ORUÇ TUTARKEN SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Güncelleme Tarihi:

ORUÇ TUTARKEN SAĞLIĞINIZI KORUYUN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2018 14:37

Ramazan ayında beslenmenin önemine dikkati çeken diyetisyen Zeynep Ertuğrul sağlıklı beslenmeyle ilgili bazı önerilerde bulundu. Ertuğrul, düzenli beslenmeyle ramazanda kişilerin yağ yakıp kilo bile verebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

UZMANLAR, ramazanda gerekli tıbbi tedavi ve beslenme programları düzenlendikten sonra oruç tutulmasının doğru olduğuna işaret ediyor. Diyetisyen Zeynep Ertuğrul, oruç tutmaya karar veren kişilerin sağlık sorunları varsa, düzenli ilaç kullanıyorlarsa (diyabet, böbrek hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, karaciğer ve tansiyon hastalıkları, kanser, hamilelik, emziklilik ve yaşlılık gibi durumlar; riskli işlerde ve yüksek dikkat gerektiren işlerde çalışanlar, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar gibi) mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini belirtti.

ORUÇ TUTARKEN SAĞLIĞINIZI KORUYUN

DENGELİ BESLENME İLE YAĞ YAKIN
Gerekli tıbbi tedavi ve beslenme programları düzenlendikten sonra oruç tutulmasının doğru olduğuna işaret eden Ertuğrul, “Ayrıca doğru ve dengeli bir beslenme yöntemi ile oruç tutmak, bedenimizi de sağlığımızı da güçlendiriyor. Hem oruç tutmak hem de kilo vermeye devam etmek ya da kilo almamak mümkün . Çünkü oruç tutarken de doğru beslenerek yağ kayıpları yaşayabiliriz“ dedi. Ertuğrul’un, bu dönem için özellikle üzerinde durduğu öneriler ise şunlar oldu:

Haberin Devamı

ORUÇ TUTARKEN SAĞLIĞINIZI KORUYUN

MUTLAKA SAHUR YAPIN
Sahurda kahvaltılık tarzı peynir, haşlanmış yumurta, söğüş ve tuzsuz zeytin gibi hafif besinler tüketin.
Ekmek olarak çavdar yada tam buğday gibi uzun sürek tokluk sağlayan kompleks karbonhidratları tüketin.
Sahurda çay yerine şekersiz komposto tüketimi daha uygun olur.
Sahurda kan şekerini ani yükseltip ani düşüren basit karbonhidratlar tüketmeyin.

HURMA YA DA BİR KASE ÇORBA
Orucu açarken 1 adet hurma yada ufak bir kase çorbayla açtıktan sonra 15-20 dakika bekleyin.
İftara devam ederken kızartma ve hamur işleri yerine tabağınız protein, karbonhidrat ve posa açısından dengeli olsun.
İftar yemeği sırasında sıvı alımınızı arttırmayın.
iftardan sonra yapılacak 40-45 dakikalık yürüyüşler metabolizmanızı hızlandırarak sindirime de yardımcı olur.
İftar ve sahur arasında mevsim meyvelerinden ufak bir ara öğün tüketebilirsiniz.
İftar ile sahur arasında mutlaka 2 litre su için.
Ağır tatlılara yüklenmek yerine kuru meyve, muhallebi yada dondurma gibi sütlü tatlıları tercih edilmeli.Özellikle oluşabilecek muhtemel kabızlığı önlemek için salatalara 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. İftar sonrasında 1-2 fincan bitki çayı tüketin.
Oruçken yeterince sıvı tüketimi olmadığı için bu dengeyi etkileyebilecek kafein ve tuzdan uzak durulmalı.

Haberin Devamı


ORUÇ TUTARKEN SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Diyetisyen Zeynep Ertuğrul, oruç tutarken sağlıklı beslenmeye önem verenlere örnek menü hazırladı. İşte örnek menü: 

 İFTAR :
1 bardak ılık su + 1 adet hurma
1 kase çorba ( sebze/yayla/tarhana)

5 - 10 dakika sonra

8 yk Etli sebze / kurubaklagil yemeği
Bol yeşillikli salata
1 kase naneli yoğurt
2 dilim çavdar ekmek / 1/8 dilim pide / 4 yk bulgur pilavı
1 dilim karpuz / 2 top meyveli dondurma
2 fincan beyaz çay

SAHUR
1 adet haşlanmış yumurta
2 yemek kaşığı dereotlu lor
2 tam ceviz ya da 5 adet zeytin
Domates-salatalık-biber
2 dilim çavdar ekmeği

1 bardak tarçınlı süt
4-5 adet çilek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!