Paylaş
Ramazanda oruç tutarken sağlığımıza da düşünmeli, tıka basa yemek yerine hafif öğünleri tercih etmeliyiz. Diyetisyen Selahattin Dönmez, sahurda ve iftarda neler yenmesi gerektiği konusunda oruç tutanları bilgilendirdi ve ramazan ayında kilo almamak için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
Sahur menüsü
* Protein içeriği fazla olan besinler, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler. Yumurta, süt, yoğurt peynir gibi besinler tüketilmelidir.
* Kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir. Tost, gözleme, omlet, süt, pide en doyurucu ve kilo aldırmayan sahur öğününe örnektir.
* Bol sıvı alınmalı, su içilmelidir.
* İmsak vaktinde, sahur bittikten sonra ve yatmadan önce mutlaka meyve yenilmelidir.
* Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir.
* Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer; kişide halsizlik ve baş ağrısı görülür. Bu yüzden oruç tutacak kimse mutlaka sahura kalkmalıdır.
İftar menüsü
* Yemeğe ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanmalıdır. Barsak problemi olanlar çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler.
* Çorbanın yanında etli veya etsiz fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği yenmelidir. Bir dilim kıymalı ya da tavuklu börek yenmesinde bir sakınca yoktur.
* Bir kase yoğurt yenebilir.
* Ağır bir tatlı yerine meyve yemek şeker ihtiyacının karşılanmasında daha doğrudur.
* Ana öğün olarak ızgara et, tavuk, balık veya sote edilmiş et yenilebilir.
Ramazanda kilo almamak için dikkat edilmesi gerekenler
* Mutlaka sahura kalkın.
* Sahur yemeklerini azar azar, iyice çiğneyerek yiyin. Çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyeceklere mutlaka sahurda yer verin.
* İftarda orucunuzu hafif bir yemekle açın.
* Sebze yemekleri tüketin, ağır tatlılardan kaçının.
* Bol su için.
* Azar azar, sık sık yiyin.
Paylaş