Çankaya Köşkü’nde farklı bir heyecan vardır; çünkü Mustafa Kemal’in özel konukları gelecek, yemekte ülkenin geleceğine dair konular konuşulacak ve ertesi gün Cumhuriyet ilan edilecektir... Levent Onan imzalı ‘Son Akşam Yemeği’, bu önemli günde yaşananlara köşkün yanındaki mutfağın sakinlerinin cephesinden bakarken temel olarak Osmanlı’yla Cumhuriyet arasındaki tarihsel sürekliliğe vurgu yapıyor.
#CumhuriyetDC Comics ailesi üyelerinden ‘The Flash’ın ilk solo filmi, ana karakterin küçükken kaybettiği annesini yeniden hayata döndürmek için zamanla oynaması üzerine bir öykü anlatıyor. Günümüz ‘süper kahraman filmleri’ fazla fabrikasyon duruyor. ‘The Flash’ ise tamamıyla olmasa da birçok yönüyle orijinal, farklı, mizah dolu, zekice detaylara sahip bir yapım hüviyetine sahip.
#The FlashEdebiyat eleştirmeni ve denemeci Pierre Bayard, kült eserleri okumada bir fikir ortaya atıyor. Türkçede yeni yayımlanan kitabı ‘Peki, Ya Eserler Yazar Değiştirseydi?’de müellifleri değiştiriyor. Ortaya attığı bu alışılmadık açıyla kendimizi ve okuduklarımızı yeniden keşfetme imkânı tanıyor yazar.
#Peki Ya Eserler Yazar DeğiştirseydiII. Nikolay neredeyse bütün Avrupa hükümdarları gibi Victoria’nın torunları arasındaydı. II. Wilhelm doğrudan torunuydu. II. Nikolay onun kuzeniydi. Hükümdarlardan oluşan bir aile resminde İngiltere Kralı VII. Edward, Kayzer Wilhelm ve II. Nikolay’ın birbirlerine ikiz kadar benzedikleri görülür. Ayrıca II. Nikolay uzaktan kuzeni sayılabilecek Hessen-Darmstadt hanedanının prenseslerinden Alix Helena (yeni Ortodoks vaftiz adıyla Çariçe Aleksandra Fyodorovna) ile evlendi.
#YazarlarEn son kimden, ne tavsiye aldınız? Hayatınızın istikametiyle, kişisel gelişiminizle ilgili birilerinin fikrini sorar mısınız? Herkesin bir şeyler önermesi, her kafadan bir ses çıkması yıldırdı mı yoksa sizi? Bu dertlere derman olacak bir kitap çıktı bu hafta. Gazeteci arkadaşımız Yenal Bilgici, Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. İlber Ortaylı’yla meslek seçiminden seyahat tercihine, neleri okumak gerektiğinden hangi yaşı, nasıl tecrübe edeceğimize, hayatta doğru seçimler yapmanın yollarını konuştu. Ortaya, ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır’ çıktı. Ortaylı ve Bilgici’yle bir araya geldik.
#İlber OrtaylıSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenen Costakis Koleksiyonu’ndan ve Rusya’daki müzelerden derlenmiş 513 yapıt bize ‘Rus öncü sanatı’nı tüm açıklığıyla gösteriyor. 20’nci yüzyılın bu çok önemli akımının, bu heyecan veren, kapsamlı sergisi en çok bir üniversite müzesine yakışırdı. ‘Rus Avangardı: Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek’, yılın en önemli sergisi.
#Modernistİnsanlık tarihini kökten değiştiren olaylardan biri: 1917 Ekim Devrimi. Dünyayı bu denli etkileyen ve tüm dengeleri değiştiren bir devrim elbette sinemayı da etkiledi. 91. sayımızın SineList sayfasında Sovyet Sinemasını ve dünya sinemasına bıraktığı izleri konuşacağız.
#Sovyet SinemasıGörsel sanatların tarihine dair her kitap zevklerimizin niteliğini belirler. Sessiz filmleri seyreden biri olarak bu konudaki bir kitap elbette benim fazlasıyla ilgimi çekti. Ali Özuyar’ın ‘Sessiz Dönem Türk Sinema Tarihi’ kitabı sinemamızın gelişimini aktardığı gibi o dönem dünya sinemasındaki filmlerle karşılaştırılmasını sağlıyor.
#Doğan HızlanMUĞLA'nın Ortaca ilçesi İztuzu Kumsalı'nda, 1986 yılında nesli tükenmekte olan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının koruma çalışmalarını başlatan İngiliz çevreci 94 yaşındaki June Christine Haimoff'un öyküsünü konu alan 'Ben'e Yolculuk-Journey To Self' belgesel filminin Dalyan'daki çekimleri tamamlandı.
#MUĞLAPeter Greenaway, İstanbul Film Festivali’nin bir anlamda ‘Sinematek’ görevini üstlendiği dönemin bize tanıttığı büyük ustalardan. Galli yönetmen, çoğu sert, özellikle görsel açıdan izlenmesi meşakkatli ama kayıtsız da kalınamayacak onca filmiyle attığı her yeni adım heyecanla takip edilen bir yaratıcı oldu hep...
#‘Eisenstein Meksika’DaErden Kıral’ın yeni filmi ‘Gece’, ‘90’larda Güneydoğu Anadolu’daki köyleri boşaltılarak göçe zorlanmış bir Kürt ailenin, şehrin varoşlarında kaybolmaya yazgılı dört kardeşin hikâyesi. Başrollerde Nurgül Yeşilçay, Mert Fırat, Vildan Atasever ve İlyas Salman var. Hasan Özkılıç’ın ‘Zahit’ romanından uyarlanan filmi yönetmeni Erden Kıral’la konuştuk.
Afiş sanatına ilgi duyanlar açısından geçen hafta cuma günü Londra’da ilginç bir sergi açıldı. GRAD Galerisi (Rus Sanatları ve Tasarımı Galerisi) ve Antikbar (www.antikbar.co.uk) iş birliğinde düzenlenen “Kino/Film: Sessiz Perdenin Sovyet Afişleri” sergisi, Sovyet sinema afişlerinin altın çağı kabul edilen 1920’lerden orijinal eserler içeriyor.
Ermenistan’ın başkenti Erivan’da, yıkıldım yıkılacağım diyen evlerin arasında bir müze. Dışarıdan son derece sıradan görünen iki katlı binanın içine girer girmez başlıyor şaşkınlığımız. Kimi zaman ürkütücü, kimi zaman irkiltici eserler arasında gezinirken şaşkınlık katsayısı her an biraz daha artıyor. Sergey Parajanov Müzesi, Paris, Londra veya New York’ta gördüğümüz birçok müzeden daha çarpıcıydı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beyoğlu'ndaki bir sanat galerisinde düzenlenen resim sergisinin kokteylinde davetlilerle mahalle sakinleri arasında çıkan arbedeye ilişkin “Beğenmediğimiz türkü olabilir, şarkı olabilir, resim olabilir ama onu yapan, onu besteleyen sanatçıya hep saygı duymamız gerekir” dedi.