RANA Kutvan; Türkiye’de almış olduğu moda eğitimini Parsons School of Design’dan aldığı derslerle pekiştirdi. Daha sonra City University of New York’da Psikoloji ve Sanat Tarihi üzerine çift anadal lisans eğitimi görerek yüksek onur derecesiyle mezun oldu. City University of New York’a devam ettiği süre zarfında dünyanın önde gelen psikologlarından Albert Ellis’in Enstitüsü’nde staj yaptı. Bu staj süresince Ellis’in bulmuş ve de geliştirmiş olduğu Rational Emotive Behavior Therapy’i (REBT) yakından inceleme fırsatı buldu. Kutvan, Albert Ellis Enstitüsü’ndeki stajının yanı sıra New York’un önemli psikoloji enstitülerinin düzenlediği workshoplara da katıldı. 2008 Mayıs ayında Türkiye’nin ilk Kişisel Gelişim ve Stil Danışmanlığı merkezi Karakter A’yı kurdu.
#1“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#TerapiPsikolojik destek almak isteyenler mutluka çevrelerinden bu konu ile ilgili biribirinden ilginç yorumlar almıştır. Yıllardır duyduğumuz bu cümleler terapiye karşı önyargılı olmamızı ve kafamızda bir sürü soru işaretlerinin oluşmasına neden olur. Peki duyduğumuz bu bilgilerin ne kadarı doğru? İşte terapiyle ilgili yıllardır duyduğumuz ve kafamıza kazınan o yanlışlar…
#Terapiİslami kaynaklara göre rüyayı gören, yorumlayacak kişi kadar dikkatli olmalıdır. Buna göre rüyayı gören kişi, gördüğü kötü rüyaları yorumlamamalı ve kimseyle paylaşmamalıdır. Aynı zamanda rüyayı gören kişiye tam olarak hatırlayamadığı rüyalar anlatılmamalıdır. Psikiyatrik kaynaklara göre rüya yorumu İslami kaynaklardan farklıdır. Psikiyatride özellikle psikanaliz alanında birçok yorum yapılmaktadır. Peki rüyada sarma görmek, rüyada sarma sarmak veya sarma pişirmek ne anlama gelir tüm detayları ile derledik.
“Yargılanmadan dinlenmek, ruh sağlımızı korumak ya da iyileştirmek için” psikolojik desteğe ihtiyaç duyabiliriz. Fakat bizim için en doğru psikoloğu veya psikiyatrı nasıl seçeceğiz? Üstelik birçok terapi ekolü de var. Koltuğa uzanıp çocukluğumuza mı döneceğiz, yoksa geçmişi geçmişte bırakmayı mı tercih edeceğiz?
#Hazan AKÖZ IŞIKAlman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay ZekaMimar Sinan GSÜ Sosyoloji Bölümü’nde verdiği ‘Savaş Ontolojisi’ derslerini aynı adla kitaplaştıran Ali Akay, dünya tarihine yön veren haklı-haksız, kanlı-kansız ihtilaflar ile felsefe, göstergebilim, sosyoloji, sanat tarihi ve mitolojiyi masalsı bir akıcılıkta harmanlıyor.
#Savaş OntolojisiGünümüzde çocukların teknoloji ve ekranla karşılaşma yaşları oldukça erken dönemlere çekilmiş durumda, oysa bazı ülkelerde bebek ve çocuk koruyucu ruh sağlığı adına ilk 3 ve4 yaşlarda ekran kullanımının sıfır düzeyde olmasına dair düzenlemeler oluşturduğunu da duyuyoruz. Bebek beyninin özellikle anne, baba ve sosyal çevre ile etkileşimi sayesinde geliştiğini, bu sayede sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar oluştuğunu; çocuklarda, başkasını gözlem, taklit edebilme ve oyun sayesinde öğrenmenin gerçekleştiğini biliyoruz.
#Konuk Yazar‘Transformers’ serisi yeni halkası ‘Canavarların Yükselişi’yle karşımızda. Biri eski asker, diğeri stajyer arkeolog olan yeni kahramanlarımız Optimus Prime önderliğindeki robotlarla dünyayı ele geçirmeye çalışan Unicron ve başhizmetkârı Scourge’a karşı mücadele ediyor. Steven Caple Jr. imzalı film, ışıltısız olay örgüsü ve hamasi diyaloglarıyla ‘serinin en zayıf halkası’ unvanını hak ediyor.
#UĞUR VARDANHer zaman hayatımızda olan ama son zamanlarda bir kavram olarak popülerleşen gaslighting, romantik ilişkilerden iş yaşamına birçok alanda herkesin başına gelebilecek bir tür duygusal istismar. Sevgililer, arkadaşlar, hatta patron-çalışan ilişkilerinde dahi görülebilen bu durumu yaşayanlarla ve Uzman Psikolog Berk Karaoğlu ile konuştuk. İşte detaylar...
#GaslightingÇoğumuz psikolojiye ilgi duyuyoruz. Günlük stresimiz, sorunlarımız için kendimize iyi geleceğini düşündüğümüz kitaplar okuyor, anlatılanları dinliyor ve öğrendiklerimizi de uygulamaya çalışıyoruz. Psikoloji alanındaki en iyi podcast’leri işin uzmanlarına sorduk.
#PsikolojiSanatatak’ın kurucusu ve eleştirmen Ayşegül Sönmez, çağdaş sanatı daha iyi anlayıp izlemek isteyenler için başucu kaynağı olacak bir kitap hazırladı. ‘Çağdaş Sanat Var mı?’da kafaları kurcalayan 30 soruya düşünsel derinliği olan ‘anlaşılır’ yanıtlar veren ve “Bu da sanat mı diye bıkmadan sormalıyız” diyen Sönmez’le kitabını konuştuk: “Bu kitap, çağdaş sanata aşk gibi yaklaşıyor galiba. Ona karşı, onun yanında, onunla kavga eder, onu aldatır, ona karşı çaresiz gibi...”
#Ayşegül Sönmezİngiltere turundan yeni dönen sanatçı ve müzisyen Maxim’in, Infinite Drama (Sonsuz Drama) isimli kişisel resim ve heykel sergisinin açılışı yapıldı. Gerçek adı Keith Andrew Palmer olan Maxim’in, İrem Deniz’in Miart Gallery London’da açtığı sergiyi daha ilk gecesinde 300 kişi ziyaret etti.
#LondraUzm. Dr. Aslı Aktümen, uzun süredir düzenlediği sinematerapiler, filmlerin psikolojik çözümlemelerini kaleme aldığı kitabı ve de Türkiye’de ilk defa dört farklı sanat dalı ile bir arada düzenlenen ‘Sanat ile Psikoterapi’ workshopları ile adından söz ettiriyor. Psikiyatri ve sanat alanında yaptığı çalışmalarla insanlara sanatın iyileştirici, birleştirici ve onarıcı gücünü hatırlatmak istediğini söyleyen Psikiyatrist ve Psikoterapist Aslı Aktümen, psikoterapinin sanata çok benzediğine, her ikisinin de bilinç altında ne varsa onu açığa çıkardığına dikkat çekiyor.
#Bursa‘Gözlemevi’ başlıklı sergiyle Çoruh Nehri’ne bakan kıraç tepedeki Baksı Müzesi’ne konuk olan usta heykelci Osman Dinç, “Benim eserlerim aslında doğada olan şeylerin, tohumların birer soyutlaması. Biz doğanın kendisiyiz. ‘Gözlemevi’yle etrafımızda, bizi kuşatan tüm çevreye bakmış oluyoruz” diyor.
#Osman Dinç‘Psikanaliz Defterleri’nin 8’inci parçası olan, ‘Çocuk ve Ergenlik Çalışmaları/Utanç ve Suçluluk’, zihnimizin entelektüel eğitimiyle değil, hayatımızla ilgili bir kitap. ‘Utanç’, “nasıl bir insan olacağımız” sorununun ilgili olduğu ölçüde, insan hayatının da merkezine, yani ergenlik dönemine odaklanır.
#Utanç Ve Suçluluk20. yüzyılın başında Avusturyalı bilim insanı Sigmund Freud'un yaptığı çalışmalar, psikolojik hastalıkların teşhis ve tasnif edilmesinde önemli rol oynadı. Psikanaliz biliminde ilerleme kaydedilmesi, hem obsesif - kompulsif bozuklukların hem de kişilik bozukluklarının hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağladı. Psikolojik hastalıklar nelerdir? Sizin için hem Latince hem de Türkçe isimlerini derledik.
Bireyin, hayata bakış açısını ve davranışlarını belirleyen asli unsurlara kişilik denir. Davranış kalıpları, meseleleri ele alış yöntemleri, üslup ve mizaç, kişiliğin temel unsurları arasında yer alır. Kişilik, çocukluk çağında şekillenmeye başlar ve ilk gençlik yıllarında son şeklini alır. Kişilik nedir, nasıl oluşur ve değişir tüm detayları ile derledik.
#Kişilik Nedir?İnsanlardan bazıları günlük yaşama uyum sağlamakta bazen zorluklar yaşayabilmektedir. Bu kişilerin problemlerinin neden kaynaklandığını kestirmek zor olmaktadır. Bu nedenle bu kişiler alanında uzman olan kişilerin desteğine ihtiyaç duymaktadır. Psikoterapi de bu bağlamda ele alınması gereken konulardan biri olarak belirtilmektedir. Peki, psikoterapi nedir? Nasıl yapılır? Psikoterapi ne işe yarar ve kimler yapar detayları ile derledik.
Psikoloji temalı dizilerde ana karakterlerin yaşadığı travmalar ve bu travmalarla nasıl yüzleştikleri anlatılır. Korku ve gerilim ögelerinin de yer aldığı psikolojik dizilerde genellikle karakterin tam olarak ne düşündüğünün ve nasıl hissettiğinin anlaşılması için iç ses kullanılır. Dünya genelinde en çok izlenen ve sevilen psikoloji dizilerini derledik.
Diziler sadece türlerine göre değil sezon ve bölüm sayılarına göre de birçok türe ayrılır. Bölüm sayısı önceden belirlenmiş olan tek sezonluk dizilere mini dizi denir. En kısa mini diziler 3, en uzunları ise 10 bölümden oluşur. Bu tür yapımlar genellikle internet kanallarından yayımlanır. Sizin için en çok izlenen mini dizileri detayları ile derledik.