Değerler, toplumun kabul ettiği ideal bir varoluş biçimi olarak tanımlanıyor. İnsanın hem kendi hem de çevresiyle olan ilişkisini belirleyen ve aynı zamanda karakteri ve toplumsal yapıyı şekillendiren değerler eğitimi, çocuklara erken yaşlardan itibaren verilmeye başlanıyor.
#Konuk YazarEğitim, bir değer kazandırma süreci olarak tanımlanabilir. Değer, insanın hem kendisi hem de çevresiyle ilişkilerinde düşünce, duygu ve davranışlarını biçimlendiren bir olgu. Bireylere şahsiyet, yani kişilik, karakter, kimlik kazandırdığı gibi toplumsal yapının da önemli belirleyicisi. Davranış bilimciler ve sosyal psikologlar değerlerin bir yandan bireysel tutum ve davranışları, bilişsel süreçleri etkilediğini, diğer yandan toplumun kültürel kalıplarıyla etkileşimde bulunduğunu ve onları yansıttığını belirttiler. Onun için değer, bir kişi ya da bir topluluğun ideal kabul ettiği var olma ya da hareket etme tarzıdır.
#Konuk Yazarİzmir’de beş küçük kardeşin anneleri yokken evlerindeki yangında ölümü yürekleri yakarken, ‘çocuk koruma sistemi’ de sorgulandı. En çok sorulan ise neden koruma altına alınmadıkları oldu. Akıllardaki soruları çocuk hakları uzmanı Prof. Dr. Tarık Tuncay’a sordum. İdeal çocuk koruma sistemi nasıl olmalı? Kötü koşullardaki çocuklar annenin itirazına rağmen korumaya alınabilir miydi?
#İzmirGünümüz teknoloji devrimlerinin en önemlilerinden biri olarak görülen Yapay Zeka (AI) ile dil öğreniminin yollarının kesişmesi, geleneksel dil edinme yöntemlerinin sonu mu yoksa dönüşümü için bir fırsat mı? Bu dönüşüm, öncelikle AI’ın kişiselleştirilmiş, verimli ve etkileşimli öğrenme deneyimleri sunma yeteneği ile karşılaştırılan geleneksel yaklaşımların zayıf ve güçlü yanlarını yeniden gözden geçirmemize olanak sağladı.
#Konuk YazarDeğerli okurlar... Bu haftaki yazımı kaleme alıp gazetemize göndermiştim ki Pençe Kilit Operasyonu bölgesinden acı haber geldi. Teröristlerle girdikleri çatışmada şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve tüm milletimize baş sağlığı dileyerek başlamak isterim. İçimize düşen bu korlar yanardağ oldu. Artık bu son olsun diliyorum...
#Serenad AltanCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız bu yılda, bu coşkuyla gelecek nesillere armağan etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yapılan çalışmalarla verilen emeklerle geleceğin yolunu aydınlatmayı kendine vazife bilen tüm Cumhuriyet insanlarımızla ikinci yüzyıla giriş yaptık.
#Konuk YazarMilli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli Savunma Üniversitesi'nin 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı'nın açılış töreninde konuştu. Bakan Güler, Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik 1-8 Ekim tarihlerinde düzenlenen kapsamlı hava operasyonlarında, örgütün gelir kaynakları ve tesisleri imha edilirken 150'den fazla terörist etkisiz hale getirildiğini belirtti.
#Milli Savunma BakanlığıYolculuk yaparken yanınızda arabayı kullanan, yola dikkatlice baktığını ve iyi araba kullandığını düşündüğünüz kişinin o anda gözleri açık bir şekilde uyku haline geçtiğini, hipnotize olmuş gibi arabayı kullanmaya devam ettiğini söylesek ne yaparsınız? Gözünüzde canlanan bu sahnenin yaşanmış olma olasılığı çok yüksek ama çoğu kişi bunun farkında bile değil. ‘Yol hipnozu’ adı verilen bu durumu hem yaşayan birinin ağzından dinledik hem de uzmanlarla konuştuk.
#Trafik KazasıVideo oyunları, yaz tatilini evde geçirmek zorunda kalan çocukların en büyük eğlencesi. Birçok çocuk çevrimiçi oyunları tanımadığı kişilerle oynuyor, kimi zaman sohbet odalarında, yaşıtı olmayan kişilerin söylemlerine maruz kalıyor. Uzmanlar “Çocuklarınızın izlediği videoları, oynadığı oyunları bilin ve onunla bu konuda bol bol sohbet edin” diyor.
#Ömür KurtABB ile TED Üniversitesi’nin ‘Kurtuluş Parkı’nı yeniden işlevsel hale getirmek’ amacıyla imzaladığı iş birliği protokolü, ABB Meclisi kararıyla feshedildi. ABB yönetiminin talebi üzerine alınan kararla ilgili Başkanlık Yazısı’nda iş birliği yapılmasına ihtiyaç kalmadığı belirtildi.
#AnkaraSon haftalarda bazı bölgelerde etkili olan aşırı yağışlar çiftçinin takvimini bozdu. İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da buğday için hasat iki haftadan fazla ileri attı. Bazı bölgelerde aşırı yağışlardan dolayı verimde kayıp beklenirken kıraç bölgelerde ise artış ön görülüyor.
#ÇiftçiAKINCI TİHA’dan atılan İHA-230 füzesinin 140 kilometreden hedefi vurması Türkiye için yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Ankara bu atışla ilk kez havadan atılan balistik füze gibi son derece stratejik bir imkana kavuşmakla kalmadı aynı zamanda mühimmat ve platformlarda yerli/milli sistem sahibi olmanın önemini bir kez daha göstermiş oldu.
#İHA-230Ülkemizde yakın zamanda yaşanan deprem felaketi hepimizi derinden sarstı ve üzdü. Yaşanan tüm zorluklarla baş etmeye çalışırken eğitim-öğretim aksadı, deprem bölgesinde eğitim-öğretime devam eden 3 milyon 600 bin öğrencinin 217 bini başka illere nakil oldu. Bu durum özellikle Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav ile üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerimiz için ayrı bir dezavantaj oluşturdu. Öğrenciler sınava hazırlanma sürecinde kişilik özellikleri, yüksek beklenti, ebeveyn tutumu ve kıyaslamalar gibi nedenlerden dolayı sınav kaygısı ile karşı karşıya kalabiliyorken yaşanan bu süreç stres ve kaygılarını artırdı.
#Konuk YazarDoğal afetler, ülkemizin değişmez gerçekliklerindendir. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremi başta olmak üzere her yaşanan afet bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Deprem, sel gibi doğal afet durumlarında bireylere fiziksel ilk yardım uygulamalarının yanında, yaşanan felaket olaylarından hemen sonra uygulanması gereken ilk ve acil psikososyal müdahale psikolojik ilk yardımdır.
#Konuk YazarÇocuklarımızı teknolojik araçların ve internetin aşırı kullanımı sonucunda ortaya çıkan davranışsal bağımlılıklardan korumak için dijital ebeveyn olmamız gerekiyor. Dijital çağ döneminde teknolojiyi yerinde, zamanında ve etkin kullanmasını çocuklarına öğretebilen ve e-davranış rol modeli olabilen anne ve babalara dijital ebeveyn denir.
#Dijital Çağda Ebeveyn Olmak