Ekranların tanınan ve sevilen ismi Prof Dr. Arif Verimli, insanlara ışık tutan yorumlarıyla dikkat çekiyor. Müge Anlı'nın programından ayrılmasının ardından zaman zaman televizyon programlarına konuk olmaya devam eden Arif Verimli'nin hayatı merak ediliyor. Peki, Prof Dr. Arif Verimli kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte merak edilenler...
#Prof. Dr. Arif VerimliBir bayram daha COVID-19’un gölgesinde geçti. Tatil yörelerinden gelen ‘sosyal mesafesiz’ görüntülere rağmen pek çok kişi de doktorlarımızın tavsiyelerine uyup sevdikleriyle uzaktan bayramlaştı. Peki torunlara karşı ‘soğuk aile büyüğü’ olmak zorunda kalmanın ruhlardaki etkisi nedir? Virüsle ilgili halen pek çok şey muamma. Mesela COVID-19’u atlatan bir hasta tekrar enfekte olabiliyor mu? Olasılıklar neler? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriSon beş ayda hayatımızın ortasına yerleşen virüsler aslında tarih boyunca insanlığın başının belası olmuş… Milattan önce yaşamış firavunların mumyalarında bile rastlanabilen ve Latince ‘zehir’ anlamına gelen virüslerin varlığı ancak 17. yüzyılda keşfedilebildi. Peki bunun, günümüzün bilgisayar virüsleriyle ne ilgisi var? Son zamanlarda artan şiddet olayları pandeminin yarattığı gerginliğin kalıcı bir etkisi mi? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriYabancılara karşı savunma için bağışıklık sistemimizin ürettiği antikorlar cinsiyet ayrımı yapar mı? Israrla maske takmayan insanların sorunu ne? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, filyasyon çalışmaları süresinin 48 saatten 12 saate kadar indiğini söyledi. Bu ne anlama geliyor? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriEtrafımdaki bir çok kişi evden çıkmaya korkar hale geldi. Dışarı çıkma korkusu olarak da bilinen agorafobi vakalarında artış var mı? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İstanbul ‘pik’i tamamlarken, Anadolu henüz birinci dalgada pik’e ulaşmadı” dedi. Bir kere pik’e ulaşan şehirler rahatlayabilir mi? Cenazelerde neden endişelenmeliyiz; merhumdan mı yoksa yakınlarından mı? İşte cevaplar…
#GazetehaberleriKoronavirüsle ilgili gelişmeleri yakından takip edenlerin en sık duyduğu şeylerden biri de ‘The Lancet’ oldu. “Lancet’te yayınlanan araştırma…”, “Lancet’te duyurulan haber…” Peki nedir bu Lancet? Bir işyeri sahibi, uzun süre evden çalıştıktan sonra ofise gelip konsantre olamayan çalışanlarından yakınıyor. Ne yapmalı? Virüsün testlerde tespiti en erken ne zaman yapılabiliyor? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriNormalleşme sürecinde vaka sayılarının artması üzerine maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı. Ancak sürekli maske takmak herkes için kolay değil. KOAH ve astım gibi solunum rahatsızlığı olanlara maskenin zararı var mı? COVID-19’u fiziksel olarak atlatan ama ruhsal olarak henüz iyileşemeyenler ne yapmalı? Üç aydan fazla süren karantina döneminde kaybolan uyku düzeninizi nasıl geri getirebilirsiniz? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriVirüsün en yaygın bulaşma biçimlerinden biri kalabalık ortamlarda hapşırıkla ortaya saçılan damlacıklar. Peki hapşırık mekanizması nasıl çalışıyor? 65 yaş üzeri vatandaşlara ‘geceler’ neden yasak? COVID-19 salgını, ‘yalnızlık pandemisi’ ismiyle de anılıyor. Yalnızlık pandemisinin toplum ve bireyler üzerindeki etkisi nedir? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriBüyüklerimizi korumak için onlara mesafeli davranmak zorundayız. Sevgimizi onlara yaklaşmadan göstermenin yarattığı eksiklikle nasıl mücadele edeceğiz? Dünya Sağlık Örgütü, salgının başından beri günlük en yüksek vaka sayısına ulaşıldığını açıkladı. Pandemi yavaşlamıyor mu, seyri nereye doğru ilerliyor? COVID-19 ilaçları saç döker mi? Hastalığı atlatan sağlık personelinin, yeniden hastanede çalışmaya başladığında korunaklı giyinmesi gerekiyor mu? İşte cevaplar…
#Gazetehaberleriİngiltere’de ilan edilip daha sonra vazgeçilen, İsveç’te kısmen uygulanan ‘sürü bağışıklığı’ nedir ve bugüne kadar hiç işe yaradı mı? Eski zamanlarda salgınlarla nasıl mücadele edilirdi? Evde geçirdiğimiz üç ay alkol tüketim alışkanlıklarını artırdı mı? Virüs ter, gözyaşı, kan ve idrar gibi vücut salgılarında yaşayabiliyor mu? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriBir vatandaş isyan ediyor: “Sakin bir insanım ama salgını umursamayanlara karşı kontrol edilemez bir öfke duyuyorum! Ne yapmalıyım?” Hangi klima, ne kadar güvenli? Bulunduğunda, biz aşı olunca riskli yakınlarımız da korunmuş olacak mı? Dünya Sağlık Örgütü’nün belirtisiz hastalarla ilgili açıklamaları kafa karıştırdı. Virüs bulaştırıyorlar mı, bulaştırmıyorlar mı? İşte cevaplar...
#GazetehaberleriSeyahat yasaklarının kalkması ve tatil sezonunun başlamasıyla pek çok kişi memleketlerine aile büyüklerine gidiyor. Bu ziyaretlerde nelere dikkat edilmeli? Bir ara COVID-19’un gençlerde de damar tıkanıklıkları ve beyin felcine sebep olduğuna dair haberler vardı. Bu bilgi doğru mu? İşe dönüş gerginliğine karşı ne yapılabilir?
#GazetehaberleriAraç içi normalleşmede son durum nedir? Bir araca en fazla kaç kişi binebiliyoruz? Sigarayı bırakmak, korona virüsünü atlatma riskinizi düşürür mü? Son bulgulara göre COVID-19 aslında yüzeylerden bulaşmıyor muymuş? İzolasyonun içe kapanıklık etkisi kalıcı olur mu? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriSuna KANLICALI soruyor: Son açıklanan rapora göre Türkiye’de COVID-19 ile izlenen hastaların yüzde 9.5’i ayakta, yüzde 79.4’ü izole servislerde, yüzde 11.1’i yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmiş. Şu anda hastanelerin yoğun bakım üniteleri ne vaziyette? Yoğun bakım ve bahsi geçen ‘izole servis’lerde neler yaşanıyor?
#GazetehaberleriMustafa Nuri BİLGE soruyor: 29 Mayıs’ta cami avlularında namaza izin çıkacağını okudum, sevindim. Ancak namazda secdeye varıldığında ağzım, burnum, alnım halı ya da avluda hasır yaygıya doğrudan temas edecek. Bu durumda maske koruyacak mı? Camide nasıl bir tedbir almalıyız?
#GazetehaberleriErdal ÖZ soruyor: Samsun’dan yazıyorum. Amasya’nın bir köyünde yaşayan annem ateşlenince 112 ekibine haber verdim. Annemi Amasya’ya pandemi hastanesine getirdiler. Şikâyeti sadece yüksek ateş ve ishaldi. Yapılan ilk test negatifti ama doktorlar “Bir hafta burada kalacaksın” diyerek testler yapmaya devam etmiş. Testi pozitif çıkıp 4 günde hastaneden taburcu olan insanlar var. Kalması doğru muydu sizce?
#GazetehaberleriBircan YILDIRIM soruyor: Eşimle yeni evli sayılırız. Evliliğimize alışma sürecinde koronavirüs ortaya çıktı ve evde birbirimizin farklı huyları gözümüze çarpmaya başladı. Özellikle uzun sokağa çıkma yasaklarında ne yapabiliriz?
#GazetehaberleriSemra BİCİK soruyor: Bayan giyim mağazamızı belirtilen koruma kuralları doğrultusunda açacağız. Birkaç sorumuz var... Müşterinin, el dezenfektanı kullanarak raflarda veya askıda dokunduğu giysilerde sorun olur mu? Giysileri kabindeki denemeler sonrasında ne kadar süre kaldırmalıyız? Bu ürünler 100 derecelik buharlı ütü ile dezenfekte olabilir mi? Ne şekilde dezenfekte ile satışa sunabiliriz? UV ile dezenfeksiyon deniyor, bu nasıl olacak? Çalışanlarımızı nasıl koruyacağız?
#GazetehaberleriMurat ZEREN soruyor: Virüs riskinin en yüksek olduğu ortamlar marketler gibi... Ama şu anda marketlerde temassız alışveriş yapmak mümkün değil. Bunun için nasıl bir yol izlenebilir? Maske ve eldivenlerin ne derecede sağlıklı olduğunu düşünüyorsunuz? Virüs taşıma oranı yüksek değil mi? Değiştirme sıklığı ne olmalı?
#Gazetehaberleri