Ramazan Bayramı’nı keyifli ve sağlıklı geçirmek için nasıl beslenmeliyiz?’ sorusunun yanıtını veren Diyetisyen Ezgi Evgin Aktaş, “Bayram ile birlikte normal rutinimize dönerken liften zengin beslenmeli, sebze-meyve ve probiyotik besinlere yer vermeliyiz” uyarısında bulunuyor.
#Diyetisyen Ezgi Evgin AktaşKlasik her zaman güzeldir diyerek başlayalım yazımıza. Ezogelin çorbası, lokantaların vazgeçilmez, evlerimizden eksik olmayan çorbası. Tam iftara layık. İçinizi yumuşatacak ve sizi ana yemeğe hazırlayacak. En klasik, kebapçıların olmazsa olmazı bir çorba ezogelin çorbası. Evde yaptığım çorba dışarıda yediklerime benzemiyor diyorsanız bu tarifi deneyin. En önemli püf noktası et suyudur. Gerçek et suyu.
#Ramazan Menüsü11 Ayın sultanı Ramazan geldi. Her yıl heyecanla beklediğimiz Ramazan'da her güne bir iftar menüsü çıkardık. 30 güne özel hazırlanmış, denenmiş, ekonomik, kolay, Rüzgar SÜNBÜL ile leziz yemeklerden oluşan İftar menüsü örnekleriyle işinizi kolaylaştıracağız.. Güzel iftar sofralarında sevdikleriyle buluşmak, paylaşmak, oruçla vücudumuzu terbiye etmek, Ramazan'ın olmazsa olmazı.
#Ramazan MenüsüRamazan ayının gelmesiyle birlikte iftar ve sahur sofraları da kurulmaya başladı. Maalesef ki, bir ramazan ayını daha koronavirüs gölgesinde geçiriyoruz. Pandeminin hala devam ediyor olması ve COVID-19’un yeni varyantlarının çıkması, bu sofralarda ne tüketildiğinin de önemini arttırıyor. Gelin bugün, ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için iftar ve sahurda neler tüketilmesi gerektiği ile uzun süreli açlıklarda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacak tariflerin neler olduğuna bir bakalım.
#ANKARARamazan ayında beslenme düzeni ruhsal ve bedensel zinde hissetmek için büyük önem taşıyor. Uzun saatlerce yaşanan açlığın metabolizmayı kötü etkilememesi için Sağlık Bakanlığı tarafından bazı beslenme önerileri yayımlandı. Peki, Ramazanda nasıl beslenmeli, iftar ve sahurda neler yemeli? İşte, Ramazanda beslenme önerileri...
#Ramazanda BeslenmeON bir ayın sultanı Ramazan geldi. Öncelikle hepinize hayırlı Ramazanlar diliyorum... Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2-3 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalı. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 15-16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur.
#İzmirBeslenme alışkanlıklarımız ve besin tercihlerimiz belirli özel dönemlerle beraber değişkenlik göstererek çeşitlenebilir. Bu değişimin yaşandığı en belirgin dönemlerden biri ise Ramazan ayıdır. Fiziksel ve ruhsal olarak arınmanın gerçekleştiği bu dönemde, bedensel algımızı değiştirmeden sağlıklı bir yol çizebilmemiz mümkün.
#BeslenmeRamazan ayında değişen beslenme rutini, bayramdan itibaren normale dönecek. Bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan uzmanlar, bayramda aşırı ve hızlı tüketilen gıdaların başta sindirim ve dolaşım sisteminde olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açabileceğine dikkat çekti.
#Ramazan BayramıRamazan ayı süresince değişen öğün saatleri ve beslenme düzeni, bayramla birlikte tekrar değişmeye başlayacak. Bu geçiş sürecinin ilk günlerinde sağlıklı beslenmenin daha çok önem kazanacağını ifade eden Uzman Diyetisyen Hilal Konak, konuyla ilgili önerilerini sundu.
#BeslenmeRamazan ayı boyunca uzun süren açlık saatleri Ramazan Bayramı ile yerini fazla ve kalorili beslenmeye bırakıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Sultan Kirişçi, ramazanda yavaşlayan metabolizmayı dengelemek için önerilerde bulunarak “Ramazan ayında günde iki öğün beslenirken bayramda o enfes sofralar ve tatlıların dayanılmaz cazibesine yenik düşerek porsiyon kontrolünü ayarlayamıyoruz. Bu yüzden Ramazan sonrası aniden yemeklere, tatlılara yüklenmek midemizde yanma, reflü atakları, hazımsızlık, ani kan şekeri değişikliği gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yavaşlamış metabolizmaya fazla kalori verdiğimiz için de hızlı kilo alımları gözleniyor. Bu yüzden Ramazan’da yavaşlamış metabolizmanıza aşırı yükleme yapmayın” dedi.
#Medical Park Gebze HastanesiTürkiye'nin tanınmış baklava üreticilerinden Mehmet Göksu, bayramda baklava satın alırken sağlıktan olmamak için merdivenaltı ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirterek, "Kaliteli 1 kilo baklavanın içinde en az 100 gram Antep fıstığı olmalı. 60 TL’nin altında kaliteli baklava olmaz" dedi.
#Baklavanın Püf NoktalarıRamazan sofrası tatlısız olmaz. Ama dikkatli olmakta yarar var. Çok ağır, şerbetli tatlılarla araya mesafe koymak sağlık açısından faydalı. Özellikle de yaz aylarında, sıcaklara denk gelen ramazanlarda. Ferahlatıcı etkisiyle dondurma çok iyi bir alternatif olabilir.
#Dondurma