Paylaş
Oruç vesilesiyle yemek alışkanlıklarımızın tamamen değiştiği bu mübarek ayda, ruhen ve bedenen tahammül ve sabırla yoğurduğumuz nefsimizi iftar sonrası bir nebze şımartmanın en lezzetli yolu hiç şüphesiz özenle hazırlanmış iftar tatlıları! Orucu kalabalık aile sofralarında, yardımlaşma ve paylaşma eşliğinde açmanın daha uygun görüldüğü bu zamanlarda, iftar sonrası çayın yanında günün enerjisini geri kazanabilmeniz için birbirinden nefis tatlı önerilerimiz var. İşte iftar menüsüne yakışır tulumba tatlısı tarifi ve lokma tatlısı tarifi...
TULUMBA TATLISI
1000 Gram Soğuk Su
40 Gram Tereyağı
40 Gram Toz Şeker
700 Gram Un
7 adet Oda Sıcaklığında Yumurta
25 Gram Irmik
40 Gram Mısır Nişastası
Yeteri Kadar Zeytinyağ
ŞERBET MALZEMELERİ
1500 Gram Soğuk Su
1200 Gram Toz Şeker
Birkaç Gram Limon Suyu
SERVİS MALZEMELERİ
File Fıstık
YAPILIŞI
Şerbet malzemelerini 5 dakika kaynatın ve kenara alıp soğutun. su bardağı soğuk su toz şeker Birkaç damla limon suyu Su, tereyağı ve toz şekeri tencerede karıştırın. Kaynamaya başlayınca unu ilave edin ve karıştırıp, dibini kazıyarak 2 dakika pişirin. Soğuk su, tereyağı, toz şeker ve unu ekleyin. Mikserle 2 dakika çırpın ve ilk sıcaklığının gitmesini sağlayın. Yumurtaları teker teker ilave edip karıştırın. İrmik ve nişastayı da ekleyip bütünlesene kadar karıştırın.
Tırtıklı uç taktığınız ile tutumba doldurun. Derin bir tencereye yağı doldurun ve kızdırmadan hamurdan sıkıp parmak seklinde makasla kesin.
Yeteri kadar kızartmalık yağı tencereye dökün. Tencerenin dibi dolunca altını açın ve tatlılar yüzeye çıkınca altını kısın ve arada karıştırarak yavaş yavaş kızartın. Kevgirle süzdürün ve soğuk şerbete atın. 2 dakika karıştırın, daha sonra süzdürüp servis tabağına alın ve Antep fıstığı serpin. Ilık servis edin. Afiyet olsun...
LOKMA TATLISI
MALZEMELER
3,5 su bardağı un
2 su bardağı su
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 silme çay kaşığı tuz
ŞERBETİ İÇİN
2 su bardağı şeker
1,5 su bardağı su
1 dilim limon
YAPILIŞI
Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz. Şekeri ve suyu tencereye alıp kaynatıyoruz. Kıvamlı bir şerbetimiz olacak. Şerbeti soğumaya bırakıyoruz. Tatlımız için hamuru hazırlıyoruz. Gerekli malzemeleri bir kaba alıyoruz ve mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Kek hamurundan daha kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. 1 saat kadar mayalanması için dinlenmeye bırakıyoruz ve bekliyoruz.
Mayasını bulan hamurumuzu alıyoruz. Bir tencereye yarısına kadar zeytinyağ ekliyoruz ve kızdırıyoruz. Hamurdan avucumuzun içine yumruk yapar gibi alıyoruz. Yağa batırılmış tatlı kaşığıyla yumruğumuzun üzerinde kalan parçayı alıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Ara ara karıştırarak arkalı önlü kızartıyoruz. Kızaran hamuru şerbetin içine atıyoruz ve yine karıştırarak 2 dakika kadar bekletiyoruz ve servis tabağına alıyoruz. Hamur bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. Eğer şerbetimizden kaldıysa üzerine döküp tatlıyı batırarak tüketebilirsiniz.
Paylaş