Güncelleme Tarihi:
Ramazanda beslenme ve orucun yan etkilerinden kurtulmanın” sihirli formüllerini anlatıyorlar. İftarda ne yemek gerekir? Sahurda ne tür gıdalar alınmalıdır? Ramazan ile beraber gelen aşırı kilolardan kurtulmak için ne tür egzersizler yapmak gerekir? Evet, bu tür bilgiler faydalı olabilir. Ancak aşırıya kaçan her konuda olduğu gibi bu konuda da bir “doz aşımı” söz konusu. Bu yayın bombardımanı ile beraber oruç tutmak sanki sağlığı tehdit eden en önemli etken olarak görülmeye, gösterilmeye başlandı.
Tamam, “Ramazanda beslenme “ konusunda beslenme uzmanları halkı bilgilendirme ye devam etsinler. Ama oruç tutmayı bir “korku unsuru” haline getirmek de neyin nesi?
Bence ramazan ayını bir kilo verme süresi olarak görenler zaten “orucun ruhunu” anlayamamış i nsanlardır. Siz eğer ramazan ayını sadece mükellef iftar ve sahur sofralarından ibaret sayarsanız, bütün gün gözünüz saatte, “doyacağınız” anın hayaline kurarsanız, günün yarısını uyuyarak geçiriyorsanız yani orucu uykuya tutturuyorsanız söylenecek fazla bir şey yok demektir...
Kuş sütünün eksik olmadığı mükellef sofralarda, bütün günün “hıncını” alırcasına tıkınmanın, “nefsi terbiye etmekle” ne ilgisi var?
Oruç; dünya malının size ait olmadığını, bu alemin gelip geçici olduğunu anlatır ve halinden anlamanızı sağlar. Oruç, mide ile değil, beyin ve ruh ile tutulduğu zaman makbuldür. Ben büyüklerimden bunu gördüm buna inanırım.
“Ramazan ayındaki en yanlış düşüncelerden biri bu ay içinde özelikle kilolu insanların zayıflayacağını düşünmesidir. Ancak oruç bir zayıflama yöntemi değildir. Oruç tutmak sağlıklı insanlar içindir. Kilo verme yöntemi değildir. Kilo vermek için oruç tutanların kilo veremedikleri bilinmektedir. Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Ramazanda kilo almamak için nelere dikkat edilmelidir.
MUTLAKA SAHURA KALKIN
Sahur yemeklerini azar azar, iyice çiğneyerek yiyin. Çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyeceklere mutlaka sahurda yer veriniz. İftarda orucunuzu hafif bir yemekle açın. Sebze yemekleri tüketin, ağır tatlılardan kaçının. Bol su için.
Akademik verilere göre ramazanda insanlar bir öğün eksik yemelerine karşın daha fazla tüketimde bulunuyorlar bu da yapılan alışverişin sayısını ve maliyetini artırıyor.
Bu gelişmenin temel nedenleri; insanların aç karnına alışveriş yapmaları ve daha çok satın alma isteği duymaları. Diğer neden ise gerek gıdaya ayrılan bütçelerin artması gerekse kalabalık iftarlar nedeniyle toplu alışverişlerin gerçekleşmesi.
Hayırlı, kolay ramazanlar.