Güncelleme Tarihi:
UZMANLAR, ramazanda gerekli tıbbi tedavi ve beslenme programları düzenlendikten sonra oruç tutulmasının doğru olduğuna işaret ediyor. Diyetisyen Zeynep Ertuğrul, oruç tutmaya karar veren kişilerin sağlık sorunları varsa, düzenli ilaç kullanıyorlarsa (diyabet, böbrek hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, karaciğer ve tansiyon hastalıkları, kanser, hamilelik, emziklilik ve yaşlılık gibi durumlar; riskli işlerde ve yüksek dikkat gerektiren işlerde çalışanlar, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar gibi) mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini belirtti.
HURMA YA DA BİR KASE ÇORBA
Orucu açarken 1 adet hurma yada ufak bir kase çorbayla açtıktan sonra 15-20 dakika bekleyin.
İftara devam ederken kızartma ve hamur işleri yerine tabağınız protein, karbonhidrat ve posa açısından dengeli olsun.
İftar yemeği sırasında sıvı alımınızı arttırmayın.
iftardan sonra yapılacak 40-45 dakikalık yürüyüşler metabolizmanızı hızlandırarak sindirime de yardımcı olur.
İftar ve sahur arasında mevsim meyvelerinden ufak bir ara öğün tüketebilirsiniz.
İftar ile sahur arasında mutlaka 2 litre su için.
Ağır tatlılara yüklenmek yerine kuru meyve, muhallebi yada dondurma gibi sütlü tatlıları tercih edilmeli.Özellikle oluşabilecek muhtemel kabızlığı önlemek için salatalara 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. İftar sonrasında 1-2 fincan bitki çayı tüketin.
Oruçken yeterince sıvı tüketimi olmadığı için bu dengeyi etkileyebilecek kafein ve tuzdan uzak durulmalı.
İFTAR :
1 bardak ılık su + 1 adet hurma
1 kase çorba ( sebze/yayla/tarhana)
5 - 10 dakika sonra
8 yk Etli sebze / kurubaklagil yemeği
Bol yeşillikli salata
1 kase naneli yoğurt
2 dilim çavdar ekmek / 1/8 dilim pide / 4 yk bulgur pilavı
1 dilim karpuz / 2 top meyveli dondurma
2 fincan beyaz çay
SAHUR
1 adet haşlanmış yumurta
2 yemek kaşığı dereotlu lor
2 tam ceviz ya da 5 adet zeytin
Domates-salatalık-biber
2 dilim çavdar ekmeği
1 bardak tarçınlı süt
4-5 adet çilek