Mental yorgunluk, fiziksel yorgunluktan farklı olarak, daha çok zihinsel kapasitenin aşırı zorlanması ve duygusal tükenme ile karakterize edilir. Çalışmalar öğrencilerin günlük eğitim faaliyetlerinin gerektirdiği dikkat, anlama, ilişkilendirme, yorumlama, belleğe yerleştirme gibi mental faaliyetlerin mental yorgunluğa neden olduğunu göstermekte. Psikolojik yorgunluk, problem çözme ve karar verme becerilerini, dikkati ve günlük işlevselliği olumsuz etkileyebilir.
#Konuk YazarŞiddet eğilimi çok boyutlu, karmaşık bir konufakat üzerinde uzlaşılan bir yönü var. Şiddet ortaya çıktıktan sonra onu çözmek yerine, önlemeye odaklanmak gerekir. Çünkü ortaya çıktıktan sonra uygulanabilecek çözümler çok daha zor ve maliyetli olabilir. Geri dönüşü olmayan güçlükler doğabilir.
#Konuk Yazar2021 yılında yayımlanan “Sır ve Gölge” adlı romanıyla tanınan yazar Selcen Gür, kişisel gelişim, felsefe, psikoloji ve tasavvufla harmanlanmış yeni kitabı “Plaza Sufisi”ni okurla buluşturdu. Gür, Tara Kitap etiketiyle raflardaki yerini alan kitabında, günümüz insanının “hakikat”e dair sorularını, tasavvuf ve pozitif psikolojinin bakış açılarıyla ele alıyor. Selcen Gür’le “Anlamlı bir hayat yaşamak isteyenler okusun” dediği kitabını konuştuk.
#Selcen GürÇoğu eşlerini, evlatlarını, yakınlarını, evlerini kaybetti. Hayatlarının belki en huzurlu ve dingin olması gereken döneminde onca sorunla kalakaldılar... Afet dönemlerinde yaşlılara nasıl davranılması, neler yapılması gerektiğini ve böyle bir deprem sonrası onları bekleyen olası sorunları uzmanlara sorduk.
#Yaşlılara Saygı HaftasıKültür kavramı insanoğlunun meydana getirdiği maddi manevi bütün değerleri ifade etmek için kullanılır. İlk insandan günümüze kadar yaşanan tarih sahnesinde üretilen düşünceler, teknikler, üretim yolları ve materyalleri, tabiatta yapılan değişikliklerin bütünü kültürün unsurlarını oluşturulur. En yalın tanımıyla kültür insanoğlunun hayatı yaşama şeklidir.
#Konuk YazarSürdürülebilir kalkınmanın cinsiyet eşitliği, dezavantajlı grupların ihtiyaçlarının gözetilmesi, gıda israfının azaltılması, çölleşme ve kuraklıkla mücadele, biyoçeşitliliğin korunması gibi sosyal ve çevresel konularına odaklanan ve psikolojik yönüne dikkat çeken ‘23’üncü Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi’ Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ve İstanbul Kültür Üniversitesi iş birliğinde düzenleniyor. Ana teması ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin Psikolojik Danışma ve Rehberlik’ olan kongrenin parolası ise ‘Harekete Geç ve Kimseyi Geride Bırakma’ olarak belirlendi.
#Harekete GeçBilinmezlik herkes için ayrı bir anlam taşıyabilir. Genellikle başımıza geleceklerin en kötüsü olarak düşündüğümüz bu durum aslında daha iyi bir fırsatın habercisi olabilir mi? Jungian Dönüşüm Koçu Işıl Çetinkaya, toplum olarak bize öğretilen en son şeyin risk almak ve de belirsizliği kucaklamak olduğuna dikkat çekerken, bu durumla başa çıkamamanın insanları mutsuzluğa ve depresyona sürüklediğini belirtti. Pandemi ile birlikte hayattaki her şeyin planlanamayacağı yönünde ortak bir öğreti oluştuğunu da anlatarak, “Bilinmeyenden korkmak normaldir ancak bir planınızın olmaması daha korkunçtur. Sistem bize önemli bir ders verdi. Hem bireysel hem profesyonel iş yaşamımızda acil cevap aramamız gereken konu bilinmeyeni nasıl kucaklayacağımız sorusudur” dedi.
#BursaBaşkaları ile nasıl iletişim kurduğumuz ve nasıl anlaştığımız ile ilgili etkili olan pek çok farklı duygu çeşidi vardır. İnsan, duyguları ile var olan bir canlıdır. Bu nedenle de insan hayatında duyguların çok büyük bir önemi bulunur. Bazı duygular yönetilebilirken bazıları ise yönetilemeyebilir. Duygular nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#DuyguMental sağlık, ruh sağlığı olarak da tanımlanabilmektedir. Kişinin mental sağlığı, psikolojik iyi hal veya zihinsel bir bozukluğun olmadığı düzeyi açıklar. Mental sağlık düzeyi, kişinin sağlık durumu hakkında da bilgi verici nitelik taşımaktadır. Peki, Mental sağlık nedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Mental SağlıkModern yaşamın yan etkilerinden biri olarak değerlendirilebilecek sağlıksız mükemmeliyetçilik, başta sağlık problemleri olmak üzere bireyin hayatının diğer alanlarında da pek çok olumsuzluğa davetiye çıkarıyor. Kendini değersiz gören kişi, kendisini suçlar ve utanç duyar. Bu kişide duygusal kabızlığa kadar gidebilir. Sağlıklı mükemmeliyetçilikte kişi olumluya odaklanıyor.
#MükemmeliyetçilikYaşamı anlamlı kılmak, hayatın anlamını kavrayabilmek, kişinin güçlü yönlerini fark etmesini sağlamayı hedefleyen pozitif psikoloji, tüm dünyada yeniden keşfedilen ve önemi anlaşılan bir alan. Küresel mutluluk, küresel barış için bunu öğrenmeli ve öğretmeliyiz. Daha yaşanılır bir dünya için bu şart!
#Pozitif PsikolojiYardımlaşma hem insani hem toplumsal anlamda çok önemli ve çok da gerekli. Kadim kültürümüzün önemli bir değeri olan yardımlaşma kavramı, dünyada da yeniden keşfediliyor. 21. Yüzyıl becerileri arasında yer alan yardımlaşma, popüler kültürde bir zamanlar kaybettiği anlamını yeniden kazanıyor.
#YardımlaşmaToplumumuz için çok kıymetli olan günleri yaşıyoruz. Paylaşmanın, ortak duygularda buluşmanın, bir arada olmanın kıymetini anladığımız özel günlerde bir araya gelmek, kuşakların buluşması çok değerli. Aile büyüklerinin genç kuşaklara tecrübelerini aktarması her iki taraf için de hem anlamlı hem de çok yararlı. Çocuğun gelişiminde sosyal öğrenmenin pek çok yararı olduğu anlaşıldı. Asırlardır devam eden geniş aile kültürümüz çocuğun gelişiminde önemli çözümler sunuyor.
#AileHale Caneroğlu, 5 yıl boyunca “Avrupa Yakası”nda ‘Yaprak’ karakterini canlandırdı. Şarkıcılık da yapan Caneroğlu, bir gecede eğlence sektörünü bırakmaya karar verdi ve kendine farklı bir yol çizdi. Kişisel gelişim uzmanı ve motivasyonel konuşmacı olan Hande Caneroğlu, yeni hayatını anlattı.
#Hale CaneroğluTüm dünyayı etkisi altına alan küresel salgın, bedensel olduğu kadar ruhsal ve toplumsal bir kriz durumuna dönüştü. Salgın süreci fizyolojik, psikolojik, toplumsal/sosyal ve duygusal anlamda her yaştaki birey için yaşamı zorlaştıran ve ruh sağlığını tehdit eden olağanüstü bir durum. Okul psikolojik danışmanları salgın sürecinde çocuklara ve ailelerine destek olmak amacıyla gerek salgının psikolojik etkilerini azaltmak ve çocukların kendini toparlama gücünü artırmak amacıyla çevrim içi çalışmalarla gerekse normalleşme sürecinde çocukların okula uyum sağlamalarında büyük bir fedakârlık örneği sergilediler.
#PROF. DR. ŞERİFE IŞIK KİMDİR?COVID-19 salgın sürecinde sınava hazırlanan öğrencilerimiz zor bir dönemi geride bırakmak üzeresiniz. Hafta sonu yapılacak sınavla ilgili en çok hissedilen duygulardan bir tanesi kaygıdır. İlk olarak kaygıyı gerçekçi bir şekilde anlamak önemli olacaktır. Kaygı, stres verici durumlarla karşılaştığımızda hepimizin belli ölçülerde yaşadığı bir uyarılmıştık durumudur. Kaygının belli bir düzeyde yaşanması doğaldır çünkü belirli bir derecede yaşanan kaygı motive edicidir ve performansınızın yükselmesine yardımcı olabilir.
#COVID-19Zorlukların bizi etkilemesi, zorluklara yüklediğimiz anlama göre değişiyor. Çok vurguladığım bir söz vardır. Acı ve zorluk büyümenin bir parçasıdır. Acı yoksa sancı yoksa büyüme yoktur. Kazanç yoktur. “No pain no gain” zorluk yoksa kazanç yok! Bu, gizli psikoloji yasasıdır. Bu kurala göre zora talip olan ve onu aşan kimse onun içerisinden büyüyerek çıkar.
#ZorlukPembe fili düşünme kitabıyla tanınan Zeynep Selvili'nin babası vefat etti. Bir süredir kanserle mücadele eden babasının yanında olan Zeynep Selvili, vefat haberini “Sen şu hayatın bana en güzel hediyesisin. Yeniden kavuşacağımız güne dek hoşça kal babiş, artık dedem ve babaanneme emanetsin” sözleriyle duyurdu. Vefat haberi ardından Zeynep Selvili'nin hayatı bir kez daha gündeme geldi. İşte Zeynep Selvili'nin hayatıyla ilgili bilgiler...
#Zeynep SelviliDiş protez (MYO), diş hekimlerinin tedavi planlarına uygun bir biçimde hayata geçirmiş oldukları tedbirleri uygulamayı hedefleyen bir programdır. Sizin için Diş Protez (MYO) bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanlarını detayları ile derledik.
#Diş Protez (Myo) Bölümü Nedir?Adli bilimler, adli ve idari soruşturmalar sonucunda elde edilen delillerin incelenmesi, değerlendirilmesi ve kanıtlanması için teknik hizmetlere verilen genel addır. Adli bilimler bölümü nedir? Mezunları ne iş yapar? Sizler için derledik.
#Adli Bilimler Bölümü Nedir?Pandemi sürecinde belki de en çok ihmal edilen ve bilişsel, zihinsel, duygusal, akademik ve daha birçok alanda doyurulması en zor çocuklar olan üstün potansiyelli çocuklarımız olmuştur.
#Üstün Potansiyelli ÇocuklarMutluluğu zevk peşinde koşmak, sürekli neşelenmek ve eğlenmek olarak algılayanlar var. Aslında pozitif psikoloji çalışmaları bize neşenin mutluluk olmadığını öğretti. Mutluluk hissi iç mutluluk-huzur hissiyle yakından ilgili. Toplumda mutluluk kavramının doğru biçimde algılanmadığını ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, toplumda doğru algılanmayan mutluluk kavramı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
#MutlulukÇocuklar için yazdığı bilim kurgu kitaplarıyla tanınan, mühendis, yazar, profesyonel koç, mentor ve pozitif psikoloji danışmanı olan Damla Kunç Koçman, “evdekal” sürecinde çocuklarla iletişim kurmakta zorluk çeken ebeveynlere tavsiyeler verdi.
#Çocuk