Akasya gamı ya da diğer bir ifade ile Arap zamkı, farklı kültürlerde Zamk-ı Arabî, Sudan zamkı, akasya zamkı, Senegal zamkı, Hint zamkı olarak da bilinir. Arap zamkı, akasya (sensu lato) ağacının iki türü olan, Senegal akasyası (şimdiki adı Senegalia senegal) ve Vachellia (Acacia) seyal sertleşmiş özsuyundan oluşan doğal bir zamktır. Sağlık açısından bazı faydaları olduğu bilinen akasya gamı, alternatif tıp içerisinde kullanılmaktadır.
#Arap ZamkCanlılarda monomer adı verilen küçük moleküller bir araya gelerek çok daha büyük molekülleri meydana getirirler. Bu şekilde fonksiyonel ve daha kompleks bileşikler elde edilir. Örneğin, glikozlar bir araya gelerek daha büyük karbonhidratları meydana getirir. Aynı zamanda amino asitler bağlanarak da proteinleri meydana getirir. Glikozit bağı nedir, nerede ve nelerde bulunur sizler için derledik.
#EğitimHücre, canlı bir organizma içindeki bağımsız olarak işlev görebilen en küçük işlevsel birimdir. Ökaryotik hücreler türleri, genel olarak hayvanlar, bitkiler, algler ve mantarlarda bulunmaktadır. Peki, Ökaryotik hücre nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ökaryot Hücre Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Marmara Denizi'ndeki canlı yaşamını ciddi şekilde etkilemeye başlayan deniz salyası vatandaşları tedirgin ediyor. Konu hakkında konuşan Prof. Dr. Adnan Ayaz, "Müsilaj Karadeniz suyunun içinden 15 metre kalınlıkta Ege Denizi'ne doğru akıyor. Müsilajın oluşma süresi değişti. 2007 yılında yaşadığımız müsilaj olayı ekim ayı sonlarında olmuştu. Şu anda ise Marmara Denizi'nde ocak ayında başladı. Mart ayında Çanakkale bölgesini etkiledi. " dedi.
#ÇanakkaleTüm dünyayı sarsan ve hala devamlılığını sürdüren pandemik bir salgın olan Covid 19 ile birlikte daha fazla duymaya başladığımız kelimelerden biri de antijen kelimesidir. Antijen nedir? Antijen testi ne işe yarar? İşte antijen ile ilgili bilinmesi gereken bilgiler.
#Antijen Nedir?Kimya-Biyoloji Mühendisliği bölümü her geçen gün gelişmekte ve ilerlemekte olan bir bölümdür. Bölümü tercih etmek isteyen öğrenciler ise bu bölüm ile alakalı olarak bilgi almak istemektedir. Kimya-biyoloji mühendisliği nedir, mezunları ne iş yapar, bölümdeki dersler nelerdir ve iş imkanları nasıldır sorularının cevaplarını derledik.
#Kimya - Biyoloji Mühendisliği Bölümü Nedir?Dünyayı etkisi altına alan COVİD-19’la mücadele sürerken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, son günlerin en çok konuşulan konusu olan zatürre ve grip aşıları hakkında bilgi verdi, iki aşıyı da yaptırması gereken hasta grubunu açıkladı.
#Zatürre AşısıKoronavirüs salgını dünya genelinde yeniden yükselişe geçince sonbaharla birlikte beklenen grip ve zatürre salgınlarına karşı nasıl korunacağımız çok daha önem kazandı. Uzmanlar koronavirüs enfeksiyonu ile birlikte maruz kalınacak grip ya da zatürre enfeksiyonunun güçsüz bir bedende hayati tehlike yaratabileceğine dikkat çekiyor ve aşıyla bağışıklık kazanılması gerektiğini söylüyor.<br><br>Peki, grip ve zatürreden korunmak için ne yapmalı? Grip ve zatürre aşısını kimler, ne zaman olmalı? Faydası ne olacak? Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Şevin Demir merak edilen bu soruları yanıtladı.
#ZatürreCOVID-19 ile birlikte zatürre aşısı olmalı mı olmamalı mı tartışmaları sürüyor. Halk arasında zatürre aşısı olarak bilinen pnömokok aşısının COVID-19’a karşı korumadığını, ancak bazı risk grubundaki kişilerin yaptırmasının önemli olduğunu hatırlatan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, pnömokok aşısı ile ilgili en çok sorulan sorulara ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte aklımızda bulundurmamız gereken 11 gerçek...
#Zatürre Aşısı“3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası” kapsamında zatürre ve grip aşısı hakkında bilgilendirmede bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Kaya, “Aşı, bulaşıcı hastalıkları önleme ve toplum sağlığını korumada en etkili ve güvenilir koruyucu sağlık hizmetidir” dedi.
#AşıTürk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası dolayısıyla çocukluk çağı ve yetişkin aşılarının önemine değindi. Aşıların sadece çocukların değil yetişkinlerin sağlığında da kurtarıcı rolü olduğunu belirten Prof. Dr. Serhat Ünal, çocuklukta yapılan bazı aşıların yetişkinlikte tekrarlanması gerektiğinin altını çizdi.
#Sağlıklı YaşamSONBAHAR kendini iyiden iyiye hissettirirken, kışın bir diğer habercisi olan enfeksiyon hastalıklarından korunmak amacıyla yapılan aşılar her dönem tartışma konusu olmuştur. Erişkinler için mutlaka enfeksiyon aşılanmayı gerekli gören tavsiye eden bir tarafın karşısında aşıyı çok da elzem bulmayan bir görüş de vardır. Bugünkü yazımızın konusu da tam olarak bu.
Türkiye İç Hastalıkları Uzmanları Derneği (TİHUD) Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, boğmacanın erişkinlerde ağır seyretmediğini ancak küçük çocuklarda daha etkili olduğunu belirterek, "Erişkinlerin küçük çocuklara hastalığı bulaştırmamaları için aşılanmaları gerekir. Özellikle torun bakan aile büyükleri aşılanmalı ki hastalığı bulaştırmasın" dedi.
#Aşı