Halk arasında en az duyulan kelimelerden birisi olan psikoterapist, günümüzde en saygın ve manevi açıdan değerli işleri imza atan kişilere denmektedir. İleride psikoterapist olmak ancak bunun için ne yapması gerektiğini bilmeyen kişiler için tüm detayları derledik.
#Psikoterapist Nedir?“Hiç iyi değilim!” Özellikle son dönemde “Nasılsın” sorusuna birçoğumuz bu şekilde yanıt veriyoruz. Peş peşe yaşanan olaylar karşısında hayatımıza nasıl devam edeceğimizi bilmiyoruz. Uzmanlar “Sık sık bu tip olayların olması vermemiz gereken tepkileri vermememize neden olursa bu duyarsızlaştığımız anlamına gelir. Bu sağlıksızdır çünkü toplumsal düzeyde empati ve sorumluluk duygusunun azalmasına yol açabilir” diyor.
#Meltem FIRATLIAsistan doktor Uğurcan Ağcaoğlu yaklaşık iki ay önce görev yaptığı cerrahi kliniğinden ayrıldı, ardından da eve gidip intihar etti. İddiaya göre aynı klinikteki kıdemli meslektaşlarından gördüğü ‘mobbing’e daha fazla dayanamadı. Ağcaoğlu’nun intiharının ardından sosyal medyada neredeyse her gün başka bir mobbing olayının ifşasına rastlıyoruz. Doktorlar arasındaki bezdirme ve zaman zaman fiziksel şiddete varan hiyerarşik yapıyı soruşturduk.
#Asistan DoktorUyanamamıştır, sular kesilmiştir, elektrikler gitmiştir, çok trafik vardır, ya kendisi hastalanmıştır ya da bir yakını… Bu bahaneleri yakınımızdaki bir arkadaştan, kardeşten veya eşten duyuyoruz, sinirleniyoruz. Fakat uzmanlar sürekli geç kalanların depresyon, dikkat bozukluğu gibi bazı sorunları olabileceğini söylüyor.
#DakiklikAnoreksiya hastalığı, Nihal Candan ile birlikte bir kez daha araştırılmaya başlandı. Yemek bozukluğu olarak da bilinen anoreksiya hastalığı, kişinin hızlı kilo kaybı yaşamasına ve yaşamını ciddi manada tehdit etmesine neden olabiliyor. Peki, yeme bozukluğu nedir, neden olur, psikolojik mi? Uzmanlarımız Psikiyatrist-Psikoterapist Doç. Dr. Adnan Çoban, Psikolog Dilek Memnun ve Diyetisyen Gülçin Işık, Anoreksiya Nervoza belirtileri ve tedavisi hakkında hurriyet.com.tr okurları için önemli bilgiler verdi.
#Yeme BozukluğuPartnerinizin beceriksizliği, katılmak istemediği görevleri yapmaktan kaçmanın bir yolu olarak kullanıyor olabileceğinden hiç şüphelendiniz mi? Belki de bulaşık makinesini doğru bir şekilde nasıl dolduracağını öğrenmek için inisiyatif almayı reddediyor ya da bebek bezi değiştirme işini o kadar kötü yapıyor ki devreye girip yardım etmek zorunda kalıyorsunuz. Tüm bunlar silah haline getirilmiş beceriksizliğin iyi birer örnekleri. Peki silah haline getirilmiş beceriksizliğin ilişkinizde olup olmadığını nasıl anlarsınız? İşte çok ilginç detaylar…
#Bir Sorudan FazlasıGeçtiğimiz günlerde yayıncı dostum Nazlı Berivan Ak ile buluştum. Nazlı, Sırbistan’ın Novi Sad şehrinde önemli bir yayıncı bursiyer programından yeni döndü ve detayları paylaştı. 4 gün süren yayıncılık zirvesinde Türkiye, Finlandiya, Mısır, Polonya, İngiltere, Makedonya, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yayıncı ile ajanslar bir araya geldi, kitaplarını tanıttı.
#Sayım ÇınarYeme bozuklukları, yetersiz ya da aşırı gıda alımı içerebilen, diğer yandan ruhsal etkilere dayanan ve fiziksel sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Son günlerde aşırı zayıflığı ile adından sıkça söz ettiren Süreyya Yalçın ile birlikte yeme bozukluğu hastalığı yeniden araştırılmaya başlandı. Yeme bozukluğu hastalıklarının başında anoreksiya nervoza geliyor. Peki, yeme bozukluğu nedir, neden olur, psikolojik mi? Uzmanlarımız Psikiyatrist-Psikoterapist Doç. Dr. Adnan Çoban, Psikolog Dilek Memnun ve Diyetisyen Gülçin Işık, Anoreksiya Nervoza belirtileri ve tedavisi hakkında hurriyet.com.tr okurları için önemli bilgiler verdi.
#Yeme BozukluğuYazarlara, şairlere, sanatçılara ilham veren çok güçlü bir duygu aşk... Karşımıza çok da kolay çıkmıyor. Bu yüzden bir kez âşık olduk mu ilişkimiz bir ömür sürsün istiyoruz. Ama onun da sonu gelebiliyor... Psikolog Dr. Gizem Sürenkök’e göre ‘hayaller çoğu zaman gerçeği yansıtmıyor, ilişkiler ciddi emek istiyor’. Psikoterapist, aile danışmanı Dr. Feyza Bayraktar ise uzun ilişkileri nelerin bitirdiğini sıralıyor: Gelecek planlarındaki farklılıklar, cinselliğin tatmin edilmemesi, açık iletişimin sağlanmaması...
#Psikolog Dr. Gizem SürenkökPsikiyatrist, Psikoterapist Dr. Aslı Aktümen depremin sadece yaşanan şehirlerde gerçekleşmediğini, tüm toplumun korku ve kaygı duygusunda olduğuna dikkat çekerek, “Tekrar toparlanmamız zaman alacak. Çünkü sosyoloji ve psikoloji birbirinden ayrılamaz” dedi. Ruh sağlığımızın sağlam kalması için toparlanma sürecinde yaşama odaklanmamız gerektiğini anlatan Aktümen, şu an ihtiyacımız olan tek şeyin sadece sevgi ve umut olduğunun altını çizdi.
#Sibel Bağcı UzunAile dizimi, merak edilen konulardan biri. Psikoterapist Bert Hellinger tarafından ortaya atılan yöntem, aile bireylerinin kuşaklar boyu birbirine görünmez bir bağla bağlı olması görüşüne dayanıyor. Peki Aile dizimi nedir, nasıl yapılır? Aile dizimi terapisi ile ilgili bilgiler...
#Aile Dizimi NedirSon günlerde bir dizi ile popülerleşen, kalıtsal aile travmalarını çözme yöntemi olarak bilinen ‘Aile Dizimi’ hem merak konusu hem eleştirilerin odağı olmaya devam ediyor. Öte yandan dizide yer verilen ‘Seninle Başlamadı’ kitabı yoğun bir ilgi nedeniyle neredeyse yok satıyor. Biz de ilgili yöntemin odağında bulunan isimlerden İletişimci, yazar Dr. Umut Kısa’nın kapısını çalarak konu ile ilgili görüşlerini aldık. Zira kendisi hem bahsi geçen kitabın yazarı Mark Wolynn’un öğrencisi hem de yıllar önce Türkiye’de yayınlanmasını sağlayan kişi.
#Bursa3 yıl önce de benzer sözler sarf etmiş, büyük tepki çekmişti. Yine geri adım atmadı. Hatta tavrını bir üste taşıdı. Psikolog, Prof. Dr. Üstün Dökmen, Armağan Çağlayan’ın programına konuk oldu ve “Başörtülü psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı olamaz. Olması meslek etiğine aykırıdır. Nötr olamazlar” ifadeleri nedeniyle bir kez daha gündemde. Peki, psikolog ve psikiyatristler ne diyor? Başörtülü olmak bu mesleği yapmaya engel mi? Sordum.
#Başörtülü3-4 gündür arayan arayana: ‘Zeytin Ağacı’nı izledin mi?’ Bir online platformda yayına giren, üniversiteden arkadaş 3 kadının; Sevgi, Leyla ile Ada’nın ani bir kararla çıktıkları Ayvalık macerasını konu alıyor dizi. Buraya kadar ‘tipik bir yaz dizisi’ diyebilirsiniz ama karakterlerden Sevgi kanser. Kemoterapiler sonrası, kanseri tam ‘Kurtuldum’ derken nüksediyor ama “kök aile açılımı” ile şifa buluyor. Kanser sürecime şahit olanlar bu nedenle ‘izle’, ‘uygula’ diye arıyorlardı. Ama bilmedikleri bir şey var! Kendini tanımak ve geçmişteki yaralarıyla yüzleşmek isteyenler için en etkin terapilerden olan ‘aile dizimi’ni tedavim sürecinde zaten uygulamıştım. Dizi ile gündeme gelen yöntemi ve detaylarını Aile Dizimi Eğitmeni Fulya Nanba anlatıyor.
#Aile DizimiUzm. Dr. Aslı Aktümen, uzun süredir düzenlediği sinematerapiler, filmlerin psikolojik çözümlemelerini kaleme aldığı kitabı ve de Türkiye’de ilk defa dört farklı sanat dalı ile bir arada düzenlenen ‘Sanat ile Psikoterapi’ workshopları ile adından söz ettiriyor. Psikiyatri ve sanat alanında yaptığı çalışmalarla insanlara sanatın iyileştirici, birleştirici ve onarıcı gücünü hatırlatmak istediğini söyleyen Psikiyatrist ve Psikoterapist Aslı Aktümen, psikoterapinin sanata çok benzediğine, her ikisinin de bilinç altında ne varsa onu açığa çıkardığına dikkat çekiyor.
#BursaDanışanların düşüncelerini değiştirmeye yönelik bir terapi yöntemi olan bilişsel terapi, 90'lı yılların başından itibaren dünya genelinde uygulanmaya başlamıştır. İngilizcesi Cognitive Behaviorism olan bu yöntem, bilişsel davranışsal terapi adıyla da bilinir. Bilişsel Terapi nedir, ne işe yarar? Bilişsel terapi teknikleri nelerdir, kimlere uygulanır tüm detayları ile derledik.
#Bilişsel TerapiDavranış bilimleri uzmanı Aşkım Kapışmak, YouTube’da “Çöz Beni Aşkım” adlı yeni bir programa başladı. Programda seyircilerinin benlikleriyle yüzleşmelerini sağladığını anlatan Kapışmak, “Ben dümendeki kaptan olarak bu yolculukta onlara eşlik ediyorum” diyor.
#Aşkım Kapışmak‘CHP’li avukat yanıtlanmayacak mı?’ başlıklı dünkü yazımızda parti avukatı Mustafa Kemal Çiçek’in eleştirilerine partinin hukuk biriminden ağır bir karşılık geldi ve şu ifadeler kullanıldı: “CHP’nin birçok avukatı bulunmaktadır. Bu avukatlardan birisi de maalesef parti aleyhine yalan ve iftiraları ile gündeme gelen Mustafa Kemal Çiçek’tir. Suç kapsamlı açıklamaları, gündeme getirdiği yalan ve iftiraları nedeniyle adı geçen avukat hakkında derhal azil işlemi yapılmış ve diğer hukuksal girişimlerde bulunulması kararı alınmıştır. Bu kapsamda, tatil sürecinin bitimi olan 17.05.2021 tarihi itibariyle; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Ankara Barosu Başkanlığına hazırlanmış olan şikâyet dilekçeleri sunulacak, ayrıca hakkında 100.000 TL bedelli tazminat davası açılacaktır.”
#YAZARTanıştınız, birlikte zaman geçirdiniz, sevdiniz, seviştiniz hatta belki hayaller kurdunuz... Ve aniden o kişi ortadan kayboldu... Aramalarınıza dönmedi, mesajlarınızı okumadı... İşte bu sessiz sedasız vedaların bir adı var: ‘Ghosting’... Peki, bir insan neden adeta bir hayalet olup arkasındaki kişiyi onlarca çıldırtıcı soruyla baş başa bırakır?
#GazetehaberleriTerapi, hem psikologlar hem de psikiyatristler tarafından uygulanan özel tedavi türlerine verilen genel addır. Terapiler, psikolojik rahatsızlıkları teşhis ve tedavi etmek için kliniklerde ve danışmanlık merkezlerinde uygulanır. Terapist olmak için üniversitelerin psikoloji, PDR ya da rehberlik bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Terapist nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Merak ettiğiniz tüm soruları sizin için yanıtladık.
#Terapist Nedir?Psikolojik danışmanlık, danışanın kendini ve çevresini daha iyi anlayıp kabul etmesine ve etkin seçimler yapmasını amaçlayan bir süreçtir. Bu süreci yöneten kişi ise psikolojik danışmanlardır. Birçok gencin kariyer hedeflerinde yer alan psikolojik danışmanlık mesleğine dair psikolojik danışman nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Psikolojik danışman olma şartları, maaşları ve iş imkanlarını sizler için derledik.
#Psikolojik Danışman NedirKoronavirüs (COVID-19) salgınının devam ettiği dönemde sadece fiziksel sağlığın değil, ruh sağlığının korunması da önemli bir konu. Peki, bunun için ne yapılabilir? Psikoterapist, Aile ve Çift Terapisti Dr. Obengül Ejder konuyla ilgili önerilerini açıkladı.
#KoronavirüsHer yaştan kadını etkileyebilen Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu (PSAS - Persistent Sexual Arousal Syndrome) genellikle doyumsuzluğa varan aşırı seks düşkünlüğü, yani hiperseksüalite anlamına gelen nefomani ile karıştırıldığından Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu (PGAD - Persistent Genital Arousal Disorder) olarak adlandırılmaya başlamıştır.
#Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu