Güncelleme Tarihi:
Merhaba, bugün Türkiye’de çok az sayıda olan, Ayvalık’ta faaliyet göstermeye başlayan, Sağlık Bakanlığı tarafından GETAT (Geleneksel Tamamlayıcı Tıp) ünitesi olarak yetkilendirilmiş Müzik Terapi ve Fito Terapi Uygulama Kliniği hekimi, Dr. Ayla Aksoy Güneri ile bir röportajımız olacak.
- Klasik bir soru ile başlayalım... Müzikterapi nedir?
Müzikterapi, ilk çağlardan günümüze kadar uzanan tarihsel geçmişe sahip bir şifa yöntemidir. Tarihi bulguları, mitolojik efsaneleri ve geçmişten günümüze ulaşmış yazılı kaynaklar ile çeşitli eserleri incelediğimizde, şifa amaçlı müzik uygulamalarının insanoğlunun tarihi kadar eski olduğunu görmekteyiz. Eski Türk kültürlerinde Şamalardan, Selçuklulara ve Osmanlı’ya uzanan özellikle akıl ve ruh hastalıklarında başarılı bir müzikterapi uygulama sürecinden bahsedebiliriz.
T.C. Sağlık Bakanlığı Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Daire Başkanlığı Müzik Terapi Komisyonu, müzikterapiyi şöyle tanımlamaktadır: “Birey(ler)in, fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarından herhangi birinin karşılanmasında, müziğin ve müzik uygulamalarının, konusunda ehliyetli profesyonel(ler) aracılığı ile kullanıldığı, klinik ve kanıta dayalı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamasıdır.”
- Hangi hastalıklarda kullanılır ?
Müzikterapi, pek çok hastalığın tedavisine destek amacı ile tamamlayıcı tıp unsuru olarak başarı ile kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalarda, müzikterapinin fizyolojik etkileri; psikofizyolojik stres, ağrı, kaygı, anksiyete düzeyleri azaltılmasıyla bir davranış değişikliği yaratma ve duygu durumunu değiştirilmesi şeklinde gözlemlenebilir. Müziğin stres hormonları üzerinde olumlu etkiler yarattığı, hasta ve sağlıklı bireylerin yaşam kalitesini yükselttiği bilinmektedir.
- Müzikterapi uygulamalarında ne gibi yöntemler kullanıyorsunuz?
Aktif ve pasif yöntemler olarak, hastayla doğrudan müzik dinletme, enstrümanla müzikler yapma, çeşitli beden, dans ve ritim hareketleri uygulama gibi klasik yöntemlerle birlikte, Türkiye’de yok denecek kadar az sayıda uygulanabilen, ses frekansları ile terapi yöntemini başarı ile uygulamaktayız. Her hastalık için belirlenmiş, bilimsel çalışmaları yapılmış uluslararası ses frekans listesinden, hastalığın teşhisine göre uygun frekanslar özel stüdyo ortamında kayıt edilerek hastaya verilmektedir. Evde belirli periyotlarla hasta bunu dinlemekte ve yüksek oranda başarı ile şifa bulabilmektedir.
Ayrıca müzikterapi bir psikoterapi uygulaması olarak da tanımlanmaktadır. Bu bağlamda psikoloji biliminin sınırları içerisindeki tüm uygulamalar, çeşitli terapiler uygulamalarımız dahilindedir. Bunun içinde biyoenerji uygulamasından, çeşitli terapilerden ve hatta son günlerde bir dizi ile popüler olmuş Aile Dizimi uygulamalarını da kapsamaktadır.
- Sizin müzikterapi ile ilginiz nedir ?
Hekimliğe başladığım yıllarda, fonksiyonel ve bütüncül tıp alanı ile tanıştım. Sonrasında İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi GETAT Eğitim Merkezleri’nde, Müzikterapi Tıp Alanı derslerini yürütmekte, aynı zamanda eğitim koordinatörlüğü yapmaktayım. Daha öncesinde ve bugüne kadar da binlerce hastayla çeşitli sağlık kuruluşlarında bu alanda çalışmalar yaptım. Şu an halen Edremit Körfezi’nde Ayvalık’ta Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş özel kliniğimde, benim gibi müzikterapist ve psikoterapist olan eşimle birlikte hastalara fitoterapi (tıbbi aromatik bitkilerle sürdürülen tamamlayıcı terapi) ve müzikterapi alanlarında hizmet vermekteyiz.
- Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Zaman zaman bu ilgi çekici alanlardaki çalışmalarınız ve uygulamalarınız hakkında yeni röportajlar yapmak isteriz.
Çok teşekkürler. Çok derin bir alan ve merak edilen çok ilginç içerikleri var. Seve seve bilgi aktarımına devam etmek isteriz.