 dakika naneli bir diş macunu ile uzun uzun fırçalamak da işe yarayabilir.”
#Tülay DemirOnbir ayın sultanı diye tanımlanan Ramazan ayının gelmesiyle birlikte beslenme şeklinde büyük bir değişiklik yaşanır. Beslenme alışkanlığındaki bu değişime bağlı olarak eğer dikkat edilmezse sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Ramazan ayında da ‘yeterli ve dengeli beslenme’ ‘ye özen gösterilmelidir.
#BursaFırından yeni çıkmış, taze ve de sıcacık pideyi gereğinden fazla tüketmek… Şerbetli tatlıları iftar sofrasından eksik etmemek… Uzun saatler süren açlıktan sonra iftar sonrasında aniden mideye yüklenmek ve ideal porsiyon miktarını fazlasıyla aşmak…Ramazanda oruç tutarken değişen beslenme alışkanlıkları, iftarda gereğinden fazla ve hızlıca yemek yemek, iftar ile sahur arasında dengeli bir öğün düzeni oluşturamamak gibi etkenler vücudumuzu zorlayabiliyor.
#Ramazanda Sağlıklı Olmak İçin Neler YapılmalıDeğişen beslenme düzeni, egzersizin azalması, sahur ve iftarda tüketilen ağır yemekler gibi sebepler ramazanda kilo almaya yol açabiliyor. Sağlıklı bir ramazan geçirmek hem de formda kalmak için beslenme düzeninde bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekiyor.
#BeslenmeRamazan ayına sayılı günler kaldı. Oruç tutan bireylerin beslenme düzeninin değişmesi enerji, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller gibi birçok besin ögesinin dengeli biçimde alınmasını zorlaştırabiliyor. Ramazan ayının özellikle sıcak yaz aylarına denk gelmesi sağlıklı beslenme ve sıvı alımını daha da önemli hale getiriyor. Diyetisyen Şeyma Yılmaz, ramazan ayını sağlıklı geçirmek için önerilerde bulunuyor.
#Vitamin Ve Mineral DesteğiRamazan ayı boyunca oruç tutan bireylerin günlük yaşantıları ve beslenme alışkanlıklarında büyük değişiklikler görülmektedir. Normalde üç ana öğün ve birkaç ara öğünden oluşan beslenme düzeni, Ramazan boyunca iki ana öğüne düşmektedir. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Sinem Kaya, Ramazan'da sağlıklı beslenmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor.
#Oruç TutmakRamazan geldi. Çarşamba gecesi sahura kalkılacak, Perşembe günü de yaklaşık 17 saat süren orucun ardından ilk iftar yapılacak. Yaz sıcağında uzun açlık ve susuzluk süreleri metabolizmanın işleyişini değiştireceğinden, Ramazan öncesi bünyemizi bu sürece hazırlamak çok daha fazla önem taşıyor. Peki bir aylık oruç dönemine nasıl hazırlık yapmalıyız? Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, 11 ayın sultanına sayılı günler kala, 8 adımda Ramazan’a hazırlık reçetesini yazdı.
#Ramazan